Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt

kasvuhoone desotööd

Teema Lisatud
Kaire: 2004-10-25 13:32:28
Sooviksin teada,kuidas hävitada sügisel kasvuhoonest igasuguseid haigustekitajaid?
Aiatark: 2004-11-03 10:12:39
Kui kasvupinnas on mitu aastat sama olnud, tuleks see kõigepealt välja ajada. Üheks desovõimaluseks on suletud kasvuhoones väävliküünalde põletamine. See tegevus tuleks ette võtta siis, kui päike ruumi soojaks kütab (kevade poole), madalal temperatuuril pole tulemus tõhus. Uus substraat vedada asemele pärast kasvuhoone töötlemist.
Sõltuvalt sellest, kui madalale langeb talvel kasvuhoones temperatuur, hävib vähem või rohkem kahjustajaid ka sel moel.
Poison: 2004-12-10 19:32:47
Võib ka mürgitada. See on kõige lihtsam.
Jens: 2005-04-27 16:39:21
kuidas kasutada? desinfektsioonil näiteks. pakil antakse küll kogus pinna üh. kohta. põletada? kasta?
tean: 2005-04-28 02:30:10
Kasvuhoones vali soe ja päikseline ilm ,sulge kõik avad ja pane põlema.Ära ise väga ligi ole ta mürgine,aga ega ta tapa ja omadest kogemustest tean et võid julgelt topelt kogust kasutada.Las tossab terve päeva pärast tuuluta korralikult,olgu kohe ööpäev uksed lahti
tean lisaks: 2005-04-28 02:33:59
Ära mingeid taimi küll selleks ajaks sisse jäta-need lähevad koos putukate ja seenhaigustega koos "issandakarja" aga efektiivne on ta koduaia kasvuhoonele küll.Ja jälgi et õhutemperatuur oleks max kõrge,seda paremini mõikab,sellepärast ongi päikselise ilmaga parem toimetada.Edu sulle
Sipsik: 2005-05-03 13:28:31
Sain kasutamiseks klaaskasvuhoone, kuhu olid jäänud eelmisest hooajast kuivanud tomatitaimede jäänused. Koristades need tolmasidja olid hallitanud. Kas see hallituse tolm kahjustab ka minu uusi istikuid? Mida peaksin ette võtma enne uute taimede istutamist?
Aiatark: 2005-05-03 21:10:23
Kasvuhoone teemal on olemas Vikerraadio arhiivis Aiatarga saade. Seda saab kuulata internetis klikates allpoololevale lingile. Saateid saavad VIKERRAADIO kodulehelt igal ajal kuulata need, kelle arvutis on näiteks programm RealPlayer ning kõrval ka kõlarid
http://uusweb.er.ee/utoim/aiatark050317.ram
Anna: 2005-05-09 11:07:47
Kuidas tehakse väävlisuitsu?
Olavi: 2005-05-10 15:01:33
Õpetus oli umbes nii, et mingil kuumakindlal metallalusele (vana pann näiteks) paned väävlitükid ja siis need lihtsalt põlema. Pole kindel kas pulberväävlit ka nii lihtsalt põlema saab. Ole väävlisuitsuga väga ettevaatlik, see on mürgine! Ka moodustab väävlisuits (koosneb SO2 ja SO3) veega väävelhappe. See omakorda söövitab metalli hästi. Ma ei soovitaks väävlisuitusga jamada, pigem mingi muu ainega pritsida.
felix: 2005-05-10 18:49:29
Väävlisuitsu võib teha siis, kui rohelisi lehti ega õisi enam ei ole, või enne õitsemist kasvuhoones, väljas suitsutamine ei oma mingit mõtet, rohelise kasvuhoone puhul on tulemus nagu pärast tuumasõda ... samas on ta tõhus, elektriharukarbid ja lambid tuleb kilega kinni katta, väävli saab põlema paberitükikestega või kuiva puukoorega, lisada võibka natukene suhkrut ja siis tikuga kuumutada. Gaasimask oleks kohustuslik kui oskusi sõjagaasidega mängimiseks ei ole
kurk: 2005-05-26 13:37:55
miks lähevad kasvuhoones kurgi lehed valgeks ja lõpuks kuivab taim ära
ehk aitab: 2005-05-26 13:53:16
see on kedriklest kes talvitub mullas. Sügisel muld kasvuhoonest välja, talvel kasvuhoone läbi külmutada,vähemalt 27 kraadi,(aga kust Eestimaal seda talvekülma vÕtta????) ja kevadel uus muld sisse. Ainus asi mis võiks aidata.
PillePohl: 2008-04-28 09:20:57
Tere! Tahan tänavu kasvuhoonet desinfitseerida väävlitablettide põletamisega. Kuidas oleks õigem toimetada, kas gaasitada siis, kui vana muld välja viidud või siis, kui uus muld (aastaid põlluservas komposteerunud lehmasõnnik)on sisse toodud?
konnake: 2008-04-28 22:57:36
Loe eestpoolt: Aiatark ütleb: Uus substraat vea sisse peale kasvuhoone töötlemist! Mina tegin ja olen rahul.
Mare: 2009-03-04 11:17:06
Olen aiaajakirjade suur lugeja ja ka tellija. Kuna taastasin oma vanaema-vanaisa talu, mis on kantud ka Häärberite raamatusse, siis püüan jõudumööda taastada ka aeda, mis oli vanasti Tartumaal üks liigirikkamaid. Talus oli kaks suurt kasvuhoonet, kus kasvatati peamiselt tomateid. Mul on säilinud ajaleht, kus kirjas, et vanaisa talust tulid esimesed tomatid Tartu turule. Taastasime ühe kasvuhoonetest - maakivist vundamendi, metallist ja klaasist karkassiga. Suurus on umbes 70 ruutmeetrit. Oleme seal kasvatanud 3 aastat(oma sõprade ja sugulaste rõõmuks) tomateid, paprikaid, kurke, maasikaid ja kasvuhoone ühes otsas on 4 viinamarja. Tean, et kurke ja tomateid ühes kasvuhoones ei ole soovitav kasvatada ja pole ka hullu, kui kurke sinna ei pane, kuid mure hoopis selline, et sügisel kippus kasvuhoone seest hallitama ja tomatid kippusid mädanema. Nüüd on alumised klaasid rohekad ja müüril rohekas sammal. Ei ole leidnud ühtegi tarka kirjutist selle kohta, millega kasvuhoonet desinfitseerida, kui sees on viinamarjad, mis võivad saada kahjustada. Ja kuidas üldse seda pritsimist või pesemist ja millega seda teha. Olen väga tänulik, kui saaks informatsiooni minu mure lahendamiseks. Või mõnd viidet kirjandusele või mõnele interneti lingile, kus võib seda lugeda. Ette tänades ja kõike head soovides, Mare.
Tulip: 2009-03-06 01:20:33
Mul oli sama probleem.Kraapisin betoonist vundamendilt ja raamidelt pahtlilabida ja traatharjaga sambla ära ja põletasin lõkkes ning küürisin tugeva kaaliumpermanganaadi lahusega klaasid ja vundamendi puhtaks.Tegin seda varakevadel,kui taimi veel sees polnud,siis oli lihtne toimetada.Lillalahust ja loputusvett imbus mulda ohtralt,aga tomatitel ja kurkidel polnud hiljem häda midagi.Mitu aastat oli puhas,siis hakkas jälle tasapisi sammalduma ja klaasid rohetama.Arvasin,et see tekkis niiskusest.Pesin jälle,sest mürke ei tahtnud kasutada.
aiast: 2009-03-12 17:16:15
Kas Fastac'i võiks kasvuhoones kasutada ka enne taimede panekut, nö ennetavalt, puitkonstruktsioonidel, servad-nurgad? On sellel mõju? Muude haiguste (mädanikud jms) tarbeks asjad välja mõeldud, kuid kas ka kedriklesta hävitamisega enne hooaega saaks tegeleda kasvuhoones? Väävlisuitsu ei saa teha. Ja raadios olnud saadet ka kuulata ei saa kahjuks praegu... Kas sammal ja vetikas kasvuhoone klaasil tegelikult ka midagi halba teeb? Peale väljanägemise? Hoiab/toidab kahjureid? Nad peamiselt all servades ning nurkades, kus niiskus kinni jääb või muidu kehvad olud... Sain kasvuhoone 'päranduseks' ja seal ikka pisut sammalt alusmistel raami/klaasiservadel. Igatahes ilusat (kellel juba alanud) hooaja algust meile, aiahulludele!
Betula: 2009-03-12 19:37:27
Olen juba alla andnud nende kahjuritega võitlemisel! Arvan, et neid võtaks vähemaks vaid üks kole pakaseline talv-nii 40 kraadi külma! Kõige effektiivsemad paistavad olema looduslikud vahendid. Mitu aastat sain kurke vaid tänu Venemaalt pärinevale lood.preparaadile Fitoferm. Seda pidi pritsima üsna sagedasti ja ooteaeg oli vaid mõni päev.Venemaa toodang on nüüd tabu! Praegu on müügil looduslik mürk Neem Azal. Pole veel kasutanud, kuna kurke enam ei kasvata ja tomateid nad ei jära (veel mitte!). Tegelikult on kedriklestad aga ämblikulaadsed ja tavalised insektitsiidid neile ei mõju. Kui, siis ainukesena Karate. Aga talvituvad need paharetid ka mullatükikeste all ja siis peaks kogu mulla ja kõik, mis kasvuhoones on, korralikult läbi leotama mürgiga. Nii võib ise enne otsad anda, kui kurikaelad! Ja neid liigub ka välitingimustes ringi-naabrite poolt tulevad uued asukad. Ja ostetud taimedega toome kaasa. Vana-hea kaaliumpermanganaat aitab kindlasti ka haiguste, sammalde levikut piirata. Ta on olemuselt leeliseline, mis sammaldumist peaks takistama. Mulda sattudes aga annab sinna toiteelemente K ja Mn. Nii palju teda ikka mulda ei lobista, et mulla pH-d väga muudaks (tomat tahab nõrgalt happelist mulda).KMnO4-ga on aegade jooksul ikka tõusmepõletikku ennetatud taimi nõrga lahusega kastes.Pidi lillede õievärvigi erksamaks muutma! Ka murus esinevaid seeni, mis eriti viimasel ajal seal võimutsevad, on soovitav tugevama lillaveega kasta. Eelmisel suvel-sügisel oli palju vihma, mis pani taimehaigused eriliselt vohama. Tomatite jaoks peab kasvuhoones olema aga võimalikult kuiv õhk ja ka ööseks soovitatakse õhutusluugid lahti hoida. Ka kasta hommikupoole ja lehti mitte märjaks teha. Parem on ka taimedele võimalikult kuiv turbamults peale raputada, et sealtki niiskus õhku ei rikastaks.Aga mida kuivem ja soojem on, seda ohtramalt levib punane kedriklest. Nii, et kurki ja tomatit ikka on raske koos kasvatada!Eriline lemmik pidi lestale maguspipar olema. Minul eelistas ta pigem arbuuse.
sohvike: 2009-05-04 15:32:14
Olen algaja kasvuhoones toimetaja ja selle nädalavahetuse soojade ilmadega võtsin nõuks teha seal ära desotööd. Kasutasin väävliga suitsetamist. Siit lugesin aga, et seda tehakse vanast mullast puhastatud kasuvuhoones, kuhu uut mulda pole sisse viidud. Mina aga viisin sisse uue mulla ja suitsetasin juba seda ka. Kas nüüd ongi seis selline, et muld mürgine ja pean uue sisse panema?
maygy121: 2009-05-05 22:32:24
panin kasvuhoonesse maasikad ja tomati taimed,ei tea kas oli see õige? Kas nad ikka kasvavad koos?Kasvuhoone päris suur!
media76: 2019-08-11 08:37:06
Kuidas desinfitseerida kasvuhoonet kui seal on viinamarja puu? Mul sellel kevadel vahetatud, kuid kurkidel ja tomatitel haigus kallal. Kas kadakasuitsuga on võimalik kuidagi või mida saaks üldse teha? Palun abi!!
Vapsik12: 2019-08-13 11:52:23
Mis seal kasvuhoones siis möllab? :)Oleneb haigusest ja kahjuritest, kuid üldiselt on olemas sellised desinfitseerimisvahendid: Kasvuhooneklaaside pesemiseks sobib rohelise seebi lahus, mida tuleb 150 ml lahustada 1 liitris vees. Loputa hoolikalt puhta veega. Kaaliumpermanganaadilahus on hea desovahend, võta 10 gr. 10 liitri vee kohta. Loputa pärast hoolikalt. Vertimec on spetsiaalne vahend kedriklesta hävitamiseks, hävitab ka hallitusseeni, baktereid ja ka viiruseid. Peale desinfitseerimist koorin mullapinna 10 cm sügavuselt ära. Toon uue kompostmulla, kaevan läbi. Poes on olnud granuleeritud väävlit müügil, millega saab kasvuhoones suitsu kahjurite tõrjeks teha. Õpetus on nii: vaata, et kasvuhoone praod oleksid kaetud, nüüd otsi kiviplaat kasvuhoone keskele, raputa plaadile väävlipulbrer, pane sinna peale vähese toiduõliga immutatud majapidamispaber, süüta tikuga see, ise mine kiirelt kasvuhoonest välja. Jäta väävel tossama kinnisesse kasvuhoonesse ööpäevaks.
Vastamiseks peate Te olema sisselogitud!

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.