Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt

elupuud lähevad pruuniks

Teema Lisatud
Anneli: 2004-04-29 15:45:54
Elupuud on talvega pruunikaks läinud. Kas on lootust, et lähevad roheliseks tagasi? Kui jah, siis kuidas peaksin neid edasi hooldama(kastmine, väetamine jne...)
Andres: 2004-04-30 13:51:30
Kui oleneb sordist, mõned muudavadki talveks värvi. Praeguseks peaks olema iseloomulik värvus juba ammu taastunud. Kui puud on üleni punakaspruunid ning neil puudub täiesti roheline osa, siis on puu kahjuks hukkunud ega taastu.
Eda Tetlov: 2004-07-05 15:54:43
Ehk on tegu elupuu-pudetõvega (Didymascella thujina)?
kata: 2004-09-24 12:20:55
elupuu läheb tüve poolt tipu suunas pruuniks kui puudutada siis varisevad maha. veepuuduses ei saa asi olla. ühtegi putukakogumit ega võrke ka nähe ei ole. milles viga?
uusaednik: 2005-04-22 23:40:44
septembris istutatud elupuuhekk brabant on tõmmanud kahtlaselt heledaks ja altpoolt ka natuke pruuniks, kas on karta taimede kuivamist? istutamise ajal oli taimede pikkus u 120 cm, hekk on päikse poole, talvel oli kaetud kaitsevõrguga
luigepusa: 2005-06-10 22:15:05
kas on loota, et eelmisel aastal istutatud kuid sel aastal esmalt pruuniks läinud ning nüüd kõik okkad maha visanud brabant veel elule ärkab. Ja kui teistel taimedel on näiteks enamus samas seisus, kuid sees on rohelisi oksakesi ka (uusi võrseid õnneks samuti)
Aiatark: 2005-06-28 19:36:24
Põhja-Eestis silma alla jäänud laiguliste puude oksad on küll terved olnud, ehkki okkad osaliselt pruunid. Sellised puud jäävad hinge. Sama küsimuse võiks esitada Eesti ühele tuntumale okaspuude asjatundjale Andres Vaasale:
www.aiandus.ee/e_vaata.php?id=86.
Huviline: 2005-10-05 09:32:27
Minu elupuud, mis on sel aastal istutatud, on läinud osaliselt roostekarva. Peale istutust sai neid korralikult kastetud ja kogu suvi olid nad väga ilusad. Kuid nüüd paar nädalat tagasi avastasin, et püramiidjad sordid on osaliselt pruuniks läinud. Olen tähele pannud, et ümbruskonnas on ka teistes aedades elupuudel sama häda. Olen rääkinud ka teiste aiapidajatega, kes väidavad, et ka nende elupuudel on sama häda. Mis teha haigete elupuudega, kas on tegu tõsisema hädaga või piisab pruunide okste ja lehtede väljalõikamisest? Või tuleks neid hoopis pritsida?
Andres Vaasa: 2005-10-19 20:39:35
2001. aastal avastati Eestist esmakordselt harilikul elupuul kottseen Didymascella thujina (E.J.Durand) Maire sün. Keithia thujina E.J.Durand, mida võiks nimetada elupuu pudetõve tekitajaks. Haigus väljendub kõigi vanemate okste kolletumises, rohelisena säilib vaid viimase aasta juurdekasv. Kolletunud või pruunistunud osadel võib kaugelt näha musta värvi laike, luubiga uurides näeb aga kolletunud soomustel musta värvi tumedaid eoskogumikke. Kui eosed on eospesadest ära lendunud, siis jäävad soomustele mustad augud, mis meenutavad kemikaali poolt söövitatud auke. Augu põhjas võib täheldada hallikat ("tuhataolist massi). Ameerikas põhjustab see haigus massilist kahju elupuudel. Väljapääs on vaid pritsimisega, sest lendunud eosed on juba kandunud selle aasta juurdekasvule (hetkel tervena tunduv roheline osa), millel haigustunnused (mustad plekid) avalduvad järgmisel aastal samal viisil. Ilma kemiseerimata see eoste ülekandumistsükkel kordub igal aastal, ja puu jääbki hõredaks. Pritsida tuleks sügisel vahetult enne külmade saabumist oktoobri lõpus, novembri alguses, sooja + 10 kraadi, sombuse ilmaga. Kasutada süsteemseid, taimesiseselt toimivaid seenhaiguste preparaate. Kontaktsete puhul kulub liigselt preparaati ja pritsida tuleb tilkumiseni, et kõik oksad saaksid preparaadiga kaetud. Sobivad ka preparaadid Bravo, Tilt.
Hettel: 2006-03-23 08:37:29
Istutasin möödunud suvel elupuu, nüüd on ta miskipärast pruuniks läinud. Kas on tegemist seenhaigusega ja millega selle vastu võidelda?
Triin: 2006-07-08 16:54:56
Mure selline, et istutasime kuu aega tagasi hoovi elupuudest hekki ( tavaline brabant), kõik oli ilus tore, kastsime, hooldasime. Ühel päeval märkasime, et kahe elupuu oksad on äärtest nagu põlenud, söestunud, lehe otsad tiba pruunikad, aga ülejäänud leht musta värvi.Arvasime, et äkki naabri koer käis asjatamas(eelmisel aastal muutusid elupuud pruuniks tänu koerale) ja jälgisime hoolikamalt. Aga tundub, et koeras viga pole, kuna kõigi elupuude lehed on muutunud mustaks ja otsast pruunikaks, nagu keegi oleks põletada püüdnud. Kas oskab keegi öelda, mida ette võtta?? Ei julge mürgiga pritsida ka kuna ei tea milles viga peitub. Küsisime aianditest, et mis võiks põhjus olla ( seal ka mõned samasugused mustade lehtedega elupuud), aga nemad ei osanud midagi öelda ega midagi soovitada. Ehk on siit võimalik abi saada
triin: 2006-07-10 23:07:04
otsisin vastust. Aga oma küsimusele nagu konkreetset vastust ei leidnud. Sest otsingu vastustest leidsin pruuniks tõmbunud elupuu lehed,aga mul lausa musta värvi ainult otstest millimeetrijagu pruunid.
mamsel: 2006-07-25 19:06:25
Triinu küsimust silmas pidades, ütleksin, et ma pole küll aiatark, kuid endal oli sel kevadel sama probleem eelmisel aastal istutatud Smaragdiga. Võtsin käärid kätte ja tasapisi lõikasin, lumesulamise aegu, kõik pruunid oksa-, varrejupid ära. Nüüd on siiani ilus roheline. Arvan, et siiski põhjuseks koerad, kes mu emasele koerale endast märku käivad andmas.
aed: 2007-09-26 12:08:22
istutasin kevadel elupuu,nüüd vaatan ,et läheb seest pruuniks ja nagu kuivab seest .mida pean tegema.
vellovg: 2008-07-16 20:06:37
Tere! Neli aastat tagasi istutatud harilku elupuu hekis hakkasid keset eelmise aasta suve kolm puud aeglaselt värvi muutma heledamaks kuni sügisel olid täiesti pruunid. Nad ei asetsenud hekis kõrvuti,kõrval olevad puud on täiesti hea tervise juures.Surnud puude välja kaevamisel avastasin et juured on kuivanud ja juurekaela juures koore all märmasin mingit valkjat ollust. Kas võib olla tegemist selle import seenhaigusega (didymascella thujina) või on veel midagi hullemat? paistab ,et sel aastal kordub sama asi. Ootan head nõuannet ! V.V.
penkulenku: 2008-09-28 13:59:56
Tere, kas keegi oskab mind aidata! Minul on siin natukese aja jooksul muutunud elupuud pruuniks. Lähimal vaatlus selgus, et mingid valged tupsud on elupuude sees. Lehvivad ka valged niidid. Tegu oleks nagu ämlikuvõrkudega, mida ta kahjuks ei ole. Olen mures, sest terve hekk tahab välja minna. Kas on selle probleemiga võimalik veel midagi ette võtta?
roheline09: 2009-06-10 16:17:10
Istutasime selle aasta maikuus Brabanti heki (mullapalliga 80-100 cm). Oleme hoolikalt kastnud, kasutame tilkkastmissüsteemi (1x nädalas ca 20 h kastmisintervall). Sellest hoolimata hekk pruunistub. Milles asi?
Betula: 2009-06-10 19:37:17
Soovitan lugeda siit ka eelnevat juttu, kuid siin võib olla tegu juba uue okaspuude haigusega, kui pruunistumine algab noorest oksast. Kõik need uued huvitavad haigused saame boonusena kaasa eksporditud taimedega. Hiljuti oli Kodu kauniks foorumis juttu pruunistuvatest mägimändidest. seal võttis sõna ka Märt Hanso (soovitaks lugeda foorumist alapeakirja alt:Pruunid laigud mägimändidel). Lahkelt oli ka ära toodud Märt Hanso meiliaadress:mart.hanso@emu.ee. Kuigi elupuu pole meil metsapuu, ehk oskab ta midagi ses küsimuses kosta. Tln. bot aias võimutseb ju pruunvöötaud-okaspuude osakond suletud. Ise maadlen kadakatel seenhaigusega-pruunid oksad muudkui tekivad juurde, kuigi olen kõik üksipulgi läbi nokkinud. Tuleb ilmselt ka suvel pritsida. Kuid milline oleks effektiivseim fungitsiid?
elupuu82: 2010-09-22 18:54:09
Mul selline mure, et ostsin kevadel püramiidsorti elupuud ja istutasin ilusti maha. Alguses natuke põdesid tõmbasid pruuniks mõned oksad,aga siis läksid ilusaks roheliseks tagasi.Nüüd septembri alguses läksid elupuud järsku kõik väga pruuniks nii seest kui väljast.Lisasin enne seda nädal aega mulda.Kas keegi oskab aidata ka snüüd surevad ära või mis aitaks enne talve.
cirrus: 2010-09-22 19:56:38
te võtke asja rahulikult, klaas suhkruvett ja las need puukesed ajavad oma asja: vahetavad okkaid ja valmistuvad talveks nagu me kõik.
elupuu82: 2010-09-23 11:36:14
Kas siis sügisel veel ajavad uusi rohelisi oksi juurde.Või on asi ikka mullas ma lisasin sinna teeremondist järgijäänud mulda.Äkki muld soola täis.
doomino: 2010-09-23 13:39:12
Elupuude kasv toimubki augustist kuni külmadeni välja,lõikad augustis elupuu palliks ,oktoobris peab üle pügama.Vihma ja sooja on ,ainult kasva.Kust elupuud ostetud on.Kui on Hollandi kaup ei või iial teada mis uue,haiguse võib saada -loterii-allegrii.Praegusel ajal eriti talvel soola ei kasutata enam ja vihm peseb selle välja ka .Ainult oota vaata mis muud
Vastamiseks peate Te olema sisselogitud!

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.