Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt

sammal aiamaal

Teema Lisatud
mihkelmax: 2004-09-06 00:01:26
tere, aias hakkab peenardele kasvama sammal; midagi on mullas vähe või liiga palju? Mida peaksin tegema, et sammalt peenardele ei tekiks?
Aiatark: 2004-09-06 19:58:19
Samblik ja sammal edenevad sellisel kasvukohal, kus on liigniiskus, õhuvaene pinnas, happeline ja toitainevaene muld ning vähe päikesevalgust. Sambla ja sambliku tõrjeks tuleks esmalt püüda vähendada nimetatud tegureid. Ainult väljakraapimine levikut ei piira. Kui põhjust ei likvideerita, ilmub nuhtlus uuesti. Aiataimed vajavad kasvuks see-eest õhurikast, päikesele avatud, parasniisket, nõrgalt happelist või neutraalset ning toitainerikast mulda. Sambliku vastu võitlema asumisel tuleks kõigepealt liigvesi ära juhtida, seejärel päikesevalguse ligipääsemiseks võimaluse korral puuoksi harvendada ning mullapinda õhustamiseks kobestada. Sellega töö veel ei piirdu. Sambla ja samblike kasvu lõplikuks seiskamiseks tuleks kasutada ka kemikaale. Sobib näiteks "Samblanäks", mille koostises on kiirelt toimiv lämmastikväetis – kaltsiumnitraat. Selle ühendi eeliseks teiste lämmastikväetiste (karbamiid, ammooniumnitraat) ees on see, et ta vähendab mulla happesust. Sambla lõplikuks hävitamiseks on "Samblanäksi" koostises glükool, mis ei ole inimesele mürgine, kuid pärsib lihtsama ehitusega taimede - vetikate ja sammalde - arengut, kõrgemate taimede kasvu ta ei sega. Tavaliselt sisaldavad samblaeemaldid raud- või vaskvitrioli, mis on väga mürgised. Pealegi jätab raudsulfaat kividele ja teeplaatidele inetu roostekorra. Sammalt ja samblikku saab edukalt tõrjuda ka aianduskauplustes müüdava ammoonium- ja raudsulfaadi seguga "Sammalpois". See on tegelikult muru eriväetis, mis aitab puhastada muru samblikest. Väetise kasutamisel alaneb lühikeseks ajaks järsult mulla pindmise kihi pH. Samblik ei talu kiireid pH muutusi ja tõmbub pruuniks. Samal ajal ergutab väetises sisalduv lämmastik muru head kasvu kevadel. Väetis puistatakse kevadel või suvel sammaldunud kohtadesse ja lastakse mõni päev mõjuda. Pruunistunud samblik riisutakse maapinnalt ära. Kuna preparaat sisaldab rauda, võib ta näiteks kõnniteeplaatidele sattudes roosteplekke tekitada. Seetõttu tuleb väetist väga ettevaatlikult laotada ning hoiduda selle sattumisest kividele.
mihkelmax: 2004-09-06 21:07:43
aitäh vastamast, aga liigveega pole tegemist. Meie aed on vana merepõhi ja peale on veetud umbes 30-40sm mulda, aias on puid vähe, enamuses muru. Püsilillepeenar on päikeselises kohas, õhku peaks ka piisavalt olema, sama on väikese aiamaa tükiga.Olen kasutanud väetisena kevad- ja sügisväetist ja ka sõnnikut. Siis on liiga happeline muld. Olen kuulnud, et mullale lisatakse kustutamata lupja. Millistel juhtumitel seda tehakse?
Aiatark: 2004-09-06 23:53:36
Siis võib tõepoolest liighappelist pinnast kahtlustada. Mulla neutraliseerimiseks võib kasutada kustutatud lupja, kriiti, klinkritolmu, dolomiidijahu.
mihkelmax: 2004-09-07 23:06:45
aitäh vastamast, aga millal mullale on õige aeg näiteks kustutamata lupja lisada?
Aiatark: 2004-09-09 09:37:04
Võib praegu, sügisel lisada.
Kustutamata lubi (kaltsiumoksiid e põletatud lubi) on (õhu)niiskuse sidumisel üsna aktiivne. Kui teie lubi pikka aega seisnud, ei pruugi see enam täielikult kustumata olla. Kui aga veega ühinemise reaktsioon on tõesti toimumata (selle tulemusel eraldub palju soojust, s.t k-ta lubi muutub reaktsiooni ajal kuumaks), ei tohiks see mullaga segamisel vahetult taimejuurtega kokku puutuda.
mihkelmax: 2004-09-09 20:49:58
aitäh, hakkan nädalavahetusel tegutsema.
: 2004-09-30 14:42:34
maad saab õhutada ja sammalpois´i jms panna, aga puutüvedele ei saa ju neid vahendeid kasutada, mida näit.murule
saamuel: 2006-06-20 14:00:09
Tere. Mul on teistpidi huvi, tahaksin kiirendada väikese lapikese maa (umbes 20 m2) sammaldumist. Maa on üsna varjuline, savine. Oleksin nagu hiljuti lugenud asjakohast õpetust kuskilt ajakirjandusest, aga ei suuda leida. Ideaalne oleks kui sinna lõpuks jääks ainult sammal ilma heintaimeta. Ehk oskab keegi aidata.
liia: 2006-06-21 09:09:36
After you have selected a suitable area, remove weeds and press spores into little three-inch square plugs, two to three feet apart. When planting the moss spores, do not use herbicides, but add compost or fertilizer. Paul lames, host of HGTV's Gardening by the Yard, suggests applying a buttermilk mixture to the soil to promote faster growth. Mix one part buttermilk and two parts water in a misting spray bottle and apply generously during the first few weeks of growth. Within a couple of weeks you should see the first signs of moss beginning to grow. "Any garden takes about two years to look good" adds Cook. Eestikeelne õpetus oli Maakodus, kuid seda pole hetkel käepärast Edu katsetamisel ;)
Liia: 2006-06-21 09:22:20
Minul mureks ,kuidas saada lahti taimepottides, külvide mullale tekkivast samblikust. Millega kasta et külv ei kahjustuks aga samblik häviks? Käisin oma murega ka aianduspoodides aga sealt soovitati mulle murust sambla eemaldajaid.
Luts: 2007-10-01 20:16:15
Mida teha, kui kiviktaimlas on pead tõstnud sammal? Kas võib juhtuda, et sammal hakkab taimi välja tõrjuma?
Peeter: 2007-10-01 23:25:39
Võib küll juhtuda. On üks sihuke mikroelement, mille pisike liig taimedele midagi paha ei tee, küll aga tapab maha sambla - nimelt tsink. Kui tsinksulfaati kusagilt hankida ei õnnestu, tasuks proovida muru jaoks mõeldud samblaeemaldajaid, need peaks kah töötama. Ei viitsi rohkem internetti pidi ringi tuuseldada, tsingi sobiliku hulga peaks leidma igast väetamist puudutavast raamatust.
silva50: 2008-03-19 22:06:59
kimpus peenravahedega:pidevalt tuleb roheline sammal.Olen labidaga ära korjanud,eelmisel aastal tassisin liiva,nüüd vaatan jälle,et peenravahed rohetavad.Olen proovinud ka tuhaga - lahendust ei näe.Kas on kellegil kogemusi,oskab aidata!?
annekene: 2008-04-03 13:03:19
Sain kunagi samblast lahti punase väetisega,kutsuti kaalisoolaks. Aga ei tea kas seda enam liigub.Aitas ideaalselt.
Juri: 2009-12-03 13:36:18
Sambla tõrjeks on võimalik kasutada Eestis toodetud vahendit "Samblanäks". See preparaat on täiesti unikaalse koostisega. See ei sisalda raudsulfaati, mistõttu ei värvi kive pruuniks. Töötlemine peaks toimuma kuiva ilmaga, mis peaks jätkuma ka 2...4 järgneval päeval.
sygys: 2010-04-02 19:09:16
miks tekib mullale sammal peale kuigi muld on vahetatud?
rohi: 2010-09-06 08:40:25
tere. Mul on õues uus muru külvatud , muru on ilus aga samma kasvab jõude läbi muru ja muru hakkab ära kaduma. Aitähh !!!
aiasober7: 2010-09-06 09:06:32
Mul oli ka sama probleem, kõik õunapuude alused olid juba sammalt täis (puud kasvavad kuuseheki ääres). Ostsin poest siis "Samblanäksi", mius pidi sambla ära võtma. Ostsin seda veel mitu pakki, kuid kasu ei midagi. Lõpuks rehitsesin käsitsi kõik sambla üles, natuke parem küll sai, aga sammal kipub jälle tulema. Arvan, et eks kuuseheki lähedus mõjuta seda ka. Igatahes "Samblanäksist küll kasu ei olnud.
Betula: 2010-09-06 21:11:13
Sambla probleem murus on halvasti õhutatud mulla, vähese väetamise või liigse varju tõttu. Varjus on muruga erit raske hakkama saada. Pigem võiks puude all siis hoopis mingeid madalaid püsikuid kasvatada. Suurte vihmade järgselt tasuks muru aereerida. Kasvõi aiahargiga murusse auke tsuskida. Üks vana aednik toimis sambla tõrjeks nii, et esimeste halladega või kevadel hiliskülmadega riisus murust varahommikuti sambla välja. Veidi kahutanult andis sammal hästi end välja riisuda. Siis kindlasti korralikult väetada ja vajadusel ka lubjata(hästi aitab siin ka lehtpuu tuhk).Külvatakse ka liiva murule või liiga hõreda muru korral enne uut muruseemet külvata ja siis liivatada. Kui muru kasvab aga varjus, siis kindlasti ei aita need nipid. Ehk siis juba sinna samblaaed rajada?
Vastamiseks peate Te olema sisselogitud!

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.