Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt

Hosta

Teema Lisatud
Sirje: 2006-03-18 13:55:28
Kas keegi oskaks öelda miks minu ilusad hostad hakkavad juuli kuust minema kõik roheliseks?!!Kaovad ära kõik ilusad triibud ja ääred.Algul arvasin et saavad liiga palju päikest ja siis sai neid küll varju ja poolvarju istutatud aga ikka ei midagi.Olen proovinud ka õite pealt ära võtmist aga ikka ei midagi.Nagu needus teatud ajal lähevad nad kõik roheliseks ja on siis kõik ühte nägu.Elan Järvamaal ja meil on selline savine pinnas nn märgmaa.
Pille: 2006-03-23 23:22:22
Minu hostadega on sama lugu.See on täiesti normaalne.Teatud sorti hostade lehed muutuvadki suve jooksul roheliseks.Uuemad sordid on nn. värvikindlad.
hosta: 2006-04-18 22:41:44
Kas pinnas pole liiga aluseline? Hostad armastavad happelist mulda.
Sopi: 2007-04-19 08:12:13
Aias kasvab suur ja juba vana hostapõõsas, aga kahjuks väga vale koha peal. KAs ma võin praegu selle põõsa välja kaevata ja ta näiteks poolitada ning ümber istutada. Või on veel veidi vara?
Alma: 2007-04-20 08:39:28
Oli vaja suur hostapuhmas istutada teise kohta umbes kaks nädalat tagasi.Taimest endast olid näha vaid pungad ja sedagi mullas tuhnides.Aga nüüdseks on tasapisi ärkamas ja küllap ei saanud arugi,et uues kohas on.Istutusaugu põhjas kompostmulda kastsin südamest,pärast taime ennast ka.
gerbera2: 2008-05-21 20:48:12
millal on õige aeg väetada hostasi ja mis on kõige parem väetis neile
Betula: 2008-05-22 08:31:07
Hostadele on kõige parem kompostmuld või kõdusõnnik (paremal variandil enne istutamist kõvasti istutusauku). Kevadel võib ikka ka aia kevadväetist (täisväetis)anda ja turbaga multsida, sest armastab niiskust ja happelisemat mulda. Väetist raputada ettevaatlikult ümber taime, sest lehtedele ja pungale sattudes tekitab põletusi.Praegu ongi paras aeg, sest taime kasv on alanud. Kuna kevadel on tihti kuiv ja väetiseterad ei sula nii ruttu, on veelgi parem vees lahustuva väetiselahusega kastmine (nt. Terraflex).
fannifer: 2008-05-23 09:13:35
Minu vanaema nipp ja soovitus on hostade ümber panna kohvipaksu.
Betula: 2008-05-24 10:08:27
Kohvipaks ehk aitab ka tigude vastu, sest hostadel just oht nende röövlite kätte sattuda ja siis on lehtedel pitsiline muster. Pidi aitama ka Fairiga ring ümber taime teha, sest see olevat ka nii kange mürk, mida teod ei talu.
maimyy: 2008-10-23 15:14:08
Kallid inimesed-kas hostat on praegu(okt.)juba liiga hilja istutada?
viola: 2008-10-23 21:10:03
Istutamise ajast kahjuks ei tea. Olen isegi sama mõtelnud et võiks praegu uude kohta istutada - pealsed küll nii otsas, nagu oleksid öökülma saanud, kuigi pole olnud. On end juba talveunne sättinud. Kas nad siis enam juurduvad? Aga mis puutub suvel lehtede üleni roheliseks muutumisse, siis - hoolimata happelisest mullast (Nõmmel, männijuured peenra all, pole sinna midagi aluselist lisanud), muutuvad kevadsuvised valgekirjud lehed hilissuvel üleni roheliseks. Teine sort mu aias püsib valgena oktoobrini. Julgen öelda, et hostad on väga kannatlikud taimed, neid võib minu kogemust mööda mistahes ajal ümber istutada, lähevad kenasti kasvama. Mida rammusam muld, seda kiiremini laiendavad kasvuala.
viola: 2008-10-23 21:14:17
Seega, et kui nii hilissügisel istutada, kas nad siis enam juurduvad? Kevadest septembri lõpuni olen ümberistutamist õnnestunult proovinud, aga kui neil lehed juba lausa maas, kas siis enam tasub?
Victoria: 2009-10-21 18:12:05
Kas hosta närtsinud lehed tuleks nüüd sügisel ära lõigata või oleks parem jätta nad taime kaitseks alles ja koristada kevadel? Palun vastake, kellel kogemusi!
Betula: 2009-10-22 08:13:04
Tavaliselt hoolas aednik lõikab sügisel püsikud tagasi ja koristab sodi ära. Taimehaiguste ja kahjurite leviku seisukohast on see ka õigem lahendus. Hostade lehemass on vastikult ligane ja see pole vihmasel sügisel just meeldiv töö. Kuna hostad on tigudele hea maiuspala, siis eile hostasid koristades oli ka hea võimalus hostapuhmaste alla kogunenud teod kokku koguda. Neid oli seal piisavalt palju. Hostad on üsna talvekindlad. Arvan, et parim lahendus oleks siiski see töö sügisel ette võtta ja võimalusel taime ümbrus kompostiga või turbaga multsida. Nii näeb aed ka vastu talve korralikum välja. On ju meie kliimas aed peaaegu pool aastat püsikute iluta-kuid selle aja ta ei pea ka mitte mahajäetuna välja nägema.
Sulev: 2009-10-22 21:52:24
Olen hostasid tükeldanud nii kevadel kui sügisel ja mingit erinevust pole taimede arengus märganud. Möödunud aastal tegin tükeldamistööd alles oktoobri lõpus ja kõik taimed talvitusid hästi. Meie talved kipuvad sedavõrd pehmed olema, et tükeldatud taimede juurdumine jätkub ka talvel. Tihti on maapind vaid pinnalt külmunud, veidi allpool aga jätkavad juured kasvu. Lainjas hosta (Hosta undulata var. undulata), mille lehtedel on hästi palju valget ja mis on meil levinud hostadest kõige valgelehisem, lähevad lehed suve teisel poolel palju rohelisemaks ning see on normaalne. Nii peabki olema. Sulev Savisaar
Vastamiseks peate Te olema sisselogitud!

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.