Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt

ananass

Teema Lisatud
callic: 2009-01-22 20:29:13
Tere, mul on kodus mini-ananass, millel oli väike vili ka. See murdus ära ja pistsin selle vette. Tekkis seega küsimus, kas on üldse võimalik, et see kasvama läheb? Või tuleks see väike ananass ära lõigata ja see tutt lihtsalt vette panna? Tutt näib igaljuhul elujõuline. Tänan ette.
Laansoo: 2009-01-23 12:22:14
vastab Urmas Laansoo, TBA Ananass paljuneb looduses kas seemnetega või vegetatiivselt lehekodarike abil. Ananassi sordid, mida ka meil toidupoes või taimepoodides müüakse, neid paljundadatakse peamiselt vegetatiivselt pistikutega või koekultuurmeetodil. Kodus ise ananassi paljundada püüdes tuleks toimida nii: vilikonna tipul olev lehekodarik ära lõigata nii, et lehekodariku külge jääb ka natuke (1-1,5cm) nn vilja osa. Lehekodarik tuleks juurduma panna kergesse liivasegusesse substraati. Enne seda on hea lõikepinda puusöepulbriga desinfitseerida, et minimeerida mädanikesse nakatumise ohtu. Vees pistikut juurutades võib pistik kergemini mädanema minna juurdumise asemel. Juurdumise ajaks on pistik hea katta läbipaistva plastikkotiga, mille nurkadesse on lõigatud avaused, et õhk liikuma pääseks. Juurdumine võtab aega 3-4 nädalat. Väga jahedas ruumis (temp. alla +18C) ei pruugi üldse juuri moodustuda. Pistiku juurutamiseks sobib näiteks kaktusemuld. Seega ananassi nn vilja ise ei maksa vette või mulda panna, vaid ainult nn vilja tipus olev lehekodarik. Nn vili seepärast, et ananassil on mitte vili (vili areneb õiest, vilikond kogu õisikust!), vaid vilikond, mis moodustub kogu õisikust osaviljade kokkukasvamise teel.
callic: 2009-01-23 20:17:57
veel üks küsimus tekkis, et kui see vili on mini-kaktuselt ära tulnud, kas sellele taimele võib veel uus vili kasvada?
Betula: 2009-01-24 11:02:52
Sõida maale saates teles näitas Jaan Mettik täpselt, kuidas ananassi juurduma panna.Sel saatel on ilmselt ka kordus ja võimalus internetis vaadata.
raulpav: 2009-02-07 21:20:16
Tere! Ostsin hansaplant'ist ananassi taime, millel on juba väike vili juba küljes. Tahaks teada, kuidas peaks taime hooldama - palju kastma, kus tuleb teda hoida?
opipoiss: 2009-02-17 12:40:42
Istutasin ananassi nii nagu lehes oli kirjutatud, koos ülemise tipu väikese osaga. Ta hakkas kenasti kasvama ja on nüüdseks juba kaks aastat ühes potis ja mullas olnud. Suvel oli ta mul maal õues ja halbade ilmadega kasvuhoones. Tundus, et talle seal meeldib. Nüüd hakkasid äkki leheotsad kuivama ja enam uusi lehti ei aja. Kas peaks ümber istutama. Kui siis, kuidas (puhastada juured?), milline muld valida, kas poti suurus jääb sama? Või peaks millegagi väetama, vähem kastma? Praegu on ta veel elus.
uusim: 2009-02-17 14:20:32
Minul olis sama asi, kastsin nüüd natuke vähem ja enam otsad pruunid pole. Muld on minu ananassil koguaeg üsnakuiv, kastan siis, kui meelde tuleb:) ja see on talle igatahes meeldinud, lehti aina tuleb.
Laansoo: 2009-03-05 10:54:41
vastab Urmas Laansoo, Tallinna botaanikaaed: taim, kes on korra viljunud, võib viljuda veel, selles midagi ebaloomulikku pole. Üks kord elus viljuvad monokarpsed ehk ainuviljalised taimed. Nende hulka kuuluvad üheaastased taimed ehk terofüüdid, kaheaastased taimed ehk ületalvikud ja vähem mitmeaastaseid taimi (agaav, sigiagaav jt). Vili areneb õiest, kui taim õitseb, siis eduka tolmlemise järel areneb ja küpseb vili. Seega peale viljumist võib vilju veel tekkida küll.
Laansoo: 2009-03-05 11:09:31
Ananass kui troopilisest Ameerikast pärit taim vajab sooja (+18 - +25C), valget kohta, ent otsese suvise päikesekiirguse eest kaitset. Kastmise sagedus sõltub temperatuurist, valgusest ja õhuniiskusest. Kõige lihtsam on kastmisevajadus kindlaks määrata sõrmega potimulda katsudes. Ülekastmine ananassile ei meeldi. Kevadel võib taime ümber istutada küll, sobib vett hästi läbilaskev jämestruktuurne substraat, nõrgalt happelise reaktsiooniga. Kui leheotsad kuivavad, aga kahjureid märgata pole, siis viitab see sellele, et õhk on kuivem, kui taim vajab. Aitab laia madala veega anuma asetamine taimepoti kõrvale, kust vesi aurustudes muudab õhu niiskemaks. Keskküttega ruumis on see olulisem. Ananass päris aasta läbi ühtviisi uusi lehti juurde kasvatama ei peagi, vahel ikka taim peab pausi ka. Poti suurus valige juurestiku järgi, haiget taime või juurduvat taime ärge väetage. Hiljem, kui taim on juurdunud (2 nädala pärast), võib väetada 1-2 korda kuus lahja täisväetiselahusega.
Vastamiseks peate Te olema sisselogitud!

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.