Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt

haige Tellissaare

Teema Lisatud
kirsilill: 2009-04-21 12:13:23
Minu aias (äärelinn) kasvab Tellissaare õunapuu, viimastel aastatel olen täheldanud, et puu koor, eriti põhja pool, on alates maapinnast kuni 0,8-1,2 kõrguseni punakaspruuniks muutunud, nagu oleks keegi punase värviga üle käinud, eriti värvunud on maapinna lähemal tüveosa. Koor narmendab ja meenutab pigem männipuu koort, see punakspruun ollus meenutab jämedat pulbrit kui vaadata jäbi suurendusklaasi. Kardan, et tegu on mingi seenega. Kõrgemal on jämedad oksaharud (mitte punakad) koorest paljandunud suures ulatuses nii, et hall puit on väljas, kuid puuvähki ei meenuta, ääred on siledad ja puit ei ole sisse langenud. Õunad on jäänud väikesteks ja rohelisteks, kevadised lehed on väikesed ja mustade täppidega, suvel uutest võrsetest kasvanud lehed on parema väljanägemisega. Kasvukoht on selline, et naaber istutas kunagi (30a tagasi) otse õunapuu (2 aastase) taha pikaokkalise viirpuuheki ja (5-6m kaugusele) lõuna poole saarepuu, tiheda kuuse ja valge männi, mis on nüüd õunapuust 3 korda kõrgemaks kasvanud ja varjavad puud täielikult kagu, lõuna ja edela poolt. Kas õunapuu on liiga vana (32 a) või haige või mõlemad? Mida peaks tegema, kas kasvutingimused (pime ja takistatud õhuliikumine) on muutunud ebasobivaks ja peaks puu hoopis välja juurima? Pinnas on pigem savi-liivmuld ja niiskem, Valge klaar, Suislepp ja Kuldrenett siin ei kasva vaid jäävad vähki. Kõikidest õunapuudest, mis selles reas kasvasid, ongi jäänud ainult Sügisjoonik ja Tellissaar, muud kasvukohta ka pole võtta, sest aed on väike.
Aiatark: 2009-04-22 21:28:34
Kirsilillele: Kas puukoor näeb välja nii, nagu järgmises lingis olevatel piltidel: www.aiandus.ee? Sealne haigus on viljapuu-koorepõletik. Jutu põhjal tundub, et õunapuu on teda ümbritsevate ja varjavate muude taimede tõttu väga halbades kasvuoludes ning seetõttu ka haigustele tunduvalt vastuvõtlikum. Ka ülemääraselt niiske pinnas vähendab puu elujõudu ning lühendab iga. Heas kasvukohas kasvab 30-aastane puu tavaliselt veel jõudsalt, kuid siin kirjeldatud oludes on tema aeg juba ümber.
kirsilill: 2010-01-21 23:46:45
Tänan Aiatarka, millegipärast ma varem vastust oma murele ei näinud, ju siis ei osanud õieti otsida. Minu õunapuu koor on just selline, võib-olla veidi punakam, aga see võib ka fototehniline probleem olla. Nüüd siis tean, millega tegu.
diuts: 2010-03-31 13:30:25
Vanematel õunapuudel on tüvekoor lahti löönud, kas seda tohb eemaldada või on parem mitte torkida? ja kui tohib eemaldada, siis kas parem on katta haavad vahaga või värviga?
vasula: 2010-04-04 16:43:26
Lahtise ja pruunistunud koore võib alati ära puhastada, see on sobiv keskkond seeneostele ja ka kahjuritele. Vaha ja värv on lühiajalised, parem on kasutada Arbokol määret (aiakeskustes saadaval).
Vastamiseks peate Te olema sisselogitud!

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.