Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt

Harilik põisenelas. Physocarpus opulifolius

Teema Lisatud
jonn: 2009-06-07 19:41:13
teema järgmine: plaan on sellest taimest hekk kasvatada u 20 meetrit, kas on kellelgi kogemusi või soovitusi, igasugune info on abiks. tänud
Betula: 2009-06-08 08:55:31
Kas on plaan hekk rajada roheliselehelisest põhiliigist või tema kol. või punaselehel. sortidest? Sordid on madalamakasvulised. Põhiliik kasvab ca 3m kõrguseks ja vabakujulisena kaarduvad oksad alla-jätab üsna sassis välimuse vanas eas kui pole põõsaid noorendatud ja harvendatud.Kuid muidu talub nii kehvemat mulda kui ka suitsu ja gaase-sobib ka linna. Olen näinud vaheldumisi istutatud kol.lehelisest'Luteus' ja pun.lehel. 'Diabolost' hekki-ehk liiga kontrastne? Eriti pika hekireana.Aga maitseasi-peaasi, et pererahvas ise rahul. Punaselehel. ei soovita tolmuse tee äärde istutada.Pun. lehel. 'Red Baron' on meil külma talve osas testimata-alles üsna uus sort ja liigkülmi talvi pole sel ajal olnud.'Dart's Gold' peaks kirjanduse põhjal kasvama kuni 1,8 m, kuid on ka palju madalamaid isendeid( kasvavad norm.aiamullal).Viimasel ajal on tekkinud uusi värviliselehel. sorte.Tal on ka sort 'Nanus' olemas, kuid olen seda näinud lõuna pool-rohkem Lätis. Meil pole kohanud isegi seda sorti puukoolides pakutult. Kirjanduse põhjal pidi hea hekitaim olema. Kuna pole õnnestunud ühtki selle sordi taime omada, ei oska ka tema talvitumise ja muude nõuete osas midagi kosta. Kindlasti saaks temast madalakasvulise heki. Külvasin sel aastal 'Dart's Goldilt'võetud seemet('Diabolo' kasvab temast üsnagi kaugel) ja sain kastitäie erivärvilisi seemikuid.Ka 'Diabolo' ja 'Luteuse' ligiduses on mul kasvamas hulk erivärvilisi seemikuid-kaheaastased kuni 25 cm kõrgused praegu. Tasuks enne heki rajamist silmad lahti ringi liikuda, et näha, milline tulevikus sinu hekk välja näeb. Tuleks ikka teiste vigadest õppida, mitte ise kõike omal nahal läbi teha.
resonants: 2010-01-08 15:34:33
Kas oskate õelda kuidas paljundatakse põisenela DIABOLO-t? tänud
Betula: 2010-01-08 17:56:33
Pistokste, haljaspistikute või seemnetega(viimase puhul punaselehel. isendid teiste seast välja korjata. Vaata eelmist vastust, mis külvil juhtus). Seemikute juurekava areneb pistoste omast tugevam.
Kats2: 2010-01-09 00:31:09
Kui aias juba mõni emapõõsas kasvamas, siis võiks proovida ka lookvõrsikute tegemist. Sobib ka siis kui statsionaarselt maakodus ei viibi, et kasta seemikuid või piserdada haljaspistikuid. Kui maapinnale painutada( eeldab umbrohuvaba taimeümbrust), siis jäävad taimed ümberistutamisel natuke põdema. Aga ma olen teinud ka nii: täitsin potid(hea,kui põhjas palju augukesi oleks) mullaga, kaevasin 2/3 maasse ja painutasin võrsed sisse. Mitu tükki korraga ühte potti. Pealt puuharkidega fikseerisin ära, et liikuma ei hakkaks.Toimus see varakevadel. Vahetevahel kastsin ka, olenes looduslikust vihma hulgast. Juulis lõikasin emataimest täiesti lahti aga jätsin potid ikka samale kohale põõsa alla. Vahel kärpisin mõnd liiga pika juurdekasvu. Kui sügisel millalgi paika istutasin ei jäänud nad põdema- suletud juurekavaga taimed ju. Samas hea kontrollida ka mõne raskesti- juurduva taime olukorda: kaevad ETTEVAATLIKULT maast lahti ja näed kohe ära kas potipõhjas valgeid juurekesi juba näha. Põisenelas kergesti-juurduv: saab juba ühe suvega "saagi" kätte. Aga jah ,heki jaoks nii teha tülikas. No aastad ja taimed on erinevad, aga tehnoloogia jääb ikka samaks.Oma lemmikuks loen juudapuulehikut, millele juured alla sain sedasi.Sõbra aiast enesele komandeerisin, aega läks 2 aastat. Nüüd juba 2,5 m sirgunud. Ei tea, kas kevadel alles kah on peale selliseid külmi. Aga põisenelaga ei pea külmakahjustusi kartma. Vähemalt kindlapeale minek. Ja võib-olla tulevadki endised külmad talved tagasi.
Alma: 2010-01-09 13:13:29
Kas põisenela sordid Diabolo ja Dart´s Gold kasvavad sama kõrgeks kui põhiliik? Tean, et neid saab hoida sobivas kõrguses õige lõikamisega. Netist olen lugenud erinevaid kasvukõrgusi, ent ehk saab sellele küsimusele vastata ,kellel kasvamas sordid juba pikemat aega.Tänan ette:)
Aino: 2010-01-14 17:14:09
Sordid on veidi väiksemakasvuga, kuid kõik oleneb mulla viljakusest. Olen näinud normaalset 'Diabolot' 1.5 meetri kõrgusena , aga ka ligi 3 meetrisena aias, kus väetisega ja kastmisega ei hoitud kokku. Üleväetamata põõsad on kompaktsemad ja õitsevad ka rohkem.
Vastamiseks peate Te olema sisselogitud!

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.