Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt

2a õunapuu tüvel koorekahjustus trimmeriga

Teema Lisatud
villandi: 2009-06-30 18:10:40
Hiljuti istutatud noor õunapuu ja sai kahjustada trimmeriga, nii et koor on ümbertringi maas 5cm ulatuses. Kas ja kuidas ravida?
Tulip: 2009-06-30 22:49:56
Määri kohe pookevaha paksult peale ja kasta hoolega,kui hiljuti istutatud.Isa mul määris puude vigastatud kohti alati värske lehmasõnnikuga,aga seda pole ju enam saada:)
Aiatark: 2009-07-01 01:30:38
Karta on, et trimmerijõhv tegi tüve kuni puiduni paljaks. Sel juhul ei aita vaha ega forkerti määre, päästaks sildpookimine, kuid see on aeganõudev ettevõtmine.
Betula: 2009-07-02 08:48:23
Püüa puude ümbrus hoida murust ja umbrohust puhtana kas Roundupi kasutades või rohides, siis ei pea puud nii lähedalt trimmerdama ega niidukiga niitma, et koort vigastada võiks. Ikka võib juhtuda, et murutraktoriga või niidukiga puule kogemata pihta sõidetakse. Noortel puudel võib ka spiraalseid tüvekaitseid kasutada. Aed näeb ka nägusam välja, kui puude ümber kasvavad madalad padjandtaimed. Ka siis pole põhjust nii lähedalt niita. Paljud madalad püsikud võivad peenral liigselt vohama hakata kas juurevõsudega või seemnetega levides, kuid puude ümber kasvatades saab neid lihtsalt ohjes hoida. Nt. madalakasvulised kurerehad, nabaseemnik, väike igihali, metspipar, maikelluke, puksrohi, roomav metsvits, valdsteinia, tiarell, iminõges jne. Müürilill ja sasik on liiga madalad ja neid peab rohima. Eelpoolnimetatud katavad kiiresti pinna ära ja lämmatavad ka paljusid umbrohtusid (kui just naat,ohakad ja orashein naabruses ei kasva). Tiheda pinnakatttetaimestiku vahele ei saa maanduda ka võilille seemned.
alpikas: 2013-01-29 10:22:41
Noorte puude ümber on hea kasutada aianduspoodides müügil olevat plastvõrku. Seda on võimalik kääridega parajaks lõigata ja oma kuju tõttu tõmbub ta ilusti ümber noore puutüve.
ViinaMuri: 2013-01-29 20:50:10
Panen puuhakatiste tüvede ümber kive. Muul viisil ei ole suutnud vigastusi vältida. Ka murutraktoriga on kiusatus 'täpselt' niita, aga parajalt suurte kivide vastu ei taha enam sõita ... Kasvuajal ei õnnestunud tollijämedust kaske päästa, see sai heinalõiketeraga poole tüve sügavuselt pihta. Lõin terasvarda tõve ligi maasse, mässisin vahaga ja kilega vigastuse koha ... Kuused ei kannatanud hooldamata jäänud koorevigastusi ka kolmandiku ulatuses välja; korralikult vahatatult ja kilega seotult aga pikapeale paranesid.
iksia: 2013-01-30 15:19:27
Varem oli mul õunapuude ümber must sõõr. Nüüd paar aastat kasvavad seal ringikeses varased punased tulbid. Neid võib puhta peenrana hoida, aga need varased tulbid on väga elujõulised ja kasvavad ka rohus,kui lehti ei eemalda enne kui juulis. Rohtu tuleb veidi käsitsi siis lihtsalt kitkuda. Minu ploomipuu all rohus õitsevad juba 15 aastat ilma hooldamata, jäänud kunagisest peenrast.
Vastamiseks peate Te olema sisselogitud!

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.