Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt

Gusmaania (Guzmania)

Teema Lisatud
annimanni: 2010-02-01 09:28:42
Sain omale ühe Guzmania emastaime millel õisik juba kuivanud. Näha on, et üks väike tütartaim on ka nina välja pistnud. Otsisin nõuandeid, mis edasi teha. Poest öeldi, et ei ole mitte midagi vaja teha, taim kuivab ise ära. Googeldades leidsin aga infot kus soovitatakse kuivanud õisik ära lõigata ja samas jällegi mitte ära lõigata. Tütartaimedel soovitavad ühed jäädagi emastaime juurde, teised soovitavad ümber istutada kohe, kolmandad jällegi soovitavad lasta tütartaimedel kasvada ja kosuda paar aastat ja alles siis ümber istutada. Kindlasti on siin keegi kellel endal kogemused kasvatamisega. Ehk on aega jagada mulle õpetussõnu selle lille kohta.
Laansoo: 2010-02-01 14:05:21
vastab Urmas Laansoo, Tallinna Botaanikaaed: gusmaania perekonda kuulub 167 liiki terrestrilisi ehk maapinnal kasvavaid ja epifüüte ehk pealistaimena kasvavaid kodariktaimi. Toataimena müüakse peamiselt sorte ja hübriide vriiseaga. Bromeelialiste õitsemisbioloogia on sarnane - üks kodarik moodustab õisiku ühe korra, peale õitsemist/viljumist see tasapisi kuivab. Kuivamise aeg ja periood on erinev liigiti ja sõltub kasvukohatingimustest ka. Õisikut ei maksa enne ära lõigata, kui see on kuivanud/muutunud pruuniks. Elusosa ju toidab taime, fotosünteesib. Vahel võib õitsev kodarik talitleda veel mitu aastat. Külgharusid ei maksa enne ära võtta, kui nende lehed on ikka pikemaks ja suuremaks kasvanud (mitte pungastaadiumis) ja noorele külgharule on ka juuri kasvanud. Looduses kasvavad nad seltsinguliselt koos, moodustades kogumiku. Kodus võib küll külgharusid eemaldada ja eraldi pottidesse kasvama panna, kuid ilmtingimata pole see vajalik, kõik külgharud võivad ka kasvada (kasvama jätta) ühes potis koos. Vana kuivav kodarik soodustab oma toitainetega noorte külgharude arengut, kui aga eemaldame need liiga vara, võib noor haru üldse mitte kasvama minna. parem aeg külgharude eraldamiseks on ikka päikserikkam kevad või suvi, pimedal aastaajal on juurdumine vaevalisem. Kuivanud õisikuosa äralõikamine ei tähenda lehtede lõikamist, enamasti lehed talitlevad õisikust kauem. Taime võib kevadel kergesse jämestruktuursesse mulda ümber istutada ka vana taim ja noored külgharud kõik koos. Tagasihoidlikult arenenud juurestikuga taim kasvab paremini väikeses potis ja hea õhu juurdepääsuga mullas, sest ka looduses kasvab gusmaania puude otsas, juured õhu käes.
annimanni: 2010-02-01 14:42:36
Tänud suurepärase vastuse eest!
Vastamiseks peate Te olema sisselogitud!

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.