Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt

HEI Rohenäpud!!!

Teema Lisatud
Murakas: 2011-11-27 01:47:06
Varsti maa külmunud ja me kõik saame rahulikult puhata. Väike vihje AIATARGALE - võiks selles foorumis kollajatele kusagil Eesti keskmes organiseerida kokkusaamise - jõulupeo näol. Paljud on siin ju suhelnud aastaid ja täitsa kena oleks kokkutulek teha. Võtsin alguse üles e. seeme peaaegu mullas. Mis arvate Te kõik sellest?
Neeme: 2011-11-28 22:37:06
Eesti keskele küll ei viitsiks tulla, kui Tallinnas siis äkki tuleks
mellu: 2011-11-29 10:46:59
jõuluajal neid käimisi-istumisi-pidusid-kohustuslikke koosviibimisi ju siiski suht palju, ning inimesed vajavad ka mõnd puhkusehetke nv näol endale. ka pärast aiahooaega. ning niisama ei viitsi/taha keegi kuskile sõita... kui inimesed üksteist ei tunne (arvatavasti vanad olijad siin on saanud ka eelnevalt üksteisega kokku ja teavad-tunnevad üksteist, neil vast lihtsam teemaga kaasa minna)... või kui sellega ei kaasne just midagi kasulikku :) kasulik: üldhariv loeng aiandusest - kindlasti on lugejate seas mõni aianduskooli õpetaja, puukooli aednik vms, kes ehk nõus jagama tarkusi mingil spetsiifilisemal teemal, tunnike poolteist vms. isiklikult, hetkel soov puhata, kevad tundub sobivam - ühendada nii rohevahetusega/äraandmisega, praktilise ja teoreetilise poolega.
mutt5: 2011-11-29 16:19:44
Murakas,oled siinsetele tegijatele juba rääkinud?Mis öeldi?Oi,järsku oled ise siin tegija?Ma vist valesti aru saand asjadest-siin ei käi koos tutvumishuvilised.Jeekim,nüüd hakkavad veel pilti ka nõudma viimaks.Ma tuulest nii parkunud ja käed igaveseks mullapigmendiga tätoveeritud,spa jaoks raha põle,ei saa mina peente inimeste sekka tulla.Külapoe ees kaubaautot oodates saab aianduskonsultatsioone ja tutvust teiste külaeitede käest küll. Näh,Maali rääkis,tal kasvuturvas varutud ja paneb detsembrikuus juba uue aasta tomatiseemned mulda.Sööb juba aprillis oma kasvuhoone tomateid.Aga ma alles sain oma aiamaa kaevatud ja ohkasin heastmeelest,saab ometi natuke kätele puhkust anda aiatööst.Krõbistan kuivatatud õunu,tinistan mahla ja söön marineeritud kurki peale,vaatan seriaale ja ei me viitsi vanamehega kodust kusagile end välja kangutada.Jõuluõhtu kirikuskäik ongi kõige pikem teekond.Tagasi tulles sööme sülti ja kardulast,täname vanajumalat hästikasvanud juurikate eest,istume ninapidi telekas ja oleme rõõmsad.Tulusid pole-kulusid pole.Kõigile head advendiaega.Mutt5 oma taaduga.
meristeem: 2011-12-10 11:16:43
Tere! Tõsi, et nii tegusad inimesed, kellega olen selle lehe kaudu tutvunud, leiavad alati huvitavat tegevust ja soovivad omaette olemise aega. Kui aastavahetuse melu möödas ja näppe veel mulda ei saa, tekkib ehk tahtmine kuskile minna ja kedagi kohata. Mul on ettepanek, et võiksin soovijaid Harjumaale Sakku kutsuda. Meil on teaduslabor, kus tegeleme meristeemkultuuriga. Meil on praegu väljanäitus 245 kartulisordiga, meil on ruumid, kus mõnusalt istuda ja ettekandeid vaadata saab. Võime pisut kartulist ja temaga seotud probleemidest rääkida. See peaks pakkuma eriti neile huvi, kes peale Laura, Printsessi jt taoliste laialt kasvatatavate sortide veel huvitavate sortide vastu huvi tunnevad. Võime pakkuda sinist kartuliputru ja mõnda muud huvitavat kartulirooga.Meie ruume sab kasutada tasuta. Kui on soovi võiksime aja kokku leppida. Enne aastalõppu on meilgi palju tegemist ja oleme pisut väsinud ka. Soovin kõikidele Jõuludeks just seda, mida hing kõige enam ihkab!
konnake: 2011-12-10 20:25:07
Meristeemile. Kas sinise pudru teete "Blue Kongo"-st? Kasvatasin sel suvel nimetet sorti. Maitseb hästi, kuid kasvas kärnilisks. Ja sügisel üles võtmisega oli raskusi, sest ta on nii tume, et oli raske kõiki märgata ja kokku korjata. Arvan, et järgmisel aastal enam ei eksperimenteeri selle sordiga. Kuid võiks muid huvitavaid sorte proovida.
Betula: 2011-12-10 20:33:09
aitäh Sulle, Meristeem, hea ja huvitava ettepaneku eest!Mina igatahes selle pakkumise poolt! Kahjuks ju ei saanud 8-ndal teie üritusel osaleda. Aga väga oleks ka meristeemkultuuridest huvitatud! Ilusat ja rahulikku jõuluaega kõigile selle foorumi kasutajatele!
meristeem: 2011-12-13 14:03:41
Tere Konnake, jah teeme putru Blue Congost. Muidugi on selliste sortide kasvatamine raskem, aga võimalused huvitavaid toite valmistada kaaluvad selle üles. Kärnased ( kui mõtlesite harilikku kärna) võivad ka teised sordid kasvada, kui on liiga kuiv ja leeline muld. suuremal põllul võtame kombainiga üles, aga katsepõllul ikka käsitsi. On pisut tülikas,aga mitte võimatu. On muidki huvitavaid sorte, aga selleks oleks vaja nendega tutvuda.Minu ettepanek on jõus. Kaunist Jõuluootust kõigile!
Ahto: 2011-12-19 14:18:28
Meristeemile. Kas selliseid "tööstuslikke"sorte ka leidub kus tärklise sisaldus tavasortidega võrreldes üle mõistuse kõrge (25% kanti)?
meristeem: 2011-12-21 09:56:55
Ahtole, peale sordiomaduste, oleneb tärklisesisaldus ka muudest asjaoludest, näiteks ilmastikust ja väetamisest. Mõnikord on küll saadud ka 29%, aga mitte just stabiilselt. Üldiselt jäävad kõrge tärklisesisaldusega saagisd nii 20-23% piiresse.Üks kõrgeima tärklisesisaldusega sorte on läti Sarma ja Velais mutant, aga minu teada neid tööstuslikult ei kasvatata. Peale tärklise % on tähtis ka muud omadused. Heaks tärklisesordiks peetakse Saturnat (Holland)Oleva( Taani), eesti sortidest Juku ja Mats.
Ahto: 2011-12-21 12:22:17
Selge see, et väheste sademetega kasvuperiood toob endaga kaasa suurema kuivaine sisalduse ja seda igasugustes kultuurides (kartulis tärklis, maapirnis inuliin, suhkrupeedis sahharoos jne.). Samas jääb üldine saagikus kesiseks ja ha saadav kasuliku aine hulk samuti. Minule teadaolevalt on, tugeva tärklisetööstusega Valgevenes, aretatud mitmeid väga kõrge (seejuures stabiilselt kõrge!) tärklise sisaldusega suure saagikusega sorte nagu "Zdabitak" või "Maksimum". Esimene nendest peaks olema kantud ka EU sordiregistrisse ja vähesel määral ka Lätis, Leedus kasvatamisel. Ega Teie asutuses eeltoodud sorte saadaval ole?
Ahto: 2011-12-21 12:22:17
Selge see, et väheste sademetega kasvuperiood toob endaga kaasa suurema kuivaine sisalduse ja seda igasugustes kultuurides (kartulis tärklis, maapirnis inuliin, suhkrupeedis sahharoos jne.). Samas jääb üldine saagikus kesiseks ja ha saadav kasuliku aine hulk samuti. Minule teadaolevalt on, tugeva tärklisetööstusega Valgevenes, aretatud mitmeid väga kõrge (seejuures stabiilselt kõrge!) tärklise sisaldusega suure saagikusega sorte nagu "Zdabitak" või "Maksimum". Esimene nendest peaks olema kantud ka EU sordiregistrisse ja vähesel määral ka Lätis, Leedus kasvatamisel. Ega Teie asutuses eeltoodud sorte saadaval ole?
Vastamiseks peate Te olema sisselogitud!

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.