Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt

Füüsali kasvatamine

Teema Lisatud
palmike: 2013-05-05 08:05:39
Tuttavalt sain füüsali taimi..Kahjuks ei tea nime.Viljad peaksid olema kollased, kirsimarja suurused.Istutama peaksin avamaale.Palun,kas keegi jagaks kogemusi kasvutingimute kohta?Pinnas on pigem nn.raskemapoole.Kas neid võiks lihtaslt istutada peenramaale,või sobib ainult tuulte eest varjatud,päikseline koht?Tänan!
ketu111: 2013-05-05 09:03:01
Olen kasvatanud avamaal, kasvavad ilusti. Mina olen neile valinud sooja, päikselise koha, kasvuhoone ääres.Taimed kasvavad hästi kergemapoolsel, lahjemal mullal. Rikkalikult väetatud mullal kasvavad küll taimed ise hästi, kuid saak võib jääda kehvaks.Nii, et väga väetada pole vaja.Välja istutada muidugi peale öökülmade ohu lõppu.Mingeid erioskusi vaja pole, kasvab ise.
palmike: 2013-05-05 12:48:53
Aitäh!Kaalusin ka ise kasvuhoone äärset varianti.Kas võiks vahetult kasvuhoone äärde peenra teha,või peaks ikka mingi vahe jätma?Kui päris ligidale,kas pole ohtu,et tomatitaimedele jääb päikest väheks?
ketu111: 2013-05-05 18:51:28
Ega ta päris puuks ei kasva, et kõik päikese endale ahnitseb:) Ma ei tea, minul on peenar vastu kasvuhoone külge ja päikest jagub kõigile:)
Mozart: 2013-05-05 20:17:23
Peaks nagu aimu saama kas ikka on söödav füüsal, selline metsik kasvab aga igalpool,nagu umbrohi vohab.
palmike: 2013-05-05 21:07:10
Söödav on küll.Kondiitrid kaunistavad nendega torte.Pakub nii silmailu kui ka hellitab maitsemeeli:)Aitäh vastajatele!
ketu111: 2013-05-06 09:13:10
Arvan, et Mozart pidas seda silmas, et kas sinule-palmike -antud füüsalitaimed on ikka söödava füüsali omad.On toiduainetööstuses kasutatavad sordid:maasikfüüsal, mehhiko füüsal ja peruu füüsal.Samuti on olemas harilik ja jaapani füüsal, mis on ilutaimed .Viimast kutsutakse hiina - või jaapani laternalilleks või hiina laternaks.Vanasti kohtas seda pea igas aias ja kasutati talvel ka kuivkompositsioonides.See taim peaks püsik olema.
palmike: 2013-05-09 21:29:05
Ma jah,isegi tean,millised need viljad välja näevad,ja kuidas maitsevad,aga kuna endal igasugune kasvatamiskogemus puudub,otsustasin veits teavet hankida. P.S.Eelmine aasta katsetasin arbuusi,ebaõnnestus.Sel aastal pole enam tahtmist.Ehk oli ka ebasobiv ilmastik(:Aitäh veelkord kõigile,kes võtsid vaevaks vastata.
konnake: 2015-04-10 10:17:20
Palun tarkadelt nõu! Kas Füüsali külviga olen hiljaks jäänud? Kui ei, siis kui suure taimevahe peab jätma? Kui kõrgeks kasvab? Kas võin kasvatada kasvuhoones koos tomatitega või on õigem kasvatada välistingimustes! Aitäh kõigile, kes võtavad vaevaks vastata.
kureke: 2015-04-14 23:38:48
Mina olen kasvatanud mõlemat füüsalit-nii kollast(väike, nagu kirsimari) kui rohelist(suurem, nii paraja pisema tomati suurune). Mulle meeldib rohkem "roheline". Kogemus selline, et paremini kasvab avamaal. Kasvuhoones hakkas hirmsalt kasvatama lehti ja võttis kole palju ruumi. Samas, hea, et saab nagu tomatitaimegi üles köita ja viljad on kvaliteetsemad ja saavad kiiremini valmis. Tundub, et parim külvamise aeg on ikka maikuu-kui läheb soojaks ja saab avamaal eraldi peenrasse poetatult külvi tärkamist oodata. Kannatab väga hästi istutamist, aga taimed närbuvad väga kiiresti-seega kohe istutada ümber kasvukohale, kui kaela kannavad ja kasta hästi. Muld võib olla väheviljakas- viljad kasvavad tänu sademetele või kui viitsid kasta. Vilju korjata valikuliselt -muidu kasvavad lõhki. Kasvukoht päikseline. Vahe taimedel 30-40 cm. Võib toestada. Mina taimedel külgvõrseid ei eemalda. Taime kõrgus sõltub ilmselt sordist. Avamaal 50-60 cm. PS! Söödava füüsali vilja kattelehed ei muuda intensiivselt värvi(nagu hiina latern seda teeb) ja vili on üliväike. Söödava vilja kattelehed on valmis vilja ümber pingul ja värv on ka kõige rohkem kollakasroheline- ei enamat!
konnake: 2015-04-15 22:21:30
Kureke, ma tänan Sind põhjaliku vastuse eest :D Mul on kahjuks ainult seeme, mille võtsin ise talvel ostetud marjade seest. Karbi peal oli kirjutatud Physalis peruviana edulis. Ei tea, kas see sort võiks meil valmida?
kureke: 2015-04-24 00:19:06
Konnakesele - olemasolevast seemnest võib osa ju taimedeks ette kasvatada ja istutadagi midagi kasvuhoonesse ja midagi avamaale (erinevatesse kohtadesse). Ilma proovimata ei tea ju iial, kas ta valmib või mis tast saab :-)
Vastamiseks peate Te olema sisselogitud!

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.