Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt

Talve-või lumekülv

Teema Lisatud
aednikene: 2014-02-17 14:12:16
Olen midagi kuulnud lume alla külvamisest-kuidas see käib ja millal? On see veel teostatav? Aitäh!
ViinaMuri: 2014-02-17 14:29:11
Lume alla seda tänavu teha ei saa ja eks ükskord sulaks see ära niikuinii.Samas on varblasi vaja toita ja neilt on suvel kindlasti ka vastuteenet loota - tingimata tuleks neile seemneid puistata. Mäletan, et sügisel külvati porgandipeenrad täis, kuid seda tehti ikka mulla sisse, mitte lume alla.
vawa: 2014-02-17 15:28:57
Eelmisel aastal ilmus raamat spetsiaalselt talikülvist ja raamatu autor käis ka Vikerraadios Huvitaja saates seda tutvustamas. Ise ma ei ole raamatusse süvenenud aga autori jutust jäi mulje, et ta külvab seemned karpidesse/konteineritesse ja asetab siis välja. Ilmselt juba sügisel. Eks närilisi peab tõrjuma, neile mingit mürksööta valmis panema, et siis loodetavasti jätavad seemned rahule. Aga ausalt öelda ma ei saanudki talikülvi mõttest lõpuni aru. Toas aknalaual tärkavad nad varem ja kevadel, kohe mulla sulades võib ju juba külmakindlaid liike peenrasse külvata. võib-olla sobib talikülv rohkem püsikutele.
aednikene: 2014-02-17 22:05:24
Kahjuks ei juhtunud ma kuulma"Huvitaja" saadet,et täpsemalt õpetust saada,aga kas on kellegil teada selle raamatu ja teooria autor?
ketu111: 2014-02-18 06:58:52
Katrin Uverskaja"Talikülv.Hobiaedniku eksperimendid"
kurgid09: 2014-02-18 15:04:54
nädal või kaks tagasi oli jälle Vikerraadios talikülvist juttu.Täpselt ei kuulanud aga sain aru, et tänavu seda enam teha ei saa.Jäi arusaamatuks, kas seepärast, et pole talve või on juba hilja.Mina olen sügisel porgandeid külvanud.Aga ega nad kevadel ikka ennem tõuse kui ilmasoe paras.Ja umbrohi tuli ammu enne porgandeid.Muide, kõige paremad porgandid saab Jaanipäevasest külvist. Tulevad parajalt suured ja nii mahlased.
helinm: 2014-02-21 14:38:40
Ise sel aastal seda saadet ei kuulanud. Arvaksin, et lume alla külvi ei saa jah teha. Aga talikülvi küll, sest siiski on ju veel külmad ilmad. Kui see huvi pakub, sirvi kasvõi raamatupoes seda raamatut ning saad juba palju rohkem teada. Kõige paremini sobib see külvimeetod kindlasti püsikute puhul. Kuid samal moel võib külvata ka suvikuid, köögivilju jne, neid lihtsalt hiljem, näiteks aprillis. Mõte on selles, et suurtes plastkarpides (millesse omakorda on asetatud potid- karbid jms külvimullaga ning sinna külvatud seemnetega) on seemned ilmastiku, näriliste ja muu sellise eest rohkem kaitstud, samas on karbi sees alati veidi soojem kui väljas. Kui temperatuur on sobilik, alustavad seemned arengut ning tärkavad seemikud on algusest peale tugevamad ja karastunumad, sest neid pole tubaste oludega ära harjutatud. Kasutasin eelmisel aastal seda meetodit ning vaid üksikud seemned ei idanenud, paljud taimed aga õitsesid juba esimesel aastal :) Ameerika talikülvajate kodulehelt saad ka lisa lugeda: http://www.wintersown.org/wseo1/How_to_W inter_Sow.html
ViinaMuri: 2014-02-25 14:33:12
Eelmine aasta oli erandlik - siis hiliskülmasid ei olnudki. Huvitav, kuidas tavaliselt seemnete idabnevusprotsent tuleb? siin on see oht, et tugevama elujõuga seemned idanevad varem ja külmad hävitavad need pioneerid, kasvama jäävad lõpuks hoopis kiduramad?
helinm: 2014-03-03 10:31:39
Proovisin eelmisel aastal esimest korda talikülvi... seega saan rohkemate kogemustega nüüd aprillis-mais välja tulla kui selle aasta seemned tärkama hakkavad. Püüan sellest siis ülevaate anda. Eelmisel aastal seda küll tõesti ei juhtunud, et varasemad tõusjad oleks hävinud. Mure oli küll tigudega, mis mõned karbitäied seemikuid lihtsalt pintslisse pistsid :-/
ketu111: 2014-03-18 16:22:22
Võtsin täna raamatukogust selle raamatu"Talikülv" ja pean tõdema, et väga huvitav lugemine on.Ja jõuab veel katsetada märtsis seda meetodit, kel huvi:autor külvab märtsis tavaliselt herneseemneid, redist, suvikuid ja ka külmakartlikuid püsikud.Aprillis kurgid, suvikõrvitsad, mungalilled, astrid jne.
ViinaMuri: 2014-03-18 18:06:13
http://etv.err.ee/index.php? 05629907&video=7214#.UyhuEU2Ck7A Selle raamatu autor räägib ja näitab, pea 6 minuti vältel. Ja tühikud lingist kustutada!
agne7: 2014-03-21 15:19:55
Küüslauguga oleks väga mugav, teisi pole katsetanud!
helinm: 2014-04-28 16:39:00
Praegu ei saa küll kurta, et talikülviga varasemad tõusjad häviksid, mis on tõusnud, kasvavad ilusti edasi... :)
aednikene: 2014-06-17 14:02:07
Aitäh huvitavate teksdide eest!
ilusaed: 2014-06-17 16:37:00
Mina olen porgandiseemned niimoodi juba sügisel enne lume tulekut mulda pannud. Hea saagi saan alati.
ViinaMuri: 2014-06-18 15:34:56
Kuidas porgandid pikkusesse kasvavad? Minu kogemus on raskelt pinnaselt (savimaa): kui pinnas on kõvaks vajunud (lume raskuse ja kevadise läbivettimise tulemusena), siis ei jaksa porgand sügavusse tungida ja kasvab ka mitmeharuliseks.
ilusaed: 2014-06-18 16:12:41
Mul on nt. porgandiseemnetega selline kogemus, et kui jaanipäeva ajal külvata, siis jõuavad ilusasti valmis saada sügiseks. Porgand on alati ilus, pole mingit putukate ründamist, sest nad on kõik vist juba ammu ära lennanud oma munemislennud. Pole vaja kattelooriga kattagi. Mul on aias kerge muld, panen turvast ja liiva segamini mullaga ja sügisel annab neid jurakaid maapõuest välja sikutada, pigem murduvad pealsed enne väljasikutamise lõppu ära ja pen hargiga aitama. Savimaa on kahjuks jah selline raske ja seal porgandile eriti ei meeldi. Aga siis on vist variant mingi kasvukast meisterdada, must muld osta, segada liiva, turba ja muu hea-paremaga ja siis kasvatada. Aga see on asi, mida ise pole pidanud praktiseerima. Seega ei tea savipinnases taimede kasvatamisest midagi.
ViinaMuri: 2014-06-18 18:52:50
Pole sel mullal ka porknale häda midagi, kuid sügavam kevadine harimine annab kenad pikad porgandid. Mullafreesiga vaid pinnakihi läbisügamise järel on tulemus, nagu kirjeldasin. Mulda millegagi vahetama ei hakka ja juurde tuua pole samuti vaja, kõik kasvab ja hästi. Savisem pinnas seob paremini niiskust ja põud viivitab saabumisega.
helinm: 2014-08-25 22:45:25
Kirjutan nüüd üle oma talikülvi- katsetustest: suur osa taimi tõusis kenasti, minu aias endiselt mure tigudega, kes mitmed väikesed taimed jõudsid enne ära hävitada kui nad peenrale õigetesse kohtadesse said. Püsililledest siilkübarad tõusid kenasti aga samas jõudsin toas ettekasvatatud taimedel paremini silma peal hoida, kasta jne... Talikülvatud gaillardia ning kukekannus jõudsid end suvega suureks kasvatada ning alustasid praegu õitsemist. Siilkübarad ilmselt sel aastal õitsemiseni ei jõua, ent on lehed siiski juba päris suureks kasvatanud. Päevalilli oleks ilmselt võinud südamerahuga ka otse külvata, ent nad elasid ilusti ka ümberistutamise üle.. Väga kiiresti kasvasid suureks talikülvatud monardad, mis õitsevad senimaani. Siiski kõikide taimede seemned mul ei tärganud ning kõige suuremaks probleemiks jäi ka see, et suur osa seemikuid ootab ümberistutamist enam-vähem samal ajal ning siis võib mõni just ajapuudusel jääda oma algsesse istutusnõusse kiduma või saada tigude poolt nahka pistetud... Talikülv on paraku sõltuvust tekitav ;) ning lihtne on liiga palju külvamistööd ette võtta... Ent kui ka kõik seemned ei idane, on ikkagi rõõm neid jälgida, mis seemnest suurteks taimedeks sirguvad :)
Vastamiseks peate Te olema sisselogitud!

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.