Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt

Jõulukuuse pügamine

Teema Lisatud
Kessu876: 2014-03-04 15:29:03
Istutasime mõned aastad tagasi aeda lagedale üksiku kuuse, et sellest saaks meie õue julukuusk. Aiandist soovitati aasta pärast istutamist ladvast 2/3 ära lõigata. Nii ka tegime ja tänaseks on kuusk kenasti kasvanud aga latv on nüüd 3-haruline ja päris pikaks kasvanud. Puu ei ole soovitud kõrgust loomulikult veel saavutanud. Küsimus, kas ja mida peaks ladvaga tegema? Kuuse sorti ei oska öelda aga selline tugev ja hõbedasemapoolne.
ViinaMuri: 2014-03-04 17:45:25
Sa vist ei tea istutatud kuuse liiki ütelda? Torkava kuuse hõbedase variandi tunned lihtsalt ära (tugev ja terav okas). 'Hõbedasemapoolne' - äkki serbia kuusk? Kui ta on tõupuhtast seemnest saadud, siis on ta kitsaskoonilise kasvukujuga. See liik hübridiseerub aga kergesti musta kuusega ja sellise hübriidi olen isegi saanud (liigi pähe). Kui tahad kindla kujuga kuuske, siis tasuks sortide poole vaadata, parim valik on Nurga PK-s. Ladva lõikamist ei harrastaks, see on vastuvett ujumine, mis u. 10 a. pärast kindlasti lõpeb. Mitmetüvelisest kuusest ei tule hoopiski midagi head. Kuid viimasepeal jõulu'kuuseks' sobib suurepäraselt hall nulg, tema sorte siin vähesel määral ligub, aga nende kasvukuju kohta ei osata midagi tarka ütelda ...
Kessu876: 2014-03-04 17:58:28
Selgus et tegemist Serbia kuusega. On tõesti selline "sale". Ei olegi nii tähtis kui suurepärase kujuga see kuusk saab olema, ilus on nagunii. Mure just pügamisega, kuna tal nüüd 3 latva kas peaksin 2 ära lõikama ja mida teha siis selle allesjäänud pika varrega, kas lühemaks? Nendel vartel ka juba nupud küljes. Vabandust minu sõnakasutuse osas aga olen aianduses võhik
ViinaMuri: 2014-03-04 19:30:06
Pole lugu, keegi meist siin pole liiga tark. Serbia kuusk on sobilik sooloiluduseks, kus vaid ruumi jätkub. Puhtatõulisena võtab h. kuusepuust natuke vähem pinda, kõrgusse sirutuvad nad üsna ühes tempos. Kui kõrge puu aeda ei sobi, siis ... mis parata, saabub väljavahetamise aeg. Võib ju ka varem aeglasema kasvuga vormi kasvama panna, levinuim on f. nana ja sarnaseid sorte on veel. Ei oska arvata, miks puukoolis soovitati puud narrima hakata, noh, niiviisi saab küll pigem põõsaid teha, ega mõte ei erine sellest, mis toimub puudega kuuseheki pügamisel. Mul on olnud üks äpardus, kus serbiakal murdus latv; siis ta valis uue juhtvõrse ja üritas mõnda veel üles sirutada. Neid tüve lähedalt ära lõigata pole vaja (okaspuude tüvi on väga õrn, tuleb tüve haavu vältida), lõika juhtvõrse ära (või jäta sellest jupp paari pungaga); kui siis pürgimused jätkuvad, siis veel. Mitut tüve pole puudele vaja lasta tekkida, hargnemise kohast kipuvad haigused ja kahjurid ligi pääsema. Kindlasti oled kasvatamas oma aia silmarõõmu, tore, et oled selle liigi leidnud.
Babette: 2014-03-04 19:32:49
Kas see ladvalõikus pidi kasvu pidurdama? Minu serblane on saavutanud 14 aastaga 5 meetrit saledust. Pikaks kasvab ta sul nagunii, lõikad ta latva või ei. Muidugi tuleb sul nüüd üks latv välja valida, aga kaua ei jõua seda tõesti teha ja hiljem siis jääbki mitmeladvaliseks. Tal on imelised käbid!
Kessu876: 2014-03-04 20:19:36
Aias ruumi on, minu poolest las kasvab. Kuna seal nüüd 3 pikka vart ladvas tuleks 2 ikkagi maha võtta ja üks alles jätta? Või ei näpi üldse ja las kasvavad?
ViinaMuri: 2014-03-04 22:42:31
Saan vaid korrata üteldut: ära tüve lähedalt lõika! Vali üks ladvaks ja piira teiste latvade kasvu, neist saavad niiviisi külgoksad. Mitmeharulised puud muutuvad ajapikku probleemseteks, sest hargnemise kohas hakkavad seenhaigused (mädanikud) arenema.
Kessu876: 2014-03-05 13:42:47
Tänud ViinaMuri Eks minusugusele tulebki mitu korda ja kõvasti öelda, et aru saaks. Aga nüüd jõudis kohale.
ViinaMuri: 2014-03-05 16:38:13
Pilt saab kohe selgeks, kui kääridega kohale lähed. Sellega ei pea veel tegelema, kuuse lõikamise (sh. pügamise) aeg on aprilli keskpaigast kuni pungade paisumahakkamiseni. Enne võib, aga oleks parem, kui taim saaks seejärel otsekohe haavu parandama hakata e. kasvuperioodini poleks palju aega. Edu Sinule, serbia kuusk ja tema sordid on minu lemmikute edetabeli tipuosas. Halli nulgu (Abies concolor) ja sorte meenutan aga veel, vaata otsingu pakutavaid pilte, siis on see jutt sõnadeta selge ...
agne7: 2014-03-21 15:58:21
Kuusega võib jah ka kõike teha vist, õigel ajal ja noori võrseid loomulikult!
agne7: 2014-03-21 16:00:28
Kui tahad, et mesilased oma sülemiga tulevad, siis võid jah ladva ära võtta--pole vaja kõrgele ronida, et sülemit kätte saada!
agne7: 2014-03-21 16:11:48
Alumisi oksi võib ju ka ära võtta--sest kuused niikuinii laasuvad alt--et oleks esteetiline!! Mitte palju muidugi!!
Vastamiseks peate Te olema sisselogitud!

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.