Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt

püsikute istutus

Teema Lisatud
kirsilill: 2014-04-03 11:56:11
Tahaksin sel kevadel teha aias uuendusi ja parandusi, seoses sellega on vaja ümber istutada pojengid (on puude ja põõsaste varju jäänud) ja murtud süda (liiga suureks kasvanud). Kas võin selle töö ette võtta kevadel ja millises taime kasvufaasis oleks see parem? Kas on õige,et pojengi mugulad (juured) peaksid jääma osaliselt mullapinnale? Mul juhtus nii, et kunagi ammu ehitusele ettejäänud väljakaevatud pojengide ülejäägid said aia äärde põõsaste vahele visatud ja sinna jäidki (noh, kui komposti materjal), kuid oh imet,ühel päeval märkasin, et seal toimub midagi imelikku, pojengid olid kasvama läinud ja hakkasid õitsema, õitsevad siiamaani, samas, kui uude kohta mulda ümberistutatud pojengid ei tahtnud sugugi õitsema hakata, kuigi püüdsin neid poputada. Kuidas oleks õigesti talitada?
ketu111: 2014-04-03 22:35:35
Õige ümberistutamise aeg pojengidel on sügis.Juurikad asetada auku, jälgida, et võrsete alged oleksid ülespoole ja need asetseksid pinnasest 3-5 cm allpool.Muld peale ja õrnalt kinni vajutada.Kui sügavamale istutada, hilineb õitsemine.Enda kogemused näitavad, et pärast ümberistutamist võib õitsemiseni mitu aastat kuluda.Kui kevadel neid istutada, siis sel aastal nad arvatavasti ei õitse, kuid ega midagi hullu nendega ka ei juhtu.Nad on küllaltki visad taimed .
kirsilill: 2014-04-05 17:18:51
Tänan, ketu111, aga kas sügisel pean pojengipõõsaste lehed maha lõikama, või istutan koos olemasolevate lehtedega?
ketu111: 2014-04-05 17:32:30
Ikka ära lõikama.Need pealsed uuel aastal ju ebavajalikud.Ma ei tea kuidas teised, kuid mina lõikan alati sügisel pealsed maha(praegu pean silmas ka neid,mis alalises kohas kasvavad) et taimed rahulikult talveks valmistuksid ja puhkama asuksid.Selle ümberistutamise kohta veel, et kui on ikka hädaolukord ja taimed ette jäävad millegile, tuleks nad ikka kohe, esimesel võimalusel kevadel ümber viia.Sellisel juhul oleks parem kui saaks suure mullapalliga neid transportida.Põdemisperiood tuleb neil siis lihtsalt pikem.
kirsilill: 2014-04-05 17:46:08
Ei, hädaolukord ei ole, võin ka sügisel selle töö ära teha, mõtlesin vaid, et saan juba kevadel kogu aiale uue näo, aga parem on vist ikka teha nii, nagu looduse järgi õige on, tasa ja targu.
hobiaed: 2014-04-05 18:31:16
Tean, et pojengide ümber istutamise aeg on sügisel, aga olen seda ikkagi enamasti kevadel teinud ja need on veel samal aastal õitsenud. Olen katsunud suure mullapalliga juurikaid vigastamata istutada. Murtudsüdamega on see keeruline, juured on väga rabedad! Liiga suur põõsas? Las olla! Pojengi pealsete lõikamise kohta arvatakse, et parem on seda teha kevadel, et haigusetekitajad lõikekohast sisse ei pääseks, aga ise olen ka enamasti sügisel lõiganud.
Liis007: 2014-04-06 10:14:22
Aga ka siirised ja päevaliiliad lõikate ka sügisel?
nipitiri: 2014-04-06 14:15:32
Pojengipealsed tuleks sügisel mahalõigata ning seejärel põletada. Komposti panek võib võimalikke haigusetekitajaid levitada.
upiupi: 2014-04-07 13:33:39
tere.olen ka pojenge kevadel istutanud ja enamus neist isegi õitses--küll kiratsevalt 3-4 õit ainult.need olid suurest juurest lõhutud tükid veel. sellel aastal tegin ka hullu tüki --istutasin 3 pojengi märtsi viimasel päeval ja põen tagantjärele , kas liiga vara polnud.kuidas üldse suhtuda sellisesse väga varajasse istutusse? kibelen muudki istutama või peaks veel ootama? maa on ju sula juba kuu aega! ketu111 vihje istutada kevadel esimesel võimalusel on julgustav , kuid vihjab siiski hädaolukorrale.
ViinaMuri: 2014-04-07 13:56:36
Öökülmasid tuleb niikuinii. Minu vanakooli pojeng on punaseid juppe (hästi hõredalt) hakanud ajama, senine soojus ei ole talle väga veenev olnud. Kui istutavad taimed pole kuigi arenenud, siis ei tee külm midagi kurja, istuta kasvõi detsembris. Kui on külmakahjustuse oht, siis saad seda kahandada katmisega.
kirsilill: 2014-04-07 20:09:55
Pojengiga ootan sügiseni, aga kas murtudsüda ei lähe lõpuks keskelt tühjaks, praegu on tal juurtepesa läbimõõt 43x43 cm? Ega eriti ei tahaks teda lõhkuda küll, sest õitseb rikkalikult ja kaua ning on tõesti võimas põõsas.
hobiaed: 2014-04-07 20:37:21
Ei usu. Aga jäta osa alles, istuta pool ümber?
Vastamiseks peate Te olema sisselogitud!

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.