Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt

Mure siberi seedermänniga.

Teema Lisatud
dmx: 2015-07-29 10:25:49
Tervist. Ostsin puukoolist ja istutasime ca kuu aega tagasi 2 meetrised seedermännid. Nüüd on tekkinud tüvele valge kirme, justkui hallitus. Ka okkad lähevad kollaseks ja kukuvad maha. Olen mures. Kas olen üle kastnud või põevadki niimodi?
ViinaMuri: 2015-07-29 19:22:05
Kui okkad maha kukuvad, siis on asi paha kindlasti. Suure puu ostmine on kahtlane värk alati ja okaspuu enda väljasuremist kuigi kaua ette ei näita. Kui oled maapinna pidevalt niiske hoidnud, siis palju enam midagi head teha ei saagi (loomulikult on vajalik ka tugede vahele kinnitamine!). Lisaks maapinna kastmisele tasub ka võra kasta, niiviisi saab taim vee kõige kiiremini kätte. Mine ja vaata, kas sama partii puud müüja juures on elus ja vestle müüjaga. Mõnelt neist võid hingevaakuvaid (ja napi juurekavaga) taimi saada küll. Tänavu ei saa süüd panna ka põuale ja pidevale päikese lõõmamisele.
iluaednik: 2015-07-30 10:35:39
räägin oma kogemusest...see võib vabalt olla nii vähese niiskuse tulemus...või ka haigustest tulenev. Oma maakodus olen ma maha pannud umbes 300 ringis noori puid...nii väikeseid...kui ka 2 m kõrguseid.Enne istutamist olen neid hoidnud vähemalt 5-8 tundi vees.peale istutamist...olenevalt puu kõrgusest olen iga puu tüve kõrvale pannud maa sisse plastikpudelid täidetud veega...eelnevalt nad muidugi avanud ja ümber pööranud...nii et vesi imbuks maa sisse...siis ei ole karta ,et puu vee puudumise tõttu saaks kannatada .Puutüvesid olen pritsinud rohelise seebi ja puutuha lahusega.
dmx: 2015-07-30 11:57:59
Ma olen neid ikka kastnud korralikult. Mõtlengi pigem, kas on võimalus, et olen kastnud liiga palju? Mänd ju ei talu ka liigniiskust? Pinnas on suhteliselt savine seal....
sinirebane: 2015-08-23 20:04:57
Seenhaigused Kõige sagedasemad seenhaigused, mis kahjustavad noorte puude okkaid taimlates ja looduses on männi pudetõbi (tekitajaks Lophodermium pinastri), männi-koorepõletik (tekitajaks Cronartium ribicola) ja okaspuu- nõgihallitus (tekitajaks on harilik nõgisasi ehk Herpotrichia juniperi). Okstel parasiteerib sageli männi-tsenangioosi tekitaja Cenangium ferruginosum. Tüvemädanikku tekitavad enamasti männitaelik (Phellinus pini) ja Stereum abietinum. Juuremädanikku põhjustavad juurepess (Heterobasidion annosum) ja juurepruunik (Phaeolus schweinitzii).[4] Meil kasvavatele siberi seedermändidele teeb sageli kahju ka okaspuu- võrsevähk, mille tekitajaks on seen Gremmeniella abietina. See hariliku männi puistutes epideemiliste puhangutena esinev patogeen säilitab nakkusalge pikal perioodil meile introdutseeritud mändide seas. Peale siberi seedermänni on haigusele vastuvõtlikud ka alpi seedermänd, korea seedermänd, keerdmänd, kääbus-seedermänd ja vaigumänd. Haigestunud puul saavad kahjustada võrsed ja pungad, võrsetest tungib seen ka okastesse. Haigus on nakatunud taimedele üldjuhul surmav.[14][15]
Vastamiseks peate Te olema sisselogitud!

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.