Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt

Viljapuude võrseid lõikav kahjur?

Teema Lisatud
keskmaamees: 2018-05-30 01:37:23
Oskab keegi arvata, kes võiks lõigata kolme- nelja aastastel viljapuudel (algul ploomi-, hiljem õunapuul) noori kasve? Kasvud lõigatakse puu ladvaosas praktiliselt keskelt pooleks, murtud osa kukub alla, vahel jääb ka rippuma. Kasvude läbimõõt lõikekohas ca 3-4 mm. Kahel noorel puul praktiliselt kõik kasvuotsad tänaseks maha lõigatud. Puuladvad nii kõrgel ja võred ümber, et loomad ei saa olla. Olen puude peal näinud paari ca 12- 15mm pikkust kitsa kehaehitusega (ehk 3mm lai) tumepruuni mardikat, kelle keha umbes 1/3 pealt on "liigendiga" ja kes puudutades krapsti hüppab minema. Kas need? Ja kas on midagi ette võtta?
Vapsik12: 2018-06-12 15:12:29
Lehtede ja võrsete kahjurid Luule Metspalu artiklist) Viljapuu-võrgendilest (Metatetranychus ulmi) Esineb sagedamini õunapuudel, kuid ka ploomipuudel, vaarikatel, pihlakal. Lestad asustavad taimelehtede alumisi külgi ja imevad taimemahla. Lehtedele tekivad alguses heledad laigud, mis järk-järgult laienevad, lehed kolletuvad või muutuvad pruuniks ja varisevad. Lesta nimetatakse küll võrgendilestaks, kuid erinevalt paljudest teistest võrgendilesta liikidest, on ta võrgend väga tagasihoidlik. Viljapuu-võrgendilest on sidrunikollane või oranž, vastne vaid 0,2 mm pikkune, täiskasvanud emasisend kuni 0.4 mm, punakaspruuni värvusega, isane mõnevõrra väiksem ja oranžikaspunane. Muna on punane. Viljapuu-võrgendilesta talvituvad munad asuvad kolooniatena viljapuu okste hargnemiskohal, oma väiksuse tõttu (0,13–0,15 mm) on üksikut muna raske märgata, kuid munakogumik moodustab koorel hästimärgatava punase laigu. Vastsed kooruvad pungade puhkemise ajal. Suve jooksul areneb kuni 5 põlvkonda. Suvel on munad lehtedel ja viljadel, talvituvad munad munetakse okstele alates augusti teisest poolest. Kahjurit esineb massiliselt neis aedades, kus on pidevalt pritsitud ühte klassi kuuluvate keemiliste preparaatidega. Sel juhul on looduslikud vaenlased hävitatud ja lestad on omandanud mürgiresistentsuse.
Vastamiseks peate Te olema sisselogitud!

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.