Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Selgusid ehitusvaldkonna digiprojektid, mis saavad riigilt kokku 1,5 miljonit eurot toetust (2024-05-13 22:20:26)

 

Täna avalikustati ehituse e-hüppe rahastusprogrammi teisest voorust toetust saavad projektid. Kokku saavad rahastust 40 projekti, mis toetavad uudsete digilahenduste arendamist ja kasutuselevõttu ehitusvaldkonnas. Vooru eelarve oli 1,5 miljonit eurot.

 

„Väljavalitud projektid muudavad ehitussektori tõhusamaks ja konkurentsivõimelisemaks, kiirendades samal ajal tööde ja dokumentatsiooni haldust. Digitööriistade kasutuselevõtt ehitussektoris võib tootlikkust tõsta kuni 15% ja kulusid vähendada kuni 6%, pakkudes märkimisväärset kasu ja kokkuhoidu nii era- kui ka avalikule sektorile,“ sõnas kliimaminister Kristen Michal.

 

Kliimaministeeriumi ja Riigi Tugiteenuste Keskuse (RTK) koostöös läbi viidud taotlusvooru esitati rekordiline hulk taotlusi – kokku 123 projekti toetussummale 4,3 miljonit eurot. Hindamiskomisjon valis nende hulgast välja 40 projekti, millele makstakse toetust kokku 1,5 miljonit eurot. Keskmine toetuse summa on 37 500 eurot ning ühe projekti toetus on ka 160 000 eurot. Kõikidele projektidele lisandub toetuse saajate omafinantseering toetusega võrdses mahus.

 

RTK elukestva õppe ja IT-arenduse talituse juhi Marge Kõiva sõnul on toetuse saajate hulgas palju väikeettevõtteid, aga ka suurettevõtteid. Suurem osa toetust saavaid projekte panustab ehitussektorisse mõne spetsiifilise digitööriista loomisega või olemasoleva täiustamisega, kuid on ka mõned koolitusprojektid ning tooteanalüüsi projektid. "Vajadus ja tahe ehitusvaldkonna digitaliseerimist edasi viia on kahtlemata ülimalt positiivne ning on suurepärane, et selleks esitati niivõrd suur arv taotlusi.

 

Toetuse saajate hulgas on näiteks Rangi Maja OÜ digitaalne tööriist, mis kiirendab ehitusmaterjalide ja -toodete keskkonnadeklaratsioonide tõendamist automatiseerimise abil. Kiirem protsess muudab teenuse soodsamaks ning tagab seejuures jätkuvalt nõuetele vastavuse.

 

Ka Arro & Agasild Inseneribüroo OÜ projekti eesmärk on protsesside kiirendamine, võttes projekteerimiseks kasutusele tehisintellekti. Projekti tulemusena valmib digitaalne tööriist, mis aitab koostada ehitusprojekti seletuskirja. See võimaldab projekteerijatel automaatselt lisada vajalikku infot, seda kontrollida ning hiljem kanda info ka ehitusprojekti mudelisse ja joonistele.

 

Remato Solutions OÜ digilahendus parandab ehitussektoris tootlikkust ja tööohutuse kvaliteeti, võimaldades töötajatel ohutuskoolitused läbida ja kinnitada elektrooniliselt ning asendades seeläbi senise paberimajanduse. Toetuse saajate hulgas on ka näiteks Transpordiamet, kes loob BIM-tehnoloogial põhineva automatiseeritud süsteemi teedeehitustööde akteerimiseks. See tähendab, et tööde eest saab tulevikus esitada arve ilma, et oleks vaja käsitsi tööpäevikuid ja arveid kooskõlastada.

 

Kõikide toetust saanud projektidega saab täpsemalt tutvuda: rtk.ee/ehituseehupe ja ehupe.eehitus.ee.

 

E-hüppe rahastusprogramm kestab kuni 2025. aasta lõpuni. Programmi kogueelarve on 4,5 miljonit eurot, mida rahastab Euroopa Liit taasterahastu NextGenerationEU vahenditest. Esimene voor mahus 2,6 miljonit eurot lõppes 2023. aasta veebruaris, mil toetust sai 63 projekti. Programmi haldab Kliimaministeerium, taotlemist korraldab ja projektide elluviimist toetab Riigi Tugiteenuste Keskus. 

 

Allikas: Kliimaministeeriumi 13.5.2024 pressiteade

 

 


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.