Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Vähikatku tõttu keelatakse jõevähi püük Karujärves (2018-06-14 08:27:41)

Keskkonnaminister Siim Kiisleri määruse eelnõuga piiratakse jõevähi püüki Karujärves Saaremaal. Sellega loodetakse takistada vähikatku levimist kaugemale.

2018. aasta alguses avastati Karujärvest hulk surnud jõevähke, kellel laborianalüüsidega tuvastati vähikatk. Selleks et vähikatk mujale ei laieneks, on Karujärves jõevähipüük keelatud.

"Vähikatk on meie jõevähi suurim vaenlane ning varude kahanemise peasüüdlane," nentis keskkonnaminister Siim Kiisler. "Vähk kui tõeline delikatess on hinnatud püügiobjekt. Vähipüügi populaarsust Karujärves näitab ka möödunud aasta, mil lunastati kõik püügiööpäevad. Nüüdne piirang pole kindlasti püügihuvilistele meeldiv uudis, kuid on hädavajalik, et meil ka tulevikus jõevähki jätkuks."

Saare maakonnas on jõevähipüük keelatud Põduste jões, Laugi peakraavis, Kuke peakraavis, Riksu ojas ja Riksu lahel.

Vähikatk jõudis Eestisse tõenäoliselt vähipüüdjate ja vähikaubanduse kaudu. Haigus on väga nakkav ning kandub edasi haigestunud vähkide, vee, vähi asustamise, kuivatamata püügivahendite jms kaudu. Ka võib vähikatk levida, kui loomad kannavad vähke või vett ühest veekogust teise. Euroopa vähiliikidele on katk surmav, Ameerika omad on haigusele immuunsemad.

Eestis on vähikatku puhanguid esinenud alates 19. sajandi lõpust 20. sajandi keskpaigani. Hiljem on katkupuhangud olnud harvemad ja lokaalsemad.

Saaremaale jõudis vähikatk 2006. aastal, mil Põduste jões ja Pähkla kasvanduses põhjustas vähikatk jõevähkide massilise suremise.



Allikas: Keskkonnaministeeriumi pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.