Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Eesti sillutab teed Hiina turule (2018-07-09 08:46:13)


Foto autor Triin Oppi

Maaeluminister Tarmo Tamm osales koos peaminister Jüri Ratasega Sofias Hiina ja Kesk- ja Ida-Euroopa riikide valitsusjuhtide kohtumisel ja kõrgetasemelisel majandusfoorumil, kus allkirjastas Hiina põllumajandusminister Han Changfuga Eesti-Hiina tegevuskava koostöö edendamiseks põllumajanduses aastatel 2018-2022.

"Tegevuskava on vajalik praktilise koostöö edendamiseks ja sidemete loomiseks erinevates valdkondades, näiteks põllumajanduskaubandus, põllumajandusteadus ja tehnoloogia ning maaelu areng," selgitas Tarmo Tamm. Maaeluministri sõnul on koostöö kahe riigi vahel väga hea, tänu sellele on soodus aeg uute eesmärkide seadmiseks.

Hiina turule pääsemine on töömahukas protsess, mis hõlmab meie järelevalvesüsteemi ja ettevõtete hindamist Hiina imporditingimustele vastavaks ning ekspordist huvitatud ettevõtete registreerimist Hiinas. Eesti ja Hiina on viimaste aastate jooksul kirjutanud alla mitmele toiduohutuse protokollile ja Hiina turule lubatud Eesti toidukaupade hulk kasvab. "Hiina turg on suur ja Eesti põllumajandustootjatele ja toidutööstustele atraktiivne. 2017. aastal oli Hiina müüdavate toidukaupade maht 6,3 miljonit eurot, mis on viiendiku võrra enam kui aasta varem," kirjeldas olukorda maaeluminister Tarmo Tamm.

Tegevuskavas on välja toodud ka koostöö põllumajandusteaduse ja tehnoloogia valdkonnas, kus Eestil on ette näidata juba mõned edusammud. "Eelmise aasta sügisel sõlmisid Eesti Taimekasvatuse Instituut ja Liaoningi Põllumajandusteaduste Akadeemia koostöölepingu, et luua ühine kartulilabor ning teha ühist kartuligeneetika ja -aretuse alast teadustööd. Hiina kartuliaretuse põhiprobleemid on põua- ja haiguskindlus ning seepärast on nad huvitatud Eesti teadmistest ja kogemustest," ütles Tarmo Tamm. Eestile pakuvad huvi Hiina teravilja sordid ja uudsed kasvatustehnoloogiad, mida saab rakendada siin erinevate kultuuride kasvatamisel. Lisaks soovime leida koostööpartnereid Hiina põllumajandusülikoolide seast, kellega arendada toidutehnoloogia ja aiandussaaduste töötlemise teemalist koostööd. Toimunud on kohtumised Harbini Põllumajandusülikooliga, aga konkreetsete koostööprojektideni ei ole veel jõutud.

Maaeluminister osaleb ka Hiina ja Kesk- ja Ida-Euroopa riikide valitsusjuhtide plenaarkohtumisel, kus tehakse ülevaade Hiina ja KIE riikide vahelise koostöö tulemustest ja lepitakse kokku nn Sofia suunistes edasiseks koostööks.

Allikas: Maaeluministeeriumi pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.