Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Keskkonnaministeeriumi 33. nädala eelinfo (2018-08-13 07:23:34)

Teisipäev, 14. august

14.-15. augustil toimub Tallinna Loomaaia loodushariduskeskuses konverents "Liigikaitse Eesti ajateljelʺ, mida korraldavad Keskkonnaamet, Keskkonnaministeerium, Eesti Maaülikool, Tallinna Loomaaed ja Eesti Orhideekaitse Klubi. Konverentsil esinevad erinevate ülikoolide teadlased ja liigikaitsega seotud ametnikud. Üheskoos arutletakse oluliste liigikaitseliste küsimuste üle ning vaadeldakse meie kaasmaalaste seisundit.

14. ja 15. augustil toimub Narva-Jõesuus piiriveekogude kaitse ja säästliku kasutamise Eesti-Vene ühiskomisjoni XXI istung.

Istungil käsitletakse ühise Narva jõe vesikonna veemajanduslike näitajate muutusi nii eelneva aastaga võrreldes kui ka muutusi ja trende pikema aja jooksul, piiriülese pinna- ja põhjavee seisundit, Narva hüdroelektrijaama hüdrotehniliste rajatiste seisukorda ja Narva veehoidla kasutuseeskirja väljatöötamise seisu, arutatakse piiriveekogude kaitse ja säästliku kasutamise alase koostöö kokkuleppe uuendamist vesikonna printsiibi paremaks rakendamiseks. Istungil kinnitatakse ühiskomisjoni töörühmade edasised tööplaanid piirivete kaitsel ja haldamisel.


Kolmapäev, 15. august

Keskkonnaministeeriumi eestvedamisel alustatakse 2018. aastal Purtse jõe, Kohtla jõe ja fenoolisoo jääkreostuse puhastamist. Projekti tutvustatakse 15. augustil algusega kell 17.00 Kohtla-Nõmme pargis.

Infoõhtu kava:

17.00-17.15 - Ülevaade Purtse jõe ja selle lisajõgede puhastustööde eesmärgist.

17.15-17.40 - Puhastustööde etappide ja protsesside tutvustus.

17.40-18.10 - Edasine infovahetus projektiga seotud uudiste teemal ning küsimused-vastused. Kohapeal on võimalik saada lisainfot nii Keskkonnaministeeriumi esindajatelt kui ka puhastustööde teostajatelt ja konsultantidelt.


Keskkonnaminister Siim Kiisler osaleb kolmapäeval algusega kell 18:00 Climate Launchpad üritusel, olles žürii liige. ClimateLaunchpad on Euroopa suurim säästvate tehnoloogiate ehk cleantech äriideede võistlusprogramm. Eestis on võistluse eestvedajaks CF koos kohalike partnerite ja sponsoritega. Võistluse eesmärk on suurendada keskkonnahoidlikke lahendusi arendavate meeskondade või start-up'ide võimekust kasvatada ideest äriliselt tulus ettevõte. Lisaks täidab programm eesmärki kasvatada avalikkuse teadlikkust kliimamuutustest, keskkonnaprobleemidest ning innovatsiooni vajalikkusest antud valdkonnas.



Kolmapäeval, 15. augustil toimub
RMK suure ühismatka raames kontsert-etendus. Värska lõkkekohas on jutuks Treski tsässon. Tsässonast ja tsässonapärimusest Setomaal räägib Anne Veesaar, muusikalise poole eest hoolitseb Seto leelokoor Siidisõsarõ.


Neljapäev, 16. august

Neljapäeval, 16. augustil stardib RMK matkatee Peraküla - Aegviidu lõigul kolmas matkagrupp Tõnu Pihelgase juhtimisel. Suur ühismatk algas 6. augustil Ähijärvelt ja kuue raja matkaentusiastid jõuavad matkapealinna 25. augustiks. Rajal toimuvad ka minikontsertid, mis räägivad ajaloolisi lugusid raja äärde jäävatest paikadest, inimestest ja sündmustest.


Neljapäeval, 16. augustil toimub RMK suure ühismatka raames kontsert-etendus. Paidra lõkkekohas räägitakse metsavend August Sabbe elusaatusest. August Sabbe oli üks neist noortest meestest, kes nõukogude okupatsiooni alguses võõras armees teenimise asemel metsaelu valis. Asjaolude sunnil varjas mees end metsas kuni 1978. aastani, mil SORVVO agendid ta Võhandu jõe ääres kinni võtsid. Sabbe saatusest ja elust Põlvamaa ja Võrumaa metsades räägib näitleja Raimo Pass, musitseerib Indrek Kruusimaa.


Neljapäeval, 16. augustil toimub RMK suure ühismatka raames kontsert-etendus. Keibu I lõkkekohas räägitakse Peraküla metsade saladustest. Näiteks asus Perakülas, praeguse RMK külastuskeskuse asupaigas 20. sajandi algusaastail saetööstus, mille toodangut eksporditi koguni Inglismaale. Peraküla metsa asus aga enne Eesti Vabariigi aega tsaariarmee salajane raadiojaam, kus võeti vastu ja dešifreeriti luureandmeid. Kõigest sellest ja veel muustki räägib ja musitseerib Henry Laks.


Neljapäeval, 16. augustil toimub RMK suure ühismatka raames kontsert-etendus. Mummassaare lõkkekohas räägitakse Vaivaras asunud lastekodust, mida enne Teist maailmasõda nimetati kõige moodsamaks lastekoduks Eestis ning Tannenbergi liinist, mis oli sakslaste poolt rajatud varuliinina. Neil teemadel kõnelevad ja musitseerivad näitlejad Tõnu Raadik, Guido Kangur ning Eero Sommer.


Reede, 17. august

Reedel, 17. augustil stardib RMK matkatee Ikla - Aegviidu lõigul neljas matkagrupp Kaidi Jõesalu juhtimisel. Suur ühismatk algas 6. augustil Ähijärvelt ja kuue raja matkaentusiastid jõuavad matkapealinna 25. augustiks. Rajal toimuvad ka minikontsertid, mis räägivad ajaloolisi lugusid raja äärde jäävatest paikadest, inimestest ja sündmustest.

17.-19. augustil korraldab Keskkonnaamet puitkatuste (kimm- ja laudkatuste) ehitamise õppepäeva Matsalu rahvuspargis, Liustemäel.


Laupäev, 18. august

Loodusega seotud asutuste ja ühenduste kingina Eesti Vabariigi 100. sünnipäevaks tähistatakse juubeliaasta 18. augustil Eesti looduse päeva. Päeva avab ühismatk Järva-Madiselt Vargamäele. Retkele järgneb avatseremoonia A. H. Tammsaare muuseumis. Eesti looduse päeva avasündmust korraldab Eesti Looduskaitse Selts. Pooltsada Eesti loodust ja selle mitmekülgsust tutvustavat sündmust mahutav päev on osa EV100 suvisest peonädalast.

0213

Keskkonnaagentuuri Riigi Ilmateenistus avab Eesti looduse päeva puhul huvilistele uksed Tallinn-Harku aeroloogiajaamas ning Tartu-Tõrvavere meteoroloogiajaamas.

Huvilistele antakse ülevaade ilmavaatlustest, saab tutvuda nii tänapäevaste kui ka ajalooliste mõõteseadmetega. Programm on üles ehitatud selliselt, et sobib nii täiskasvanule kui ka lapsele. Ekskursioon toimub osaliselt õues ja osaliselt siseruumides, seega palun riietuda vastavalt ilmale. Ekskursioon on eestikeelne ja tasuta!

Kuna kohtade arv on piiratud, palume kindlasti end eelregistreerida: www.keskkonnaagentuur.ee/et/node/2851

Ühte gruppi mahub 20 täiskasvanut (+ lapsed), ekskursioon kestab 1,5-2 h. Ekskursioonid algavad kell 10, kell 13 ja kell 15. Tallinn-Harku aeroloogiajaam asub aadressil Paldiski mnt 245, Tallinn ja Tartu-Tõravere meteoroloogiajaam aadressil Torni 4, Tõravere, Tartumaa.


Keskkonnaamet kutsub Eesti looduse päeval kõiki huvilisi giidiga retkedele avastama Eesti liigirikkust, nautima kauneid vaateid ja retkejuhi vahendusel õppima tundma meie loodust. Kõik retkejuhiga matkad on tasuta, ent vajalik on eelnev registreerumine.



Laupäeval, 18. augustil on Eesti looduse päeva puhul RMK külastuskeskused üle Eesti avatud kuni südaööni ja ootavad kõiki külla. Keskpäevast kuni hilisõhtuni on võimalik osa saada mitmesugustest tegevustest: meisterdamisest, matkamisest, muusikast ja muust.


Laupäeval, 18. augustil stardib RMK matkatee Penijõe - Aegviidu lõigul viies matkagrupp Maarja Mirjam Rajasaare juhtimisel. Suur ühismatk algas 6. augustil Ähijärvelt ja kuue raja matkaentusiastid jõuavad matkapealinna 25. augustiks. Rajal toimuvad ka minikontsertid, mis räägivad ajaloolisi lugusid raja äärde jäävatest paikadest, inimestest ja sündmustest.



Laupäeval, 18. augustil toimub RMK suure ühismatka raames kontsert-etendus. Ahja lõkkekohas on teemaks armastatud raamatutegelane Väike Illimar, kelle lugu põhineb kirjanik Friedebert Tuglase lapsepõlvel. Illimariks kehastub seekord näitleja Pääru Oja, muusikalise meeleolu loob Indrek Kruusimaa.


Laupäeval, 18. augustil toimub RMK suure ühismatka raames kontsert-etendus. Padise lõkkekohas tuleb jutuks lastekirjanik Julius Oro. Tuntud lastekirjanik oli pärit Hiiumaalt, kuid elas pikalt Vasalemmas, kus töötas kooliõpetajana. Samuti töötas Julius Oro ajakirja "Laste Rõõm" toimetuses ja teistes lastele suunatud väljaannetes. Julius Oro elust ja loomingust räägib näitleja Christopher Rajaveer, muusikalise meeleolu loob Henry Laks.


Laupäeval, 18. augustil toimub RMK suure ühismatka raames kontsert-etendus. Peatutakse Rumba lõkkekohas, et tutvuda Matsalu maagilise linnuriigi looga. Praegune Matsalu rahvuspark võeti kaitse alla 1957. aastal riikliku looduskaitsealana. Suure eeltöö selleks tegi Eerik Kumari, kes veel vabariigi ajal Matsalus uurimistöid tegi. Matsalu on muidugi palju muud kui vaid loodus ja linnud. Matsalu loodusest, elust, olust ja lugudest räägib matkajatele ja teistele huvilistele loodusemees Hendrik Relve.


18. augustil toimub RMK ja Tartu Ülikooli Viljandi Kultuuriakadeemia koostöös valguspidu "Valge ÖÖ Keila-Joal". Õhtu jooksul pannakse Keila-Joa park särama läbi valgusinstallatsioonide, muusikute ja töötubade. Sündmusega tähistatakse Eesti Vabariigi 100. sünnipäeva, Eesti looduse päeva ja projekti Lights On! lõppu.


Pühapäev, 19. august

Pühapäeval, 19. augustil stardib RMK matkatee Oandu - Aegviidu lõigul kuues ja viimane matkagrupp Tiina ja Jaak Neljandiku juhtimisel. Suur ühismatk algas 6. augustil Ähijärvelt ja kuue raja matkaentusiastid jõuavad matkapealinna 25. augustiks. Rajal toimuvad ka minikontsertid, mis räägivad ajaloolisi lugusid raja äärde jäävatest paikadest, inimestest ja sündmustest.


Pühapäeval, 19. augustil toimub RMK suure ühismatka raames kontsert-etendus. Tutvutakse Pikakose suvetalu looga. Vabariigi algaastatel tekkis Eesti lipu isaks nimetatud Aleksander Mohrfeldtil ja tema väimehel, Estonia teatri ooperisolistil Karl Viitolil mõte rajada Valgejõe orgu suvekodu "Pikakose". Ehitusega alustati 1925, sisse koliti 1928. aastal. Pikakoselt käis läbi aukartustäratav hulk Eesti muusika- ja kultuuritegelasi. Pikakose suvemaja lugusid räägivad näitlejad Harriet Toompere ja Guido Kangur, näidatakse ka katkendeid ETV saatest "Ajavaod". Muusikalise meeleolu eest hoolitseb ansambel UMA.


Pühapäeval, 19. augustil toimub RMK suure ühismatka raames kontsert-etendus. Hendrik Relve räägib Soomaa rahvuspargis helilooja Mart Saarest ja Soomaa loodusest inspireeritud muusikast. Peterburi konservatooriumis Nikolai Rimski-Korsakovi käe all kompositsiooni õppinud Mart Saar oli pärit Soomaalt Hüpassaarest, kus praegugi tegutseb tema majamuuseum. Oma heliloomingus sai Saar inspiratsiooni Eesti rahvamuusikast ning lõi omapärase uue stiili. Tartus ja Tallinnas elanud helilooja südamele jäi alati lähedasemaks sünnikodu Hüpassaares.



Allikas: Keskkonnaministeeriumi eelinfo


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.