Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
PPA esitas kohtule hagiavalduse Gemalto AG vastu seoses lepingurikkumisega (2018-09-27 10:21:12)


Kolmapäeval, 26. septembril esitas Politsei- ja Piirivalveamet Harju Maakohtule hagiavalduse seoses Gemalto AG lepingurikkumisega, mis puudutab ID-kaardi privaatvõtmete genereerimist väljaspool kiipi. Hagiavalduses nõuab PPA välja ID-kaardi lepingu rikkumisega seotud leppetrahve summas 152 miljonit eurot.

Politsei- ja Piirivalveamet esitas kolmapäeval kohtusse hagiavalduse Gemalto AG vastu seoses ID-kaardi privaatvõtmete väljaspool kiipi genereerimisega, mis tuli avalikuks selle aasta mais. Turvanõuete rikkumise tuvastamiseni viis koostöö Tartu Ülikooli teadlasega ja AS Cybernetiga ekspertide analüüs, mis selgitas välja, et lepingupartner genereeris osade ID-kaartide privaatvõtmeid väljaspool kaardi kiipi.

"ID-kaardi turvalisuse tagamiseks oluline kindlustunne, et privaatvõtmeid ei saa olla kuskil mujal kui ainult kaardi kiibis ning seetõttu oleme seadnud ka nõude, et privaatvõtmeid võib genereerida ainult kiibisiseselt. Paraku selgus, et lepingupartner rikkus seda nõuet aastaid ning näeme selles väga olulist lepingurikkumist. Cybernetica ekspertide analüüs näitas selgelt, et selline rikkumine sai toimuda ainult lepingupartneri teadliku ja tahtliku tegevuse tagajärjel," sõnas PPA peadirektori asetäitja Krista Aas.

Peadirektori asetäitja sõnul on veidi rohkem kui aasta jooksul ilmnenud ID-kaardi lepingu täitmises mitmeid erinevaid ja väga tõsiseid rikkumisi, sealhulgas nii eelmise aasta sügisel teatavaks saanud turvarisk kui ka selle aasta mais avalikuks tulnud privaatvõtmete väljaspool kiipi genereerimine. PPA esitab ID-kaardi lepingu erinevate rikkumiste kohta eraldi hagiavaldused, kuna tegemist on juriidiliselt ja ka tehniliselt väga keeruliste juhtumitega.

"Tegemist on spetsiifilise valdkonnaga ja soovime iga rikkumise selgelt piiritleda. Seetõttu otsustasime, et esitame iga rikkumise kohta eraldi hagid. Esimesena esitasime hagiavalduse seoses ID-kaardi privaatvõtmete väljaspool kiipi genereerimise rikkumisega, kuna tegemist on Eesti riigi jaoks kõige tõsisema rikkumisega, kus lepingupartner on teadlikult läinud vastuollu Eesti riigi poolt seatud nõuetega ning seadnud seetõttu ohtu elektrooniliste identiteetide tõsikindluse ning Eesti eID usaldusväärsuse," sõnas Aas.

Turvanõuetele mittevastavad ID-kaardid väljastati 2011. a jaanuarist kuni 2014. a 16. oktoobrini ning elamisloakaardid 2011. a jaanuarist kuni 2014. a 17. detsembrini ja neid uuendati PPA teenindusbüroodes alates 2012. a juulist kuni 2017. a juulini. Selliseid kaarte oli kokku üle 74 000. 1. juunil 2018 tunnistas PPA kehtetuks 11 111 ID-kaardi ja elamisloakaardi sertifikaadid.

Allikas: Politsei- ja Piirivalveameti teade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.