Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Teekond tippu. Noore alpinisti Uko Nõuliku, mägironija Raivo Plumeri ja Bonzo õhtu (2018-10-08 09:00:52)


Loodusõhtu Rahvusraamatukogus
Esmaspäeval, 8. oktoobril 2018 kell 18

Looduse Omnibussi Rahvusraamatukogu loodusõhtute 20. hooaeg saab alguse mägede õhtuga. Meie külalisteks on noor alpinist Uko Nõulik, EV100 juubeliaasta Estonia Ekspeditsiooni juht Raivo Plumer ja Bonzo.

Käesoleva aasta 14. augustil tõusis Euroopa kõrgeimasse tippu Elbrusele seni noorim eestlane, 12-aastane Uko Nõulik. Kuidas ta selleks valmistus ja kui kergelt või raskelt tipp tehtud sai, sellest räägib ta esmaspäeval.

Samal ajal käisid Eesti mägironijad taas Estonia tippu vallutamas. Kulus tervelt 28 aastat, enne kui eestlased sel suvel uuesti oma riigi nimelisele mäetipule jõudsid. Just Pamiiri kirdeosas Kõrgõzstani ja Tadžikistani piiril raskesti ligipääsetavas piirkonnas asuva 6211 meetri kõrguse Estonia tipu valisid mägironijad välja Eesti Vabariigi 100. aastapäeva tähistamiseks. Valiku põhjuseks oli eelkõige mäe nimi, aga ka soov oma võimeid kõrgel mäel proovile panna ja eelkäijate kogetut läbi elada. Kuna kaks sellesuvise ekspeditsiooni liiget osalesid ka 1990. aasta tõusul, oli neil hea võimalus tollaseid ja praeguseid olusid võrrelda. Nime sai mägi 1960. aastal, kui Eesti alpinistid esimestena seni nimetule tipule tõusid. See oli eestlastele üldse esimene tõus rohkem kui 6000 meetri kõrgusele.

Tagantjärele hinnates võib öelda, et Nõukogude Liidu ajal oli piirkonnale juurdepääs lihtsam kui praegu, seda nii poliitilistel kui looduslikel põhjustel. Millised aga olid olud mäe nõlvadel ja milliseid katsumusi mägironijad sel suvel kogesid, sellest räägib ekspeditsiooni juht Raivo Plumer.

Vaatame pilte ja filme, mägede õhtu kontsertosades laulab Bonzo.

Tutvuda saab uute loodusraamatutega "Eesti rahvusmaastikud sõnas ja pildis" ja "Loodusfoto Aastaraamat 2018".

Ootame kõiki loodussõpru.

Sissepääs täiskasvanutele, sh pensionäridele ja tudengitele 3 eurot, õpilastele ja lastele tasuta.

Lisainfo www.looduseomnibuss.ee

Looduse Omnibussi ettevõtmisi toetab Keskkonnainvesteeringute Keskus.

Allikas: Looduse Omnibussi teade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.