Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Väärtuslik põllumajandusmaa vajab õiguslikku kaitset (2018-10-26 00:09:42)

 

Eile, 25. oktoobril esitas Vabariigi Valitsus Riigikogule menetlemiseks seaduseelnõu, mille eesmärk on tagada kõrge viljakusega põllumajandusmaa ja selle mullastiku õiguslik kaitse.

 

"Väärtusliku põllumajandusmaa õiguslik kaitse on üha olulisem, sest koos maailma rahvaarvu suurenemisega kasvab ka vajadus toidu järele," ütles maaeluminister Tarmo Tamm.

 

"Võimalused põllumajandusmaid laiendada on tänaseks enamasti ammendunud. Seetõttu peame erilist tähelepanu pöörama väärtusliku põllumajandusmaa kui peamise toidutootmise ressursi kaitsele ja säilitamisele."

 

Väärtusliku põllumajandusmaa kaitse seaduse eesmärk on kaitsta kõrge viljelusväärtusega põllumajandusmaa mullastikku kui taastumatut ressurssi, mis on toidu tootmise kõige tähtsam tagaja. Väärtusliku põllumajandusmaa kaitsmine on riiklik ülesanne, mida saab täita kogu riigis ühtsete õiguslike põhimõtete kehtestamisel, piirates sinna ehitamist, selle metsastamist ja sihtotstarbe muutmist.

 

"Seaduse eesmärk on tagada, et mulla, nii nagu kõigi teiste meie ühiste loodusressurssidega, käidaks ümber säästvalt. Seadus ei lõpeta ehitustegevust maapiirkonnas; väikesed põllumassiivid ja väheviljakate muldadega alad, mida on üle 500 tuhande hektari, jäävad seaduse reguleerimisalast välja. Lisaks on põhjendatud avaliku ja erahuvi korral võimalik ka väärtuslikule põllumajandusmaale ehitada või selle sihtotstarvet muuta. Läbi seaduse tagatakse, et kõik sellised otsused oleksid läbimõeldud ja kaalutud," sõnas maaeluminister Tarmo Tamm.

 

Toidujulgeoleku tagamiseks on oluline tagada ülevaade väärtusliku põllumajandusmaa üle. Põllumajandusmaade, sealhulgas väärtuslike põllumajandusmaade massiivid kajastatakse temaatilisel kaardil, kus ajas jälgitavad andmed on usaldusväärsed ja avalikult kättesaadavad, sisaldades teavet nende massiivide pindala ja boniteedi kohta.

Põllumajandusmaa ja mullastiku kaitse teemat peab oluliseks ka Euroopa Parlament, kes on kutsunud riike üles oma riiklikes meetmetes paremini arvesse võtma põllumajandusmaa kaitset ning maatehinguid.

 

Allikas: Maaeluministeeriumi 25.10.18 pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.