Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Miks jäävad paljud teadustulemused riiulisse seisma? (2018-11-08 07:08:32)

Tänavu augustis avaldati Eesti Teadusagentuuri tellitud uuring valdkondlike teadus- ja arendustegevuse programmide rahastamise edukusest. Selgus, et sarnaselt 2015. aastal tehtud uuringutele on teadmussiire ülikoolidest ettevõtlusesse endiselt allapoole ootusi.

Eesti Maaülikooli taastuvenergia keskuse juhataja Elis Vollmeri sõnul toob uuring teravalt esile peamised kitsaskohad teadustulemuste jõudmises reaalseteks toodeteks ja teenusteks. Võib öelda, et selleks, et teadmussiire efektiivsemalt tööle panna ning seeläbi Eesti majandust edendada, on arenguruumi nii poliitraamistiku kujundajatel, ettevõtjatel kui ka ülikoolidel.

Poliitikakujundajad on loonud turule mängureeglid, mis peaksid samaaegselt arendama tippteadust, looma majanduslikku lisandväärtust kui lahendama sotsiaalmajanduslikke probleeme. "Samas on enamik rahastusi ühekordsed ning peale esialgse investeeringu tegemist eeldati teema jätkusuutlikku arengut, mis teadusmahukate tootearendusprotsesside puhul on utoopiline ootus," tõi Vollmer välja.

Uuringus välja pakutud lahendus eeldab ennekõike liikumist ühekordsetelt rahastusotsuste tegemiselt pikaajaliste strateegiliste tegevusteni programmi tasandil. Reaalsuses ei ole see aga nii lihtne, nagu on näha viimase kümne aasta arenguraskustest selles vallas.

8. novembril saavad taastuvenergia valdkonna ettevõtjad, teadlased ja poliitikud kokku iga-aastasel konverentsil "Taastuvate energiaallikate uurimine ja kasutamine" (TEUK). Kahekümnendat korda peetav kokkusaamine keskendubki küsimusele, kuidas lahendada madal teadmussiire nii, et sellest tõuseks pikaajaline tulu nii ettevõtjatele, ülikoolidele kui ka ühiskonnale tervikuna. Lisaks on arutelude fookuses innovatsioon Eesti energiasektoris ning krüptorahanduse energiajälg. Tegemist on oma ala asjatundjate seas hinnatud konverentsiga, mis pälvis hiljuti ka aasta energiateo auhinna.


Konverents toimub 8. novembril algusega kell 10.00 Eesti Maaülikooli aulas. Konverentsi korraldamist toetavad Euroopa Komisjon, Eesti Taastuvenergia Koda, Eesti Teadusagentuur ja EMÜ Roheline Ülikool.



Allikas: Eesti Maaülikooli pressiteade




Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.