Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Eesti energeetika- ja tööstussektor jätkab kasvuhoonegaasidega kauplemist (2019-02-27 07:34:14)

Üle 40 Eesti käitise saavad taotleda tasuta lubatud heitkoguse ühikuid uueks kauplemisperioodiks 2021-2030.

Tegemist on elektri- ja soojaettevõtete, põlevkiviõli-, tsemendi-,paberi- ja pabermassitehaste, telliste-, lubja- ja klaasitootjatega, kes kuuluvad
Euroopa Liidu kasvuhoonegaaside lubatud heitkoguse ühikutega kauplemise süsteemi.

Kliimaosakonna peaspetsialisti
Imre Banyaszi sõnul on kauplemissüsteem kõige efektiivsem ja kulutõhusam vahend heitkoguste vähendamiseks. "Et turul olevate ühikute hulk pidevalt väheneb, siis on see kaasa toonud CO2 ühiku hinnatõusu. Alates 2021. aastast hakatakse kasvuhoonegaaside ühikute üldkogust vähendama 2,2% aastas senise 1,74% asemel. See võimaldab täita Euroopa Liidu eesmärki vähendada CO2 heidet ELi kauplemisüsteemiga kaetud sektorites 43% aastaks 2030 võrreldes 2005. aasta tasemega," lausus Banyasz.

Selleks, et kauplemissüsteem täidaks oma eesmärki, peab CO
2 ühiku hind tõusma tasemele, mis kannustaks ettevõtteid investeerima tootmise tõhustamisse ja kasvuhoonegaaside heite vähendamisse. "Kui veel eelmise aasta alguses oli keskmine CO2 ühiku hind vähem kui 10 eurot, siis täna on see ligikaudu 20 eurot, aastaks 2023 prognoositakse hinnaks 30 eurot," märkis Banyasz.

2018. aastal pandi paika üldine raamistik, millest uuel kauplemisperioodil aastatel 2021-2030 tuleb lähtuda. Lisaks sellele, et ühikute kogus turul hakkab vähenema senisest kiiremini, hakatakse süsinikulekke nimekirjast välja jäävatele sektoritele eraldama iga aasta üha vähem tasuta ühikuid kuni 2030. aastal neile enam tasuta lubatud heitkoguse ühikuid ei eraldata. "Süsinikulekke nimekirjast välja jäävate sektorite puhul ei ole ohtu, et käitaja viiks oma tootmise kolmandatesse riikidesse, kus ei ole sarnaseid meetmeid paigas," selgitas Banyasz.

2005. aastal toimima hakanud kasvuhoonegaaside kauplemissüsteem on Euroopa Liidu kliimapoliitika nurgakivi, mille eesmärk on leevendada kliimamuutuseid. Süsteem aitab Euroopa Liidul saavutada Pariisi kliimaleppega võetud eesmärki vähendada kasvuhoonegaaside heitkoguseid 40% aastaks 2030 võrreldes 1990. aastaga.



Allikas: Keskkonnaministeeriumi pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.