Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Tartu mälestab 100 aasta möödumist Eesti Asutava Kogu valimistest (2019-04-04 08:41:43)


Fotol:
Ülareas: Aleksander Oinas, Hans Kruus, Leopold Johansen
Alumises reas: Hans Martna, Konstantin Konik, Minni Kurs-Olesk

Tartu linn tähistab reedel, 5. aprillil Eesti Asutava Kogu valimiste 100. aastapäeva piduliku tseremoonia ja küünalde süütamisega. Tartu linn koostöös EV100 juhttoimkonna ja Tartu Jaan Poska Gümnaasiumiga süütavad Asutava Kogu liikmete Tartu kodupaikade juures austusküünlad.

Tänavu aprillis möödub 100 aastat Eesti Vabariigi esimese rahvaesinduse ehk Eesti Asutava Kogu kokkutulemisest. Valimiste tulemusena kogunesid jüripäeval, 23. aprillil 1919 Tallinnas Estonia majas Eesti Asutavasse Kogusse valitud rahvasaadikud, see päev on ühtlasi Eesti Riigikogu sünnipäev.

100 aasta möödumine Asutava Kogu valimistest on oluline hetk Eesti ajaloos: valiti esimest korda Eesti riiki esindav esinduskogu. Selle sündmuse tähistamiseks süüdatakse reedel, 5. aprillil üle Eesti austusküünlad kõigi 120 Asutavasse Kogusse valitud rahvasaadiku sünnikohas. Tartus on sündinud kuus Asutava Kogu liiget: Aleksander Oinas, Leopold Johanson, Hans Martna, Hans Kruus, Minni Kurs-Olesk ning Konstantin Konik. Kõiki kodu- ja sünnikohti pole tänaseks enam alles, kuid küünal süüdatakse oletatavas elukohas.

Tartus Jaan Poska gümnaasiumi esindusväljakul Vanemuise tänaval algab 5. aprillil kell 10 pidulik tseremoonia, kus esinevad Jaan Poska gümnaasiumi õpilased ja ajalooõpetaja Indrek Pajur ning Tartu linnapea Urmas Klaas. Pärast tseremooniat liigutakse Tartust valitud asutava kogu liikmete kodukohtadesse, kus süüdatakse austusküünlad.

Tartu linnapea Urmas Klaas sõnul väärib iga ajalookild Eest rahva loos mäletamist. "Me peame teadma oma riigi sünnilugu ja mõistma kui hapral ja tundlikul pinnal Eesti riik sündis ning millised olid meie esimesed sammud demokraatliku riigi ülesehitamisel. Seda me Asutava Kogu valimise sajandal aastapäeval meenutamegi."

Asutava Kogu valimised toimusid 5.-7. IV 1919 kõikjal Eestis üldise ja ühetaolise hääleõiguse alusel ning salajasel valimisel proportsionaalsuse põhimõttel. Valimisõigus oli mõlemast soost vähemalt 20-aastastel kodanikel. Asutav Kogu oli esimene Eesti rahva poolt valitud rahvaesindus. Tema põhiülesandeks oli põhiseaduse väljatöötamine ja vastuvõtmine - ja sellega tuldi edukalt ka toime.

Allikas: Tartu uudised


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.