Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Eesti muusikud heidavad ühekordsed joogikõrred oma kontsertidelt välja (2019-05-09 07:35:42)



Eesti muusikud 5miinust, Genka ja Laura alustasid väljakutset lõpetada nende kontsertitel ühekordsete plastist joogikõrte kasutamine. Sellise tingimuse esitavad muusikud edaspidi kõigile kontsertide korraldajaile.

"Ühekordsed plasttooted rändavad peagi ajaloo prügikasti, sealhulgas kõrred. Otsustasime koos Keskkonnaministeeriumi inimestega, et ühekordsetest kõrtest võiks kohe lahti saada," selgitas asja tausta Kohver vokaalinstrumentaalkollektiivist 5miinust. "Oleme ausad, et kui sa just sõimerühmaealine pole, siis oskad sa ilma kõrreta ka juua. Lisaks näeb kõrre lutsutamine vähemalt minu hinnangul ka veits loll välja. Seetõttu on meie enda korraldatud üritused juba pikemat aega kõrrevabad ja me julgustaks ka kõiki teisi kõrtest loobuma. Kalad on tähtsad. Plast ei ole."

"Et selline idee tuli muusikutelt, näitab et keskkonna nimel on valmis tegelema palju laiem spekter kui keskkonnaametnikud ja -aktivistid," ütles Keskkonnaministeeriumi kantsleri nõunik Mart Raamat. "Ühekordsete joogikõrte keelamisega meelelahutuskohtades alustame kõige mittevajalikumast ja lihtsamast. Kuid see on vaid jäämäe tipp, mistõttu keerame peagi selja ka teistele ühekordsetele plasttoodetele."

Muusikute üleskutset toetava Keskkonnaministeeriumi arvates on ettevõtmine seda tervitatavam, et märtsikuus surus Eesti ÜRO keskkonnaassambleel läbi esimese üleilmse kokkuleppe ühekordsete plasttoodete vähendamiseks. Kui Euroopa Liit on juba kokku leppinud, et ühekordsete plasttoodete turule laskmine on alates 2021. aastast keelatud, siis üleilmselt sellist kokkulepet seni veel polnud.

Muusikute kõrrevastast liikumist saab jälgida #KÕRREVABA Facebooki lehelt ning kasutades hashtagi #kõrrevaba.

ÜRO keskkonnaassambleel avaldatud üleilmse keskkonnaaruande järgi jõuab igal aastal ookeani 8 miljonit tonni plasti, millest lõviosa moodustavadki ühekordselt kasutatavad tooted.

Ainuüksi Ameerikas kasutatakse päevas ära umbes 500 miljonit joogikõrt. Möödunud aastal alustas USA suurt kõrrekeelu liikumist. Nt Seattle keelas täielikult ära ühekordsed plastkõrred, peagi järgnes ka osa teisi piirkondi.

Ühekordsete kõrte andmist on piiranud juba paljud üleilmselt tuntud toitlustusasutused, näiteks Starbucks andis lubaduse, et 2020. aastast pole neil enam ühtegi ühekordset joogikõrt. Ka McDonald's on võtnud vastu otsuse mitte anda joogiga kõrt kaasa.

Allikas: Keskkonnaministeeriumi pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.