Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Noored kutsuvad kõiki marsile tuleviku nimel (2019-05-21 06:59:19)

Kooliõpilaste algatatud ülemaailmse meeleavalduse järgmises laines osalevad ka eestlased.
Meeleavaldused toimuvad rohkem kui pooltes maailma riikides.

Reedel, 24. mail kell 18.00 kogunetakse ka Tallinnas Toompea Lossi ees, Tartus Ahhaa Teaduskeskuse ees, ja Pärnus Iseseisvuse väljakul. Tartus marsitakse Raekoja Platsile. Pärnus liigub rongkäik läbi kesklinna ning Tallinnas marsitakse meeleavalduse lõpus Vabaduse Väljakule. Ürituse eesmärk on Euroopa Parlamendi valimiste eel ärgitada poliitikuid aktiivsemalt tegutsema keskkonnahoiu nimel ja seisma Maa eluslooduse säilimise eest.

Eesti kliimastreikide algataja Kristin Siil ütleb: "Mina ei saa 16-aastasena veel käia valimas. Seetõttu tuletan meelde neile, kes need kohad endale saavad, et nad reaalselt tegeleks keskkonnaprobleemidega ja võtaksid tõsiselt hiljuti avaldatud teadlaste raporteid." "Tegu on kriisiga ning on aeg seda ka nii käsitleda." sõnab Tartu meeleavalduse korraldaja Henri Holtsmeier, "Ootame osalema kõiki, kes mõistavad, et praegusel viisil jätkata ei ole enam võimalik."

Meeleavaldusega nõutakse, et Eesti valitsus koostaks tegevuskava, mis hoiaks Eesti panuse kliima soojenemisse alla 1,5 C murdepunkti. Selleks tuleb Eestis oluliselt vähendada põlevkivi kasutamist elektrienergiaks ning minna üle taastuvenergiale. Eesti teadlane Rainer Küngas on öelnud: "Kui kogu maailm saastaks nagu Eesti inimesed, oleks juba viie aasta pärast 1,5-kraadine soojenemine garanteeritud." Tallinna meeleavaldusel võtab teiste hulgas sõna ka leiutaja ja ettevõtja Marek Strandberg ning Tartus teeb etteaste Sensatsiooniline Tartu Kevadbänd.

Meeleavaldust korraldav Fridays For Future on ülemaailmne rohujuure protestiliikumine, mille eesmärk on survestada valitsusi tegutsema elukeskkonna taastamise ning kliimakatastroofi vältimise nimel. Eelmisel ülemaailmsel üritusel 15. märtsil osales üle 1,5 miljoni inimese, seal hulgas 700 eestimaalast. Mitmetes riikides ja linnades sh Ühendkuningriigis, Iirimaal ja San Franciscos on hiljuti välja kuulutatud ka kliimamuutuste eriolukord, Eestis seda veel tehtud ei ole. Tänaseks on Eesti õpilased kliimamuutustele tähelepanu juhtimiseks streikinud üheteistkümnel reedel Tallinnas, Tartus, Pärnus, Rakveres ja Paides.

Rohkem infot

Tallinna kliimamarss https://www.facebook.com/events/2433837826844433/

Tartu kliimamarss https://www.facebook.com/events/303987543828070/

Pärnu kliimamarss https://www.facebook.com/events/482939955579041/


Allikas: Kliimastreik Eesti pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.