Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Toidutööstused kutsuvad külla (2019-05-21 07:16:05)


Foto: Tiit Koha

Eesti toidupoodides valitseb igapäevaselt külluslik valik. Oleme harjunud leidma oma lemmiktooteid tuntud poekettide riiulitelt ning neid pikemalt mõtlemata toidukorvi tõstma. Küsimus, kuidas nad oma maitse ja vormi saavad, jääb tavaliselt tahaplaanile. Vähemalt kord aastas saab sellele aga hõlpsalt vastuse, sest avatud toidutööstuste nädal pakub harukordset võimalust minna ja piiluda toidutööstuste telgitagustesse ning näha kõike oma silmaga.

Sel aastal avab 28 ettevõtet üle Eesti kõigile huvilistele oma uksed ja korraldab sisukaid ekskursioone. Juba nüüd saavad kõik huvilised kodulehel www.eestitoit.ee külastuse broneerida ning 27. mai – 1. juuni valitud ettevõtet või ettevõtteid kohapeal uudistada.

Miks külastada toidutööstust?

Konjunktuuriinstituudi 2018. aastal korraldatud uuringu põhjal eelistab kolmveerand Eesti tarbijaist kodumaist kaupa. See peegeldab üheselt usaldust Eesti toidutootjate vastu. Kodumaise toodangu kõige suuremad poolehoidjad on elanikud vanuses 65+ ning kõige tagasihoidlikum on see nooremates vanusegruppides − näiteks 18-29-aastastest noortest ostis viimase aasta jooksul valdavalt kodumaiseid toidukaupu vaid 53%.

Toidutööstuste külastamine võib olla hea alus edaspidiste tarbimisotsuste kujundamiseks. Vahetu kokkupuude kodumaiste tootmisettevõtetega annab selgema arusaama, miks ja millist toorainet kasutatakse, kuidas järgitakse toiduohutuse nõudeid, millise kvaliteediga on lõpptulemus ning kuidas panustavad ärid eestlaste tööhõivesse ja kohalikku kogukonda. Samuti annab see ülevaate, miks üks või teine tegevus on toidu tootmiseks vajalik ning kuivõrd on põhjendatud aeg-ajalt pead tõstvad müüdid ja eelarvamused.

Eestis tegutseb ühtekokku ligi 700 toidutööstusettevõtet, millest paljud on viimastel aastatel teinud läbi suure arengu eesmärgiga pakkuda kõrge kvaliteediga ja konkurentsivõimelisi ning eestlaste maitse-eelistusi arvestavaid tooteid. Seda ilmestab fakt, et toiduainetööstuse ettevõtted investeerisid Maaeluministeeriumi andmetel materiaalsesse põhivarasse 2018. aastal 90,1 miljonit eurot, mis oli 17% rohkem kui eelmisel aastal. See viitab edasipüüdlikkusele ja soovile olla konkurentsivõimeline nii Eestis kui ka välisturgudel.

Avatud toidutööstuste nädal toob kodumaised tootjad tarbijale lähemale. Eestlaste usaldus nende vastu on pikkade traditsioonidega tööstusharu vundament. Toiduainetööstuse ettevõtted tootsid 2018. aastal kokku ligi 1,6 miljardi euro eest toodangut, millest kaks kolmandikku läks meie siseturule ning kolmandik ekspordiks. Seega on mõjutab iga eestlaste ostuotsus sektori tulevikku ning kohalikule tootjale on kodumaise toidukauba väärtustamine eluliselt oluline.

Huvi kasvab

Esimene avatud toidutööstuste nädal toimus 2016. aastal ning sündmus on sealt peale pidevalt populaarsust võitnud. Kui esimesel korral osales kokku 18 ettevõtet ning huvilised broneerisid 768 külastust, siis mullu lõi kaasa juba 28 organisatsiooni ning ettevõtteid sooviti külastada 894 korral.

Seoses huvi kasvuga ja sooviga projekti kandepinda veelgi laiendada, ehitati tänavu uus ja varasemast mugavam digitaalne broneerimissüsteem, mille leiab lehelt https://eestitoit.ee/et/content/avatud-toidutoostuste-nadal. Lähiaastatel loodame jätkuvalt suurendada nii osalevate toidutööstuste kui ka külastajate arvu.

Avatud toidutööstuste nädalat korraldavad Maaeluministeerium koostöös Eesti Toiduainetööstuse Liidu ja Eesti Põllumajandus-Kaubanduskojaga.

Allikas: Maablogi


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.