Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Nüüd peaks küll Soome lahe seisund hakkama paranema (2019-05-30 09:28:25)

Soome lahe seisundi parandamise nimel on Eesti, Soome ja Venemaa juba aastaid koostööd teinud. Vähehaaval ongi olukord näidanud paranemismärke, kuid inimtegevuse mõju Soome lahele on jätkuvalt intensiivne ja keskkonnaseisund halb.

Keskkonnaministeeriumi merekeskkonna osakonna nõuniku Eda Andresmaa sõnul on seisundi parandamist takistanud eelkõige teadmiste nappus, riikides kasutatavate uurimis- ja hindamismetoodikate erinevus ning andmete killustatus.

"Sel kevadel käivitasime koos Venemaa ja Soome ekspertidega ühisprojekti ADRIENNE, mis peaks selle probleemi lahendama. Paika pannakse ühtne metoodika, mille alusel koondatakse olemasolevad andmed ning kaardistatakse ja modelleeritakse Soome lahe mereelupaigad ning liikide levik. Nii saadakse ühilduvad ja ühtlustatud andmekihid kogu Soome lahe kohta. Projekti lõppeesmärk on luua otsustusmudel, mis võimaldab hinnata erinevate inimtegevuste mõju Soome lahe tundlikule mereökosüsteemile ning millist rolli mängib muutuv kliima", ütles projektijuht Jonne Kotta TÜ Eesti mereinstituudist. "See mudel aitab meil planeerida võimalikke leevendusmeetmeid ja testida inimtegevuste mõjusid Soome lahe keskkonnaseisundile," täiendas Andresmaa.

Loodav GIS-põhine interaktiivne veebirakendus võimaldab analüüsida inimtegevusest ning kliimamuutustest tulenevaid piiriüleseid keskkonnariske Soome lahes. Virtuaalselt suurendades või vähendades eri koormusi - kalandus, toitainete sissekanne merre, merepõhja kasutus, võõrliikide levik - ning kasutades erinevaid kliimamuutusstsenaariume, saab selle innovaatilise tööriista abil hinnata võimalikke mõjusid mereelustikule.

Projekt ADRIENNE kestab kolm aastat kuni 2022. a märtsini, selle kogumaksumus on 551 006 eurot, millest 90% rahastatakse EL Eesti-Vene piiriülese koostöö programmist ning 10% projektipartnerite poolt.

Projekti juhtpartner on Tartu Ülikooli Eesti mereinstituut, teised partnerid on Keskkonnaministeerium ja Venemaa Teaduste Akadeemia Peterburi Teaduskeskus. Kaasatud partneritena osalevad Soome Keskkonnakeskus (SYKE), Kotka Merendusuuringute Keskus, Peterburi Loodusvarade, keskkonnakaitse ja ökoloogia komitee ning Venemaa Geograafiaühingu Peterburi oblasti osakond.



Allikas: Keskkonnaministeeriumi pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.