Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Tartu rattaringluses sõideti kahe päevaga üle 80 000 kilomeetri (2019-06-11 08:25:15)

Laupäeval Tartus alustanud rattaringlus võeti linlaste poolt üliaktiivselt kasutusse ning tänahommikuse seisuga on tehtud juba üle 25 000 sõidu ning läbitud üle 80 000 kilomeetri.


Rattaringluse konto on esmaspäeva hommikuks registreerunud üle 23 000 kasutaja, kellest on konto vormistamise lõpuni viinud üle 18 000 kasutaja. Konto vormistamised on paljudel juhtudel jäänud pooleli seetõttu, et kasutaja krediitkaardil ei ole aktiveeritud internetimaksed või ei soovita krediitkaarti kasutusele võtta, samuti on registreeritud topeltkontosid.

Rattaringluse esimesel päeval oli kasutajate ülisuure huvi tõttu süsteem nii ülekoormatud, et paljudel juhtudel ei õnnestunud kasutajatel sõitude lõpetamine. Seetõttu kannab linnavalitsus 8. juunil tehtud sõitude eest makstud lisatasud kasutajatele tagasi.

Kuni juuni lõpuni on võimalik osa saada ka avamissoodustusest. Kui luua kuni 30. juunini k.a rattaringluse konto, saab ühe kuu sõita perioodipiletita. Sõltumata piletist - avamissoodustused, bussi perioodipileti alusel saadud pilet, rattaringluse pilet - kehtib reegel, et iga kuni 60-minutiline sõit on tasuta. Sama ratta pikemal kasutusel rakenduvad lisatasud (1 euro tunnis ja üle 5-tunnisel kasutusel hilinemistasu 80 eurot).


Linnavalitsus kutsub üles rattaid heaperemehelikult ja sihtotstarbeliselt kasutama ning ühtlasi palub anda teada infotelefonile (5305 5000, info@ratas.tartu.ee) juhtumitest, kui rattaid sel viisil ei kasutata (kui võimalik, võiks fikseerida ratta numbri ja kellaaja, et väärkasutuste puhul kaaluda konto blokeerimist).

Kuna esimestel päevadel oli kõige enam probleeme lisaluku kasutamisega, siis juhib linnavalitsus tähelepanu selle kasutamise üksikasjadele (vaata ka videost lisaluku kasutamist:
https://youtu.be/KVSyr-czcQU).
  • Lisalukku kasutatakse kahel juhul: kui sõidu lõpetamisel on parkla täis või vahepeatust tehes väljaspool parklaid (kasutusaeg ei lõpe).
  • Rattaparklatesse 5 meetri raadiuses on loodud virtuaalne parkimisala. Kui parkla on täis, tuleb ratas toetada 5 meetri raadiuses jalale, tõmmata lisalukk läbi esiratta kodara ja kinnitada see paremal pool asuvasse pesasse.
  • Kui dokkides on vaba ruumi, tuleb rattad alati dokki panna, et need saaksid laadima hakata. Ka tavaratastel on aku, et ekraan töötaks ja andmevahetus käiks.
  • Tuleb jälgida sõnumeid ekraanil! Parkla juures virtuaalalal peab ekraan andma sõnumi "Sõit on lõppenud", kui sellist sõnumit ei tule, siis ei ole sõit lõppenud ja kasutusaeg kestab edasi ning krediitkaardilt võib maha minna lisatasusid. Ajutisel peatusel väljaspool parklat annab ekraan märku, et tegemist on vahepeatusega ning ratas on kasutusel. Sel juhul kasutusaeg ei lõpe!
  • Kui parkla juures ei õnnestu sõitu lõpetada, siis tuleks liigutada ratas parklale lähemale; kontrollida, kas lisalukk on kinnitatud paremalt poolt. Kui eelnevad abinõud ei aita, helistada kasutajatoele (5305 5000 E-R kell 7-20 ja L-P kell 11-19) või väljaspool kasutajatoe tööaega edastada teade äpi kaudu (menüüst vali "Teata probleemist").
  • Lisaluku avamisel sisestada ratta number äppi või asetage bussikaart ekraanile ning 5 sekundi jooksul avada lukk. Lisaluku avamiseks lükka lukku esmalt veidi sisse ja üles, siis avaneb lukk kergemini.
  • Kui võtta ratas, millel on aku tühjaks saamas, ja kinnitada see lisalukuga ning ratas sel ajal täiesti tühjaks saab, siis ei saa ratast enam lukust lahti. Siis on vaja tehnikute abi. Arvesta ratta aku seisuga!


Lisaks juhib linnavalitsus veel tähelepanu:
  • Kui ekraanilt näitab teadet, et rataste limiit on täis, tähendab, et kasutajal jäi eelmine sõit lõpetamata. Siis tuleb hoolitseda eelmise sõidu lõpetamise eest!
  • Kõigil sõitjatel on iga sõidu esimesed 60 minutit tasuta. See kehtib ka avamispakkumise saajatel. Selle eesmärk on hoida rattaid ringluses, et kõik saaksid sõita rattaga koju, kooli, tööle.
  • ISIC/ITIC kaartide toimivus rataste lahtilukustamiseks on veel täiustamisel, kuna erinevad pangad annavad välja erineva toimimisloogikaga ISIC/ITIC kaarte. Kui on soovi katsetada, kas kaart toimib rattaga, siis on vajalik helistada bussikaardi operaatori Ridango infotelefonil 611 8000, küsida ISIC/ITIC kaardile vastavat bussikaardi numbrit. Saadud number tuleb sisestada ratas.tartu.ee veebis bussikaardi linkimisel bussikaardi väljale ja süsteem saab kehtiva kuupileti info. Hetkel otsitakse koos partneritega lahendusi, kuidas ISIC/ITIC kaartide sidumine ja rataste lahtilukustamiseks kasutamine mugavaks ja töökindlaks teha.
  • Õpilaskaardi bussikaardina sidumiseks sisestada bussikaardi lahtrisse 14-kohaline tähtedest ja numbritest koosnev kombinatsioon.
  • Kui konto tegemist ei õnnestu lõpule viia, võib probleem olla krediitkaardis. Sel juhul kontrollige, kas kaardil on aktiveeritud internetiostude võimalus, kas kaardil on kehtivus vähemalt juulini 2019 ja kas kaardil on vähemalt 1 eurot.
  • Kui konto tegemist on alustatud äpist, tuleb see äpist lõpuni viia. Kui aga veebist, siis on veebis vajalik registreerimisvorm lõpuni täita. Mõlemal juhul tuleb kontrollida, kas menüüpunkti Pilet kuvab edukalt hangitud piletit, millel on näha algus- ja lõppkuupäev.
  • Infotelefon 5305 5000 töötab E-R kell 7-20 ja L-P kell 11-19. Tagasiside ja küsimused ka mobiilirakenduse kaudu ja e-posti aadressil info@ratas.tartu.ee. Linnavalitsus tänab kõiki tagasiside eest ning palub kannatust vastuste saamisel, sest päringuid on palju ja vastamine võtab aega.

Tartu rattaringlus koosneb 750 jalgrattast ja 69-st üle linna paiknevast parklast. 510 ratast on elektrilised ja ülejäänud 240 on tavarattad.


Allikas: Tartu uudised

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.