Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Allkirjastati Kesk- ja Ida-Euroopa riikide biomajanduse algatuse BIOEAST ühisdeklaratsioon (2019-07-01 08:43:19)

BIOEAST ühisdeklaratsioonile andsid maikuus allkirjad Kesk- ja Ida-Euroopa (KIE) riikide põllumajanduse ja teaduse valdkonna esindajad. Rumeenia on lubanud allkirjastada deklaratsiooni peale 30. juunit, kui lõpeb nende Euroopa Liidu eesistumise periood.

Maaeluministeeriumi toiduohutuse ning teaduse ja arenduse asekantsler Toomas Kevvai ütles, et osalemine BIOEAST algatuses toetab biomajanduse arengut KIE riikides, näiteks saavad osalevad riigid tugevdada koostööd regioonis nii sellealase teadus arendustöö valdkonnas kui innovaatiliste ettevõtete arendamises ning vastavate strateegiate kujundamisel. "Eesti saab pakkuda oma teadusekspertiisi toidutehnoloogia, piimanduse, puidu väärindamise või rakutehaste valdkondades. Algatuse rakendamine tugevdab kindlasti KIE riikide võimekust EL järgmise finantsperioodi teaduskoostöö programmi Horizon Europe vahendite kasutamisel. Biomajandus on selles programmis üks olulisemaid prioriteete, sellele valdkonnale suunatud vahendeid on planeeritud kahekordistada," rääkis Kevvai.

Biomajandus on taastuva biomassi tootmine ja muutmine peamiselt toiduks, söödaks või ka muudeks biotoodeteks ning bioenergiaks. Biomajandus hõlmab peaaegu kõiki tööstus- ja majandussektoreid. Peamiselt põhineb see siiski põllumajandusel, kalandusel ja metsandusel ning nendega seotud tööstustel, mis toodavad, majandavad või kasutavad muul moel bioloogilisi ressursse (näiteks toidu-, sööda-, kiu-, paberi-, energia-, keemia -ja biotehnoloogiatööstus).

BIOEAST-i algatusele pandi alus 2016. aastal, eesmärgiga edendada biomajanduse põhimõtete rakendamist ja teadmiste jagamist, parandada osalemist Euroopa teadus- ja innovatsiooniprogrammides, asutada makropiirkondlik huvirühmade võrgustik ning parandada tõenduspõhist poliitika kujundamist. BIOEAST algatuses osalevad 11 riiki: Visegrádi grupi riigid (Tšehhi, Ungari, Poola ja Slovakkia) ning Bulgaaria, Horvaatia, Eesti, Läti, Leedu, Rumeenia ja Sloveenia.

Deklaratsiooni põhisõnumiks on kinnitada, et biomajandus on oluline kõigi BIOEAST liikmesriikide jaoks, samuti peetakse vajalikuks regionaalse teadus- ja innovatsioonikoostöö tõhustamist.



Allikas: Maaeluministeeriumi pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.