Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Keskkonnaminister Rene Kokk laskis vabadusse pliimürgistusest terveks ravitud merikotka (2019-08-19 08:21:48)






Mai l
õpus Valgerannast leitud hinge vaakuv kotkas on järjekordne näide sellest, et pliihaavlid on keskkonnale ohtlikud.

16.08.2019 ministrilt Kelli nime saanud merikotkal oli õnne, et ta leiti elusana ja et ta jõudis Eesti Maaülikooli veterinaaride hoole alla. EMÜ loomaarst Madis Leivits: " Enamikel juhtudel sureb lind aeglaselt ja piinarikkalt. Pliimürgistuse osakaal merikotkaste surmapõhjusena püsib siiani stabiilselt esikohal, seda kinnitavad lindude maksadest võetud analüüsid." Kotka organismi jõuab plii aga pliihaavlitega tapetud uluki liha süües.

Plii pole mürgine mitte ainult kotkastele, vaid kõigile elusorganismidele, sealhulgas ka inimestele. Euroopa Keemiaagentuuri (ECHA) poolt 2018 aastal tehtud analüüs jahinduses kasutatavale pliile leidis, et praegu ei ole ühtegi ratsionaalset põhjendust pliimoona kasutamise jätkamiseks. Pliid mittesisaldav moon on sama efektiivne, aga ilma negatiivsete mõjudeta tervisele ja keskkonnale.

Keskkonnaminister Rene Kokk ütles pärast kotka vabadusse laskmist: "On oluline, et jahimehed mõistaksid varustuse valikul oma vastutust keskkonna ees. Jahimehi kontrollides vaatab Keskkonnainspektsioon alati üle ka laskemoona. Pliihaavlite kasutamine veelinnujahil on Eestis keelatud."

Kelli lasti vabadusse peaaegu samast kohast, kust ta kevadel leiti. Loodetavasti toob terveks ravitud ja saatjaga varustatud merikotkas veel palju järglasi.



Allikas: Keskkonnaministeeriumi pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.