Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Põllumeeste avalik pöördumine valitsuserakondadele seoses kütuselimiitidega (2019-09-12 12:00:01)


Põllumeeste avalik pöördumine valitsuserakondadele: soodusmääraga kütus on kodumaise toidutootmise konkurentsivõime oluline nurgakivi

Põllumeeste esindusorganisatsioonid saatsid täna valitsuserakondade juhtidele Jüri Ratasele, Helir-Valdor Seederile ja Mart Helmele avaliku pöördumise, milles väljendatakse sügavat muret seoses kavatsustega muuta põllumajandusliku otstarbega erimärgistatud kütuse kasutamisega seotud piiranguid ja seada sisse erimärgistatud kütuse kasutamise limiidid, sest selline limiitide kehtestamine hakkab ilmselgelt pärssima Eesti põllumajandusettevõtete konkurentsivõimet.

Eesti põllumajanduse esindusorganisatsioonid tunnustavad valitsuskoalitsiooni tahet võidelda maksupettustega ja toetavad erimärgistatud diiselkütuse võimaliku väärkasutuse lõpetamiseks õigustatud isikute registri sisseseadmist ja kütuse müügile eelneva isikute tuvastamise süsteemi loomist, kuid pöördumisele alla kirjutanud esindusorganisatsioonid ei ole nõus hektari- ja loomapõhiste limiitide kehtestamisega erimärgistatud kütuse kasutamisel, sest ettevõtjate vajadused ja tootmistingimused erinevad sõltuvalt piirkonnast, ilmast, tootmissuunast ja -tehnoloogiast ning teistest teguritest väga olulisel määral, mis ei võimalda õiglaste limiitide kehtestamist.

Põllumehed soovitavad kütuse väärkasutuse lõpetamise kaudu vabanevad vahendid suunata eriotstarbelise kütuse aktsiisi langetamiseks, sest tänane põllumajanduskütuse aktsiisimäär on üle kuue korra kõrgem Euroopa Liidu poolt kehtestatud miinimummäärast ja üle kahe korra kõrgem Lätis ja Leedus kehtivast põllumajanduskütuse aktsiisimäärast. Eesti põllumeestele makstavad põllumajanduse otsetoetused on aga oluliselt madalamad Euroopa Liidu keskmisest.

Pöördumisele on alla kirjutanud kolme suurema üleriigilise esindusorganisatsiooni ja nelja suurema valdkondliku põllumajandusorganisatsiooni juhid: Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoda, Eestimaa Talupidajate Keskliit, Eesti Noortalunikud, Eesti Aiandusliit, Eesti Lihaveisekasvatajate Selts, Eesti Mahepõllumajanduse Koostöökogu ja Eesti Tõuloomakasvatajate Ühistu.

Taust:

Koalitsioonilepingus on kokku lepitud, et erimärgistatud kütusekasutamisega seotud piirangud vaadatakse üle. Valitsuskabinet peaks täna arutama muudatusi seoses eriotstarbelise põllumajanduskütuse müügiga. 2018. aastal lubati Maksu- ja Tolliameti (MTA) andmetel tarbimisse kokku 83 miljonit liitrit eriotstarbelist kütust, nende hinnangul oli eriotstarbelise kütuse väärkasutuse riskiga müük möödunud aastal 13,2 miljonitliitrit ja tekkinud kahju hinnanguliselt 4,7 miljonit eurot.

Euroopa Liidu reeglite kohaselt on põllumajanduskütuse madalaim nõutud maksustamise tase 21 eurot, kuid Eestis rakendatakse erimärgistatud diiselkütuse puhul aktsiisimäära 133 eurot 1000 liitri kohta.

 

Allikas: Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja, Eestimaa Talupidajate Keskliidu 12.09.2019 pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.