Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Mart Järvik: Toidu ohutust ei määrata ajakirjanduses ilmunud pealkirjade järgi (2019-10-03 06:31:28)


Möödunud nädalal ilmusid erinevates meediakanalites süüdistused, et Eesti kalatöötleja M.V. Wooli tooted on põhjustanud üle Euroopa, sh Eestis inimeste surma.

Vastutustundetute ja põhjendamatute süüdistustega on nädalaga Eesti toiduainetetööstusele juba tekitatud nii ulatuslik rahaline kui ka mainekahju. Meie kaubanduspartnerite silmis on löögi saanud Eesti kui usaldusväärse tootja maine. Siseriiklikult on tarbijad loobumas või loobunud mitmete kalatoodete tarbimisest.

Maaeluministrina on minu jaoks tähtis nii rahvatervis kui ka Eesti toiduainetetööstuse, sh kalatööstuse usaldusväärsus ja käekäik. Seetõttu pean lubamatuks Eesti meedias toimuvat "avalikku hukkamist", mille käigus püütakse üldsust hirmutada, et Eesti kalatöötlejate teatud tooted on tervisele ohtlikud ning põhjustavad inimeste surma. Taolise paanika külvamisega ei kahjustata mitte ainult ühe ettevõtte mainet, vaid terve Eesti kalatööstuse usaldusväärsust.

Avalikkuse hirmutamine ja meedias toimuv kohtupidamine ei sobi õigusriiki. Õigusriigis ei määrata toidu ohutust ajakirjanduse pealkirjade alusel, vaid seaduses ettenähtud riikliku järelevalve menetluse käigus, järgides kõiki seaduses toodud nõudeid.

Kõik, sh ametnikud, kes on sellisele õigusvälisele "paralleelmenetlusele" kaasa aidanud, peavad tunnetama oma vastutust.

Ministeerium kinnitab, et Eesti kalatööstuses, sh M. V. Woolis valmistatud tooted, on praegustel andmetel ohutud. Vastupidiseid tõendeid seni ei ole Veterinaar- ja Toiduamet (VTA) ministrile esitanud. Toiduseadus näeb ette väga selged ja jõulised abinõud, et takistada tervisele ohtlike toodete turule pääs. Olukorras, kus ettevõtja on VTA tegevuse kohtusse kaevanud, ei pea VTA ametnikud "Pealtnägijasse" ega mujale meediasse minema, et avalikkuses kahtlusi külvata ning kohtu suhtumist kallutada, vaid ootama ära kohtulahendi.

Maaeluministrile ei ole esitatud ühtegi riikliku järelevalve menetluses kogutud tõendit, mis võimaldaks väita, et M. V. Wooli poolt valmistatud kalatooted on põhjustanud isikute surma. Terviseamet on järjekindlalt väljendanud seisukohta, et olemasolevate faktide ja väidete põhjal ei ole võimalik asuda seisukohale, et M. V. Wooli toodete söömine on põhjustanud inimeste surma.

Kahjuks ei ole teema käsitlemisel pööratud tähelepanu asjaolule, et kõikide toitude, sh toorkalast toodete, puhul tuleb jälgida tähelepanelikult säilitamistingimusi ning näidustusi. Nii näiteks on toorkalast toodete puhul oluline kinni pidada ettevõtja poolt ette nähtud säilitamistemperatuurist. Vastasel juhul luuakse soodne pinnas bakterite levikuks ja kasvuks. Samuti ei peaks toorkalast tooteid tarbima rasedad, imetavad emad ning madala immuunsustasemega inimesed.

Maaeluminister kinnitab, et nii ministeerium kui ka VTA jälgivad järjepidevalt, et Eesti tarbijate lauale ei jõuaks ohtlikud kalatooted. Samas tuleb viivitamatult välja töötada abinõud, et taastada Eesti kalatööstuse usaldusväärsus ja maine ning kaupmeeste ja tarbijate usaldus Eesti kalatoodete suhtes.

Allikas: Maaeluminister Mart Järviku pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.