Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Konverents keskendus uudsetele lahendustele metsade uuendamisel (2019-11-13 08:59:11)


Möödunud nädalal toimus Tallinnas rahvusvaheline konverents "New Solutions for Forest Regeneration", mille fookuses oli metsauuendamise temaatika. Teadlasi ja praktikuid osales aruteludel nii Norrast, Rootsist, Taanist, Soomest kui Balti riikidest.

Muutuva kliima tingimustes on efektiivne metsade uuendamine jätkusuutliku metsanduse üheks aluseks. Maaülikooli metsaökoloogia vanemteadur Marek Metslaid, kes on ühtlasi ka SNS Põhjamaade metsauuenduse võrgustiku koordinaator, leiab, et praegu on uuendamine olulisem kui kunagi varem, sest üha enam kasvab vajadus produktiivse ja elujõulise metsa järele, mis suudab atmosfäärist siduda süsihappegaasi ja pakub erinevaks otstarbeks taastuvat, keskkonnasõbralikku ja taaskasutatavat toorainet ehk puitu. "Nii saame plasti ja teised fossiilset päritolu taastumatud materjalid asendada keskkonnasõbralikega," kommenteeris Metslaid.

Ajakohased andmed metsade kohta on Metslaidi arvamusel heade majandamisotsuste tegemisek olulise tähtsusega. "Just rahvusvaheline teaduskoostöö ja teadmiste jagamine aitab ühiskonnal leida kulutõhusaid ja jätkusuutlikke lahendusi," sõnas ta.

Ka uudsete digitaalsete ja tehnoloogiliste lahenduste kasutuselevõtu kaudu on võimalik luua lisandväärtust biomajanduses. "Näiteks võimaldavad mehitamata õhusõidukid, nagu droonid, metsauuendustööde planeerimisel ja seirel kiirendada andmete kogumist, vähendades seejuures ka tekkivaid kulusid," lõpetas Metslaid.

Konverentsi korraldas SNS Põhjamaade metsauuenduse võrgustik, Eesti Maaülikool ja Rootsi Põllumajandusteaduste Ülikool. Esimesel päeval esitati konverentsil 21 suulist ettekannet, millele lisandusid posterettekanded. Teisel päeval toimunud ekskursioonil külastati Eesti suurima erametsaomaniku Tornator OÜ metsauuenduse objekte.

Allikas: Eesti Maaülikooli pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.