Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Ligi 17 miljonit eurot Ida- ja Lääne-Virumaa veekogumite seisundi parandamisele (2020-01-13 09:02:42)

Keskkonnaministeeriumi juhtimisel on alguse saanud terviklik veekogumite seisundi parandamise projekt Ida-ja Lääne-Virumaal. LIFE IP CleanEST projekti raames parandatakse järgneva 10 aasta jooksul sealsete veekogumite seisundit ning analüüsitakse võimalusi, millega seisund paremaks saada. Projekt katab kokku 240 000 hektarit, hõlmates ühtekokku 574 km ulatuses vooluveekogusid ja ligi 160 000 hektarit rannikuveekogusid.

Keskkonnaminister Rene Koka sõnul on see esimene mastaapne ja integreeritud ettevõtmine Ida-ja Lääne-Virumaa veekogumite seisundi parandamiseks. "Tahame tuua tagasi elu nendesse veekogudesse, kus see inimtegevuse tulemusena on tugevalt kannatanud. Projektiga hõlmatud veekogumite reostamise algus ulatub osaliselt eelmise sajandi esimesse aastakümnetesse. Olen kindel, et mõne aasta pärast avaneb neis paigus juba märksa ilusam ja elusam pilt," lausus minister.

Keskkonnaministeeriumi asekantsler Harry Liivi sõnul on tööde teostamine jagatud etappidesse. 2020. aastal on fookuses Rakvere linna läbiva Soolikaoja uuringute tegemine ja leevendavate meetmete väljatöötamine, jääkreostuse ohutustamine Kohtla-Nõmme endises rehvitehases, Pahnimäe jääkreostusobjektil puhastustehnoloogia väljatöötamine ja selle katsetamine, samuti Püssi paisu eelprojekteerimine kalade rändevõimaluste tagamiseks ning Erra jõe puhastamist ettevalmistavad tegevused.

"Oleme koos partneritega alustanud Erra jõe sängi ja kallaste 1,5 kilomeetri pikkuse jääkreostuse eemaldamise ettevalmistamisega. "Erra jõe põhja ladestunud pigi on kohati poole meetri paksune. Pärast reostuse eemaldamist tasandatakse puhastatud alad ning taastatakse jõelised elupaigad," märkis Liiv.

Samuti eemaldatakse CleanEST'i tulemusena endise Kohtla-Nõmme rehvide remonditehase territooriumilt umbes 1200 tonni õliseguseid jäätmeid ja saastunud pinnast. Lisaks veekogude puhastamisele ja jääkreostuse tõrjumisele taastatakse Virumaa jõgedes kalade kudemisalasid. 10 aasta vältel asustatakse regulaarselt lõhe ja meriforelli maime puhastatud elupaikadega jõelõikudesse, eesmärgiga luua isetaastuvad lõheliste asurkonnad.

CleanEST'i puhul on tegemist ka pretsedenti loova pilootprojektiga, kuna see selgitab, kas ja kuidas saab veekogude puhastamiseks kasutatavaid võimalusi rakendada muudel objektidel nii Eestis kui Euroopas.

Projekti käigus saadud praktilise kogemuse, uuringutest tehtud järelduste ja seire tulemuste põhjal analüüsitakse ka võimalusi veemajanduskavade meetmete uuendamiseks.

LIFE IP CleanEST projekt kestab kümme aastat ja kogumaksumus on ligi 16,7 miljonit eurot. Euroopa Komisjon rahastab projekti 60%, Eesti 40% omaosalus rahastatakse SA KIK ja riigieelarve kaudu. Projekti juhtpartneriks on Keskkonnaministeerium. Projekti partnerid on Keskkonnaamet, Keskkonnaagentuur, Keskkonnainspektsioon, Eesti Keskkonnauuringute Keskus, Keskkonnaministeeriumi Infotehnoloogiakeskus, Eesti Geoloogiateenistus, Maaeluministeerium, Tallinna Tehnikaülikool, Eesti Maaülikool, Teaduskeskus AHHAA, Eesti Rahvusringhääling, Riigimetsa Majandamise Keskus, Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoda, Rakvere linn, Narva linn, Alutaguse vald, Lüganuse vald, Viru-Nigula vald, Vinni vald, Kadrina vald, Väike-Maarja vald, Ida-Virumaa Omavalitsuste Liit ja välispartner NGO Rivers Trust.


Viru alamvesikonna integreeritud veevaldkonna projekt
LIFE IP CleanEST

10 aasta jooksul Ida-ja Lääne-Virumaal

teostatakse pinna-, põhja- ja rannikuveeuuringuid

puhastatakse Erra jõe säng ja kaldad 1,5 km pikkuselt jääkreostusest

puhastatakse Kohtla-Nõmmel ja Pahnimäel jääkreostust

taastatakse jõgedes kalade kudemisalad

taastatakse kalade liikumisteid

Purtse jõkke taasasustatakse lõhesid




Allikas: Keskkonnaministeeriumi pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.