Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Keskkonnategude poolest paistab silma Saaremaa (2020-01-30 08:37:42)

Kolmap
äeva õhtul selgusid 2019. aasta keskkonnategu ja rahva lemmik ning konkursi aasta keskkonnasõbralik ettevõte nominendid. Aasta keskkonnateo tiitli pälvis AS Eesti Teed oma mürgivaba teehoolduse eest Saaaremaal ning rahvahääletusel sai enim hääli Saaremaal peetav keskkonnasõbralik elamusfestival I Land Green.

Keskkonnaministeeriumi konkursile aasta keskkonnategu esitati 14 kandidaati ja projektide hulgas oli neid, kelle tegevus oli suunatud otseselt keskkonnaseisundi parandamisele, kui ka keskkonnateadlikkuse suurendamisele suunatud ettevõtmisi. Aasta keskkonnateao auhinnaks on 5000 eurot ja õigus kasutada keskkonnamärki.

Aasta keskkonnateo võitja on AS Eesti Teed projektiga "Mürgivaba teehooldus Saaremaal", mis aitab hoida Saaremaa loodust. Eestis kasutatakse teehoolduses ohtralt herbitsiide, millega mürgitatakse bussipeatuste ümbrusi ning teeservade taimestikku. Samas viitab üha enam teadustöid just teeservade tähtsale rollile liigilise mitmekesisuse säilitamisel. Saare maakonnas võib suurte teede servades leida isegi kaitsealuseid taimeliike. Rutiinse mürgitamise asemel teeservi niites aitab sel moel tehtud teehooldus kaasa ka loodusliku mitmekesisuse säilimisele ja puhtama elukeskkonna püsimisele.

Rahva lemmiku tiitli võitnud I Land Green on Saaremaa maalilisel Illiku laiul juulikuus peetav keskkonnasõbraliku elamusfestivali I Land Sound ametlik keskkonnaprojekt. Festival ühendab muusika, kunsti, looduse ja koosviibimise. Korraldajad on festivali algusaastast alates keskkonda kõrgelt väärtustanud ja liikunud oma tegevuses aina väiksema ökoloogilise jalajälje suunas. Kolmanda aasta ettevalmistamisel koondati kõik festivali erinevad loodussõbralikud praktikad ühise nimetaja I Land Green alla.

Aasta keskkonnasõbraliku ettevõtte konkursil oli sel aastal 24 kandidaati. Tänavune konkurss oli varasematest pisut erinev. Nimelt selgusid lisaks tunnustuste ja eriauhindade saajatele 4 nominenti, kes hakkavad kandideerima ettevõtte üldvõidule, mis antakse välja juunikuus toimuval suurel keskkonnagalal. Tiitli võitjal on võimaluse suurendada Keskkonnainvesteeringute Keskuse toel ettevõtte keskkonnatulemuslikkust 35 000 euro piires. Nominendid saavad õiguse kasutada keskkonnamärki.

Tänavused nominendid on:

·UpSteam Eesti OÜ

UpSteam on Eesti ettevõte, kes pakub uuenduslikku autopesuteenust, mida saab tellida mobiilirakenduse või veebiplatvormi kaudu. Teenust osutatakse nii autopesuks mõeldud kaubikute kui ka jalgratastega. Auto pesuks kasutatakse keskkonnasõbralikke pesuvahendeid ning autode ümbrus jääb pärast pesu puhtaks. UpSteami jalgratastel autopesu võimaldab auto väljast puhtaks pesta ligikaudu 1 liitri vedelikuga.

·Eesti Pandipakend OÜ

Eesti Pandipakend on pandipakendite kogumisega tegelev taaskasutusorganisatsioon, mis on 15 tegutsemise aasta jooksul kokku kogunud ja taaskasutusse suunatud üle 3,8 miljardi pandiga joogipakendi. 2019. aastal tõi turule prügistamist vähendavad korduskasutatavad panditopsid.

·Lindström OÜ

Tekstiili renditeenuse ettevõte Lindström järgib ringmajanduse põhimõtteid, et vähendada materjalikulu, tegevuskulusid ja jäätmete hulka ning seeläbi ka ökoloogilist jalajälge. Enamik Lindströmi tekstiilitoodetest saab oma elutsükli lõppedes uue elu -õlilappidest õlimatid, õlimattidest imamispoomid, hotellitekstiilidest puhastuslapid, froteerättidest uued rõivad, tööriietest kaelarätid, ostukotid, majade isolatsioon, vaipadest asfalt, poksikoti täide jne. Isegi pesumajades on leitud võimalus vee taaskasutamiseks- töörõivaste loputusvesi kasutatakse porivaipade eelpesuks.

·Estonian Cell AS

Estonian Cell AS on Eesti suurim biogaasi tootja, kes rajas uue aeroobse reoveepuhastusjaama, kus kasutatakse uuenduslikku jämemullitehnoloogiat, mis tagab senisest efektiivsema puhastusprotsessi ja puhtama heitvee. Seejuures annab uus reoveepuhastusjaam olulise elektrienergia kokkuhoiu.

Lisaks andis keskkonnaminister Rene Kokk üle ettevõtete eriauhinnad:

Keskkonnajuhtimise valdkonnas - Estanc AS

·Keskkonnasõbralik protsessi valdkonnas - Ensto Ensek AS

·Äri ja rahvusvahelise koostöö valdkonnas - Reverse Resources

·Äri ja elurikkuse valdkonnas - Tammejuure Mahetalu

Ringmajanduse edendajad

Naturewear OÜ (KIRA)

Solve et Coagula

Ükskomakaks OÜ (New Rustic)

Trimtex Baltic OÜ

Kõigi osalejate kohta leiab täpsemat infot keskkonnatunnuste lehelt: https://keskkonnatunnustused.ee/et

Allikas: Keskkonnaministeeriumi pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.