Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Botaanikaaias saab näha eksootilisi iludusi (2020-02-10 10:55:50)



Näitus "Taimed, kes muutsid maailma"

18.-26. jaanuarini toimuval näitusel tutvustatakse taimi, kellel on inimkonna ajaloo kujundamisel olnud oluline roll. Näitusekülastaja saab teada, milline leiutis sündis tiibkõrvitsa seemnete lennudünaamikat jälgides, millise taime seemnetest saadakse taimset elevandiluud või milline tuntud taim aitas kaasa geneetika sünnile ja palju muud põnevat.

Laupäeviti ja pühapäeviti toimuvad näituse raames giidi juhendamisel ekskursioonid. Eestikeelsed ekskursioonid algavad kell 13.00 ja venekeelsed kell 12.00.

Taimedel on inimkonna ajaloo kujundamisel olnud oluline roll. Lisaks sellele, et meie eksistents on võimalik tänu taimede olemasolule ja fotosünteesi imele, leidub taimi, kes ühel või teisel moel on mõjutanud ajalugu. Taimede abil on jõutud mitmete elu ja ühiskoda muutnud avastusteni. On taimi, kes on alalhoidnud impeeriume ning kelle saladusi tundmaõppides on ravitud nii kuningaid kui sõdalasi. Iidsetel aegadel on taimed muutnud ka meresõiduajalugu ja viinud lausa maailmajagude avastamiseni. Taimede väge oskavad hinnata ka loomeinimesed – kunstnikud, kirjanikud, muusikud, arhitektid, insenerid, leiutajad, käsitöömeistrid jpt. On aga taimi, kelle mõju on olnud ka laastav, kui rääkida näiteks rafineeritud suhkru, uimastite ja alkoholi võidukäigust ajaloo erinevatel etappidel. Näitusel tutvustame nii eksootilisemaid kui ka tuntumaid ajalugu mõjutanud taimi. Näitusekülastaja saab teada, milline leiutis sündis tiibkõrvitsa seemnete lennudünaamikat jälgides, millise taime seemnetest valmistatakse taimset elevandiluud, millistest tõvedest päästis inimkonna kiinapuu, milline tuntud taim aitas kaasa geneetika sünnile, millise taimega oli seotud valge kulla palavik ja palju muud põnevat. Tegu on mitmetasandilise näitusega, millest leiab teavet nii etnobotaanika, ajaloo, biokeemia, füsioloogia, farmaatsia, kulinaaria, parfümeeria ja mitme teise valdkonna kohta.



Sõbrapäev botaanikaaias

14. veebruaril kell 14.00 kutsub metoodik Urmas Laansoo ekskursioonile "Sõbralikud taimed".
Sõbrapäeva puhul saavad kaks sõpra külastada botaanikaaeda ja näitust ühe pääsmega.



Orhideepäevad botaanikaaias


28.02-08.03 on Tallinna Botaanikaaed taas kord orhideede päralt, toimuvad traditsioonilised orhideepäevad. Orhideepäevade ajal annavad kogenud spetsialistid nõu, milliseid orhideesid saab kasvatada kodustes tingimustes ning kuidas nende eest hoolitseda.

Peale õite imetlemise on külastajatel näituse kahel nädalavahetusel (28.02-01.03 ja 06.03.-08.03) võimalik neid põnevaid taimi ka kaasa osta. Valiku eest kannab hoolt botaanikaaia koostööpartner Rikets Lilled.

Orhideeõitele lisaks saab palmimajas näha Tõnu Tamme maalinäitust "Mine metsa".

Orhideed on lummanud inimesi juba ammustest aegadest. Nende eluviisid ja õied on sedavõrd kummalised, et sageli tundub nagu oleks Loodus nende taimede loomisel lasknud käiku kogu oma fantaasia. Siiski pole siin midagi tehtud uisapäisa. Iga pisimagi õie detaili loomisel on olnud oma põhjus: kõik täpikesed, karvakesed, triibud ja hullutavad aroomid on tolmeldajate ligimeelitamiseks.

Lisaks tolmeldajatele on orhideede võrku langenud aga ka inimesed. Orhideede välimus ja eluviisid on tavapärasest nii erinevad ja liikide mitmekesisus sedavõrd suur, et neid eksootilisi iludusi on püütud “taltsutada” sajandeid. Ammustel aegadel olid orhideed vaid väga varakate inimeste lilled, tänapäevaks on neist aga saanud ühed armastatumad toataimed. Aretatud hübriidide nimekiri on nüüdseks juba tublisti pikem kui liikide oma, mis sest, et viimaseidki on maailmas ligikaudu 18 500. Ja killukese sellest põnevast maailmast, nii looduse loodust kui inimeste aretatust, püüabki teieni tuua Tallinna Botaanikaaed.

Lisaks õite imetlemisele on kahel näituse nädalavahetusel külastajatel võimalik (28.02 - 01.03 ja 06.03.-08.03) põnevaid orhideesorte ka kaasa osta. Neid müüb botaanikaaia hea koostööpartner Rikets Lilled. Nõuandeid saab küsida orhideede kodus kasvatamise kohta kogenud spetsialistidelt. Näitus on avatud botaanikaaia kasvuhoonetes kell 11.00-16.00. Sissepääs tavahinnaga.


Tallinna Botaanikaaia lahtiolekuajad:

Avamaa on avatud 10.00-16.00

Palmimaja kasvuhooned 11.00-16.00

Botaanikaaed on avatud iga päev!



Allikas: Tallinna Botaanikaaia teade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.