Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Haritava maa hind püsis mullu kasvutrendis (2020-04-17 09:28:53)

Maa-ameti andmetel tehti 2019. aastal haritava maaga 1276 ostu-müügitehingut, mis oli 18% enam kui aasta varem. Tehingute koguväärtus oli 58,3 miljonit eurot ja käive suurenes 2018. aastaga võrreldes ligi 22 miljoni euro võrra.
Haritava maa hektari mediaanhind on viimasel viiel aastal püsinud kasvutrendis.

Viimasel aastal on kasvanud riigi poolt müüdava haritava maa hulk, eraisikute osatähtsus müüjate hulgas on kõikuv, aga langeva trendiga ning juriidiliste isikute osatähtsus oli 2019. aastal müüjate hulgas läbi aastate kõrgeim. Ostjatest moodustavad enamiku juriidilised isikud, järgnevad eraisikud ning marginaalne arv on välismaa kodanikke.

2019. aastal tehti haritava maaga tavapärasest enam tehinguid Harju maakonnas (185 tehingut), kus haritava maaga tehtavate tehingute aktiivsus on tavaliselt teiste piirkondadega võrreldes madalam. Tehingute arvu põhjal järgnesid Tartu maakond, Pärnu maakond, Rapla maakond ning viiendal kohal oli Lääne-Viru maakond. Kõige vähem tehti haritava maaga tehinguid Hiiu ja Ida-Viru maakonnas. Tehingute koguväärtus oli kõrgeim Harju ja Tartu maakonnas, vastavalt 14,4 ja 9,7 miljonit eurot.

Haritava maa hektari mediaanhind oli 2019. aastal 3289 eurot, mis oli 2018. aastaga võrreldes 8% kõrgem. Viie aasta taguse ajaga võrreldes püsib põllumaa hektari mediaanhind ligi kolmandiku võrra kõrgemal. Vaatamata tehinguaktiivsuse ja koguväärtuse kasvule Põhja- ja Lääne-Eestis piirkonnas (Harju, Lääne, Pärnu, Rapla maakond), püsib haritava maa hinnatase kõrgeim tavapärastes maakondades (Põlva, Jõgeva, Järva, Lääne-Viru, Tartu). Maakonniti oli haritava maa hind kõrgeim Põlva, Jõgeva ja Lääne-Viru maakonnas, kui hektari mediaanhind oli üle 3800 euro. Mediaanhind oli madalaim Lääne-Eesti saartel, Saare maakonnas 2488 eurot hektar ning Hiiu maakonnas 2503 eurot hektar.

Põhjalikum ülevaade SIIN.



Allikas: Maa-ameti pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.