Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
VTA kontrollis pisteliselt puu- ja köögiviljades taimekaitsevahendite sisaldust (2020-05-08 08:37:27)

Kontrolliti vastavalt hooajalisusele import aed-, puu- ja köögivilju. Uuritud partiid olid nõuetekohased.

Veterinaar- ja Toiduameti toiduosakonna peaspetsialisti Kristi Kallipi sõnul oli pistelise proovivõtu eesmärgiks kontrollida värske puu-ja köögivilja nõuetele vastavust. "Veendumaks, et värsked puu- ja köögiviljad, mis jõuavad meie turule, oleksid kasvatatud, hoiustatud ja transporditud nõuetele vastavalt ning ei ohustaks Eesti elanike tervist, võtsime taimekaitsevahendite jääkide kontrollprogrammi väliselt täiendavad proovid taimekaitsevahendite (TKV) jääkide määramiseks," selgitas Kallip.

Ohutuse hindamiseks analüüsiti maasikate, tomati, apelsinide ja viinamarja partiisid põhilistest tarneriikidest (Egiptus, Kreeka, Holland). Maasika proovid võeti Harju- ja Tartumaa müügiletist ning teised proovid Harjumaal asuvast hulgilaost, kust jõuab kaup edasi ka kõikidesse teistesse Eesti maakondadesse. Kõik proovid vastasid nõuetele ning TKV jääkidele kehtestatud piirnormide ületusi ei tuvastatud.

"Kuna praegu kodumaiseid värskeid aiasaadusi veel turul pole ning palju tarbitakse värskeid tooteid, mis on pärit teistest riikidest, siis võtsime proovid nendest tootegruppidest, mida eestlased nendest enim tarbivad," kirjeldas Kallip. Samuti tuletab Kallip meelde, et toituda tuleks mitmekesiselt. "Parimaks toidust tulenevate ohtude ja riskide hajutamiseks on tarbijal soovitslik toituda tasakaalustatult ja mitmekesiselt," lisas Kallip.

Sellel aastal võtab VTA TKV jääkide kontrollprogrammi raames toidust 250 seireproovi. Fookuses on jätkuvalt nii kodumaised kui mitte-Eesti päritolu maasikad ning eestlaste toidulaual olulisel kohal olevad toidugrupid nagu kartul, porgand, tomat, kurk ja õun.



Allikas: Veterinaar- ja Toiduameti pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.