Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Eesti äärmuslike ilmaolude hoiatuste ja prognooside kvaliteet tõuseb (2020-06-05 16:05:18)

Keskkonnaminister Rene Kokk ja Euroopa Keskpika Ilmaennustuse Keskuse (ECMWF) juht Florence Rabier allkirjastasid koostööleppe,
mille jõustumisel saab Eestist ECMWFi täisliige. See tähendab Eestile kvaliteetsemaid äärmuslike ilmastikunähtuste hoiatusi ja prognoose, samuti tõhusamat riikidevahelist koostööd.

Keskkonnaminister Rene Kokk ütles: "Sellise maineka valitsustevahelise organisatsiooni täieõiguslikuks liikmeks saamine annab Eestile kindlasti kaalu välissuhetes ning on järjekordseks märgiks Eesti kuulumisest Euroopa teadus- ja arendustöö eliiti. Loodan, et paneme tänase allkirjastamisega aluse pikale ja mõlema poole jaoks produktiivsele koostööle."

Keskkonnaagentuuri direktor Taimar Ala sõnas, et ilma, kliima ja keskkonnaseisundi hindamine nii tagasivaatavalt kui etteulatuvalt jääb oluliseks igas olukorras, sealhulgas ka häda-, kriisi- ja eriolukorras. "Mida kvaliteetsem ja kasutajale orienteeritum info on, seda suurem on ka sellest tulenev kasu. Täisliikmelisuse suurim boonus on ilmaprognooside ja hoiatuste kvaliteedi tõstmine. Tänastel allkirjadel on seega suur kaal ning märkimata ei saa jätta ka seda, et sedavõrd oluline sündmus sattus just Keskkonnaagentuuri sünnipäeva nädalale," lisas Ala.

ECMWF juht Florence Rabier rõhutas, et keskuse suhe iga liikmesriigiga, seal hulgas Eestiga, on väga oluline, sest just riigid on need, kes keskuse tegevust suunavad.

ECMWFi täisliikmeks saamine on äärmiselt oluline numbrilise ilmaennustusega seotud rahvusvahelise koostöö jätkamiseks - meie piirkondlike mudelite abil koostatud lähipäevade ilmaprognoosi ja hoiatuste jaoks tulevad nii alusandmed kui ka mudeli enda baasosa just tollest keskusest. Üks koostöönäide on Põhjamaade ühise ilmaennustuskeskkonna välja töötamine.

Märkimisväärse praktilise kasu toob kaasa ECMWFi arvutus- ja andmesalvestusressursi kasutamise õigus. Euroopa ühe võimsama arvutuskeskuse ressursse saab hakata kasutama Keskkonnaagentuur oma mudelarvutusteks, aga ka Eesti teadusasutused ilma, kliima ja keskkonnaseisundi modelleerimisega seotud projektide elluviimiseks.

Lisaks eelnevale annab täisliikmelisus Eestile õiguse osaleda ECMWFi tegevusega seotud otsustusprotsessis ning keskuse poolt välja kuulutatud hangetes.

ECMWF on sõltumatu valitsustevaheline organisatsioon, mille põhiülesanneteks on arendada keskpika (10-15 päeva) ilmaennustuse võimalusi ja tagada liikmesriikidele keskpikad ilmaprognoosid. Keskus tegutseb nii teaduskeskuse kui ööpäev ringi toimiva operatiivteenistusena.

ECMWFi tegevust toetab hetkel 34 riiki. Nendest 22 on liikmesriigid, kes on ECMWFi asutamise konventsiooni osalised, ja 12 on koopereerunud riigid, kes on sõlminud ECMWFiga koostöölepingu. Eesti on olnud ECMWFi koopereerunud liige alates 2005. aastast.

Pildid allkirjastamisest on SIIN



Allikas: Keskkonnaministeeriumi pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.