Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Eesti vanimal renditööriidel täitub peagi veerandsada aastat tööstaaži (2020-09-07 07:38:07)



Komplekt korralikke tööriideid tähendab tavaliselt märkimisväärset väljaminekut, milletaolist sooviks teha võimalikult harva. "Õigete hooldus- ja pesemisnippidega on võimalik kvaliteetsetele riietele mitu eluaastat juurde lisada," sõnab tekstiiliettevõtte Lindström tootmiste juht Katrin Maisa, kelle juhtimisel jõuavad igapäevaselt inimesteni vastupidavad tööriided, millest vanim on soetatud veel eelmisel sajandil.

"Heaks näiteks on üks meie sinine naiste jakk, mis on alates 1996. aastast näinud erinevaid tööülesandeid, teenindanud mitut töötajat ning käinud meie pesumajas eelduste kohaselt umbes 500 korda. Valdava osa oma elust on ta veetnud ühes klaasitehases, kus ta teenindab oma rentnikku truult juba 11. aastaringi," toob Maisa välja. Komplekte, mille soetamine jääb eelmisesse sajandisse, on nimistus teisigi. Eksperdi sõnul seisneb pika eluea saladus korralikus kangahoolduses ja õigetes pesunippides, mida järgides kestavad ka kodused töökomplektid pikki aastaid.

Et töörõivad kaua vastu peaksid ja kandjat ustavalt teeniksid, annab tekstiiliekspert väärt soovitused, mida järgides ajad oma tööriietega isegi naabri kadedaks:

Pesuprotsess algab sorteerimisest

Kuigi töörõivaste puhul ei olegi nende ideaalne välimus paljude kodukasutajate jaoks esmatähtis, on teadliku pesuprotsessi tulemuseks mitte ainult ilusad, vaid ka kauakestvad riided. On üsna tavapärane sorteerida riided värvuse järgi, kuid kas teadsid, et riideid peaks sorteerima ka mustusastme järgi?

Väga määrdunud riided vajavad hügieenilisuse tagamiseks oluliselt kõrgemat temperatuuri, mis ei mõju hästi kanga omaduste säilitamisele, mõne koostisega materjali suudab vale temperatuurivalik sootuks hävitada. Seepärast tuleb alati kanga koostise ja hoolduse osas tutvuda täpsemate hooldusjuhistega rõivaeseme siltidel ning panna ühte masinasse sarnase määrdumisastme ning koostisega rõivad.

Õige hooldusvahend

Kui töörõivad puutuvad suure tõenäosusega kokku õli, masuudi või muu tugeva mustusega, siis tavalisest pesuvahendist siin abi ei ole. Koos töörõivastega tasub kohe soetada ka spetsiaalne tööriietele mõeldud pesuvahend. Need pesuvahendid on küll tugeva toimega, kuid sobivad tavaliselt nii puuvillasest, linasest kui ka sünteetilisest materjalist tööriiete leotamiseks ja pesemiseks.

Lukud, trukid eraldi

Töörõivastel kipub olema metallist lukkusid, trukke ja nööpe, mis kuuma veega pestes muutuvad eriti tuliseks ja võivad õrnemaid kangaid ka sulatada. Seepärast pese metallkomponentidega rõivad alati õrnematest kangastest ja kudumitest eraldi.

Kõige olulisem pesukomponent: tühi ruum

Peamine viga, mis pesu pesemisel tehakse, puudutab riiete kogust masinas. Puhaste riiete võti seisneb mehaanilises hõõrdumises: selleks, et pesu saaks võimalikult puhtaks, on esemetel vaja piisavalt ruumi (aga mitte liiga palju!), et teiste riiete vastu hõõrduda. Selleks peaks iga masinatäie panema täis vaid maksimaalselt 75% ulatuses - muidu ei teki mehaanilist hõõrdumist!

Allikas: Reklaamartikkel


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.