Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Uueturu parki luuakse elurikas lilleniit, ka linlasi oodatakse kaasa lööma (2020-10-05 08:09:47)


13.-15. oktoobril rajatakse projekti "Kureeritud elurikkus" raames Tartu kesklinna aas ja istutatakse koos tartlastega sibullilli. Kaubamaja ja Vanemuise teatri vahelisel alal võib sel ajal näha askeldamas põllutöömasinaid ja niidu rajajaid.

Kureeritud elurikkuse projekti üks eestvedaja Anna-Liisa Unt sõnas, et suvel toodi kesklinna parkidesse elurikkust nii pargialade niitmata jätmise kui ka aasamati siirdamisega, nüüd on jõutud ettevõtmisega järgmisesse etappi. "Et seemned saaks mulda külvata, kooritakse niidualalt murukate, seejärel külvatakse kohalikelt niitudelt kogutud taimede seemned ning kasvamine võib alata, " kirjeldab Unt lilleaasa rajamist. Selleks et uute taimede seemned saaksid ruttu idaneda, külvatakse need juba nüüd, sügisel.

Suvel uuris Tartu ülikooli maastike elurikkuse töörühm kesklinna parkide taimestikku. Teadlased leidsid praegu niiduks kavandatavalt muruplatsilt viis taimeliiki. Nüüd külvatakse neid sinna ligi 20. Seemned on kogunud Nordic Botanical OÜ botaanik Mart Meriste, kelle sõnutsi on külvatavate taimede hulgas näiteks harilik härjasilm, kollane karikakar, metsporgand, tulikas, eri liiki kellukad, sigur ja rukkilill.

Esimesena tärkavad kevaditi sibullilled. Et ka Uueturu pargi taimestik tärkaks värvilisena, soovivad projekti "Kureeritud elurikkus" eestvedajad enne seemnete külvamist istutada lumi- ja märtsikellukeste, krookuste ja tulpide sibulad. Eelistatud on kohalikku päritolu sibulad ning siin oodatakse kõigi tartlaste abi.

Kõik, kes saavad ja soovivad jagada oma koduaia lillesibulaid, saavad tuua need kuni 14. oktoobrini Raekoja esimesel korrusel asuvasse infokeskusesse (avatud E kell 9-18; T-R kell 9-17; L kell 10-14). Kui tooja jätab elurikkuse meeskonnale oma nime ja kontakti, saab meeskond abistajaid hiljem nimeliselt tänada. Kes aga soovib sibulate istutamisel ise kaasa lüüa, on oodatud Uueturu parki 15. oktoobril kell 12.00. Osalemisest palutakse eelnevalt teada anda kodulehel www.tartu.ee/lilleniit või linna tasuta infotelefonil 1789. Vabatahtlikud varustatakse tööriistade ja kinnastega ning neil on võimalus Uueturu pargiala muuta elurikkaks paigaks, kus on linlastel mõnus aega veeta.

"Kureeritud elurikkus" on Tartu 2024 Euroopa kultuuripealinna projekt, mille eesmärk luua elurikkad pargid ning kujundada Tartu kesklinn samal ajal meeldivaks ja huvitavaks olemiskohaks inimestele.

Allikas: Tartu uudised


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.