Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Rene Kokk: Metsanduse arengukava koostamine jätkub täie hooga (2020-10-12 08:20:42)

Keskkonnaminister Rene Kokk kinnitas 09.10.2020. a. metsateemalisel pressikonverentsil, et kuigi metsanduse uue kümnendi arengukava ei valmi õigeks ajaks, on jutud metsanduse järgmise arengukava surmast ennatlikud.

Metsanduse pikaajalised eesmärgid seatakse arengukavaga ja metsa kasutust piiratakse seadustega. Nii on metsa loodusväärtuste kaitse tagatud looduskaitseseaduse alusel ja metsakasutusmahtu piirab metsaseadus. "Peagi jõuavad valitsusse minu ettepanekud muuta metsa- ja looduskaitseseadust, mis vähendavad lageraielangi pindala ning aitavad paremini kaitsta metsalinde. Riigimetsade kasutamisel olen kohalike elanikega arvestamiseks saatnud RMK nõukogule suunise kõrgendatud avaliku huviga metsades mitte raiuda enne, kui selleks on olemas kõik vajalikud kokkulepped," selgitas keskkonnaminister.

Kokk kinnitas, et on saanud arengukava koostamist juhtivalt kogult ettepaneku senist arengukava pikendada, kuid on ka neid osapooli, kes seda kindlasti ei toeta. "Edasiste sammude tegemiseks pean vajalikuks konsulteerida lisaks ekspertidest koosneva metsandusnõukoguga. Seejärel viin ta teema aruteluks koalitsiooninõukokku ja valitsusse".

Metsanduse järgmise kümnendi arengukava õigeks ajaks valmimine on takerdunud keskkonnamõjude hindaja puudumise taha: vastavad hanked on läbi kukkunud. Juba lähiajal asub ministeerium hindajat otsima ka välismaalt, kuulutades väljarahvusvahelise hanke.

Metsanduse uue arengukava kokkupanek läheb samal ajal edasi. Arengukava koostamise juhtkogu peab oma järgmise koosoleku 13. oktoobril. Arengukava eelnõu on lootust valmis saada tuleval aastal.

Pressikonverentsil osalenud rahandusminister Martin Helme rõhutas, et keskkond on laiem teema kui lihtsalt loodus. "Ka sotsiaalmajanduslikku aspekti tuleb silmas pidada," märkis ta. "Metsandus on Eestis oluline majandusharu - annab tööd, maksu- ja eksporditulu ning metsanduse arengukava koostamisel tuleb seda kõike silmas pidada."

Arengukava koostamisel arvestatakse ühtaegu nii metsa ökoloogilisi, kultuurilisi, sotsiaalseid kui ka majanduslikke väärtusi. "Metsade elurikkuse säilitamise ja edendamise vajaduses on arengukava koostamisse kaasatud osapooled seejuures juba kokkuleppe saavutanud," ütles Keskkonnaministeeriumi metsaosakonna juhataja Kristel Järve.

Pressikonverentsi lindistust saab vaadata SIIT



Allikas: Keskkonnaministeeriumi pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.