Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Ehitusgeoloogia andmebaas täienes (2020-11-04 08:33:25)

Maa-ametis jõudis lõpuni ehitusgeoloogia andmebaasi täiendamine, mille käigus lisati andmete hulka
1990-ndatel mitme ettevõtte likvideerimise ajal Maa-ametile üle antud ehitusgeoloogiliste uuringuaruannete info.

Märtsist 2019 kuni oktoobrini 2020 kestnud projekti käigus sorteeriti 77 riiulimeetrit toimikuid. Vanade materjalide hulgast leitud ja seni andmebaasis puudunud aruanded lisati andmebaasi, skaneerides toimikud ja sisestades uuringupiirkonna ruumikuju ja muud aruannete esmased andmed. Lisandunud aruanded on XGIS2 ehitusgeoloogia kaardirakenduse vahendusel kasutajatele kättesaadavad sarnaselt juba varem olemas olnud aruannetele. Üle Eesti on võimalik ehitusgeoloogiliste uuringuaruannete otsing nii kaardipildis asukoha kui ka esmaste tekstiliste andmete järgi. Kaarditarkvarade kasutajad saavad andmeid kasutada WFS-teenuse vahendusel või laadida alla avaandmetena. Täpsem info on aadressil https://geoportaal.maaamet.ee/est/Ruumiandmed/Geoloogilised-andmed/Ehitusgeoloogia-andmekogu-p357.html.

Maa-ametis asub ainuke keskne ehitusgeoloogiliste aruannete kogu, kus on ligikaudu 35 600 ehitusgeoloogilise uuringu aruannet üle Eesti. Projekteerijad, ehitusgeoloogiliste uuringute kavandajad ja teostajad, planeerijad, ehitajad, maaomanikud, maaostjad, kinnisvaraspetsialistid, teadlased, üliõpilased ja keskkonnaspetsialistid saavad otsida ja kasutada ehitusgeoloogilisi andmeid e-teenusena sõltumata asukohast ja vähese ajakuluga.

Ehitusgeoloogiliste andmete korduvkasutamise võimalus vähendab vajadust teha uusi puurauke, mis tähendab madalamat survet keskkonnale. Uuringumahu vähenemine aitab kokku hoida ehitiste projekteerimise kulusid. Et tagada uute lisanduvate ehitusgeoloogiliste uuringute aruannete kõigile kättesaadavus, esitavad uuringute tegijad neid alates 1. juulist 2015 Maa-ametile elektroonselt.

Aruanded on skaneeritud ja pdf-failidena avalikkusele kättesaadavad Euroopa Liidu Euroopa Regionaalarengu Fondi toel majanduskeskkonna rakenduskava prioriteetse suuna "Infoühiskonna edendamine" raames 2016. aastal korraldatud projekti tulemusena. Aastatel 2017-2019 täiendati andmeid ligikaudu 10 000 aruandel, tegevust toetas SA Keskkonnainvesteeringute Keskus (KIK) keskkonnaprogrammi maapõuealase teabe alamprogrammi projekti "Ehitusgeoloogia andmebaasi täiendamine" kaudu. KIK toetas keskkonnaprogrammi kaudu ka aastatel 2019-2020 toimunud vanade materjalide sorteerimist ja ehitusgeoloogia andmebaasi täiendamist.

Rohkem infot Maa-ameti geoportaal



Allikas: Maa-ameti pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.