Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Teadliku tarbimisega aitad vähendada nähtamatute jäätmete tekitamist (2020-11-24 08:30:21)


J
äätmetekke vähendamise nädalal pööratakse kõikjal Euroopas tähelepanu nähtamatutele jäätmetele, mille tekkimist tarbijad sageli ei teadvusta. Keskkonnaamet kutsub osalema veebiviktoriinil ja täiendama jäätmeteadmisi.

Pane oma jäätmeteadmised proovile Keskkonnaameti veebiviktoriinil.


Ühe vähem kui 200 g kaaluva nutitelefoni tootmisel tekib 86 kg jäätmeid. Neid jäätmeid nimetatakse nähtamatuteks jäätmeteks, kuna tarbija ei tea, kui palju neid tekib. Suurt osa neist ei saa ringlusesse võtta ja nende teekond lõpeb prügilas või põletamisel. Mõeldes oma oste ja tarbimist rohkem läbi, saab vähendada jäätmeid, mis keskkonda koormavad.


Parim prügi on see, mida pole tekitatud. Enne uue ostu soetamist tasub uurida, kas sellele on mõni kestlikum alternatiiv. "Näiteks saab paljusid tooteid hoopis tuttava käest laenata või osta need mõnest taaskasutuspoest. Nii hoiad keskkonda ja säästad ka raha," ütles Keskkonnaameti keskkonnahariduse peaspetsialist Mari Kala.

Keskkonnaamet innustab perekondi, koole ja kollektiive korraldama ühiseid ettevõtmisi, mis kannavad nädala põhisõnumeid - vähenda jäätmeteket, korduskasuta tooteid, taaskasuta materjale (reduce, reuse, recycle).

Kuidas jäätmete tekkimist vähendada? Enne ostmist küsi endalt:

· kas mul on tõesti neid kaupu vaja? Võimalusel väldi ka liigselt pakendatud kaupu - mida vähem pakendatud tooteid tarbid, seda vähem tekib jäätmeid;

· kas saaksin asju taaskasutada? Näiteks laenata sõbralt, parandada katkiseid esemeid, jagada tööriistu naabriga või leida uue ostu asemel muid võimalusi.

Uuri lisaks: www.nähtamatudjäätmed.ee või Euroopa jäätmetekke vähendamise nädala kodulehelt.



Allikas: Keskkonnaameti pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.