Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Alleri jaoks viimase EL põllumajandus-ja kalandusministrite kohtumise peateemaks kujunes kaubandus (2021-01-26 08:18:42)


Maaeluminister Arvo Aller võttis osa 25.01.2021. a. toimunud Euroopa põllumajandus- ja kalandusministrite virtuaalsest kohtumisest, kus meid enam kõnetavaks teemaks kujunes Euroopa Komisjoni ülevaade põllumajanduskaubandusküsimuste hetkeseisust.

Euroopa Komisjoni ülevaate kohaselt kasvas möödunud aasta esimese seitsme kuuga (jaanuar - juuli 2020) ELi eksport aasta varasemaga võrreldes veidi üle kahe ja impordi väärtus veidi alla kahe protsendi. Olulisemad ekspordi sihtkohad Euroopa Liidu jaoks olid Suurbritannia, USA, Hiina, Šveits ja Jaapan, kuhu suundus enam kui 52% ELi põllumajandusliku toidu ekspordist. Enim tõusid ekspordimahud Hiinasse (+34%), Saudi-Araabiasse (+30%), Marokosse (+35%) ja Alžeeriasse (+23%).

"Euroopa Liidu terviknäitajate kõrval on hea meel tõdeda, et Eestis kasvas ekspordi väärtus möödunud aasta 9 kuuga kaheksa protsenti, Eesti päritolu põllumajandussaaduste ja toidukaupade osakaal Eesti kogu kaupade ekspordis oli 11%, mis kasvas 2% võrra 2019. aasta sama perioodiga võrreldes," tõi välja Arvo Aller. Eesti päritolu toodete eksport on valdavalt suunatud Euroopa Liidu siseturule, kus peamine osa käibest tuli piima ja piimatoodete müügist. Kodumaise toodangu ekspordi kasvu tervikuna on toetanud suuresti teravilja ja õlikultuuride hea saak nii möödunud kui ka ülemöödunud aastal.

Arvo Aller kinnitas kohtumisel Eesti toetust ELi kahepoolsetele ambitsioonikatele vabakaubanduslepingute sõlmimisele kolmandate riikidega, arvestades ka põllumajandussektori erihuve, eriti praeguses COVID-19 pandeemia tingimusis tärganud protektsionistlike ilmingutega. "Ekspordivõimaluste avardamine ja kaubandustõkete kõrvaldamine on kujunenud oludes tähtsam kui kunagi varem," tõi Aller välja oma sõnavõtus.

Aller tänas oma viimaseks jääval kohtumisel kõiki kolleege ja komisjoni konstruktiivse koostöö eest keerulistel aegadel ning soovis edu võetud plaanide realiseerimisel.



Allikas: Maaeluministeeriumi pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.