Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Maasturite, lumesaanide ja ATV-dega sõitmine taliviljapõldudel tekitab suurt kahju (2021-01-28 08:39:41)


Lumine talv pakub paljudele rõõmu, kuid näiteks põllumeestele tekitab ka muret, sest lumised viljapõllud meelitavad lumesaanide, ATV-de ja maasturitega sõitjaid sinna kihutama ja oma oskusi proovima. See tekitab põldudele aga suurt kahju.

"Paraku kahjustab lumistel põldudel sõitmine lume all talvituvat talivilja. Põldudele tekitatavad sõidukite jäljed jäätuvad, lumi pressitakse kokku ja kevadel sulab lumi nendelt kohtadelt aeglasemalt. See omakorda soodustab teraviljadele kahjuliku lumiseene nakkuse levimist," selgitab Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja teraviljatoimkonna esimees, Avispeamees OÜ juht Jaak Läänemets.

Läänemets kutsub kõiki talispordihuvilisi üles austama põllumeeste tööd ja hoiduma põldudel sõitmisest. "Põllud pole sõitmiseks mõeldud teed või platsid. Ka mina ise viljakasvatajana ei lähe kindlasti ilma vajaduseta autoga põllule, vaid jätan auto põllu äärde ja kõnnin siis oma põlde üle vaatama," lisab ta.

"Oma kogemusest võin öelda, et pigemini lähevad põllule paarutama noored uljaspead, kes kahjuks ei teadvusta, et selline tegevus tekitab põllumehe töö ja vaevaga külvatud taliviljale suurt kahju. Kuigi omaniku loata võõrale maadele sõitma minna ei tohi, siis asulalähistel põldudel juhtub seda kahjuks üsna sageli," rääkis Läänemets.

Taust:

Saani- ja rattajälgedesse võib sulailmade saabudes kergesti tekkida jääkoorik. Selle alla jäänud taimed hävivad. Kui orasest üle sõidetakse, saavad osad taimed kahjustatud ning saak tuleb väiksem.

Liiklusseaduse kohaselt võib maastikul maastikusõidukiga sõita üksnes maaomaniku või -valdaja loal. Maastikusõidukite liiklemise korraldamise eesmärk liiklusseaduse kohaselt on maastikusõiduki kasutamisega keskkonnale ja maavaldajale kahju tekitamise vältimine ning liiklusohutuse tagamine.

Mõned põllumehed on põldudele paigaldanud ka sildid, et seal ei tohi sõita. Aga sildid veel ei taga, et sõitma ei mindaks. Loodetavasti on siiski igas kogukonnas võimalik maaomanikega kokku leppida, kus lumesõidukitega sõita võib. Ja loodetavasti on maasturite, saanide ja ATV-dega sõitmiseks võimalik endale leida lõbusõidurajad, kus põldudele kahju ei tekitata.

 



Allikas: Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.