Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
RMK katsetab Häädemeestel koostöös teadlastega valikraiet (2021-02-08 07:30:08)

Häädemeeste valla, Eesti Maaülikooli ja RMK esindajad otsustasid ühisel kohtumisel, et RMK katsetab koostöös Eesti Maaülikooliga teadusprojekti raames Ikla-Häädemeeste luitemännikute valikraiega majandamise võimalusi. Tööd on vastavuses Häädemeeste kehtiva üldplaneeringuga ja loodetakse teha tänavu varakevadel.

"Läbi aegade on valikraiet küll kiidetud, küll laidetud. Osalemine valikraiet uurivas teadusprojektis on RMK-le oluline, sest tahame teada, milline on peale valikraiet uue metsa väljakasvatamise tulemus erinevalt kujunenud puistutes," ütles RMK peametsaülem Andres Sepp.

Sepa sõnul on RMK jaoks oluline, et kui raiega tuuakse metsast välja väärtuslik puit, tuleb kindlustada võimalus samaväärse männimetsa uue metsapõlvkonna tekkeks. "Eesti riigimetsade majandamine peab olema teaduspõhine. Praegu puuduvad meil valikraiete osas laiemad kogemused, vastavad katsealad ning teadustulemused," lausus Sepp.

"Kuna valikraiet on Eestis äärmiselt vähe kasutatud ning uuritud, siis Eesti Maaülikool koostöös RMK-ga püüab seda lünka täita mahuka teadusprojekti raames. Et saadavad teadustulemused oleks Eesti tingimustes võimalikult suure üldistusvõimega, siis rajatakse valikraie katsealad nii Kagu-Eesti palu- ja laanemetsadesse kui ka Edela-Eesti luitemännikutesse," ütles akadeemik, Eesti Maaülikooli metsanduse professor Veiko Uri ja lisas, et uuringu peamiseks eesmärgiks on hinnata valikraie mõju metsade süsinikusidumisele, samuti selle majanduslikke aspekte.

Valikraie katsealadena soovitakse kasutada Kabli ja Ikla vahelisel alal vana Riia maantee ääres paiknevat viit metsaeraldist, kokku ligi 8 hektaril. See tähendab, et raiutakse vaid osa puudest ja peale raietöid aidatakse kaasa uue männimetsa tekkele. Need katsealad paiknevad lähestikku metsaga, kus läinud aasta lõpus tehti aegjärkne raie. Aastate jooksul saab näha, kas ja milline on vahe kahe majandamisviisi uuenemises, süsinikusidumises ja majanduslikes aspektides.

Häädemeeste vallavanem Karel Tölp ütles, et teadusprojektis osalemiseks vajaminevate valikraiete jaoks anti valla nõusolek põhjusel, et inimeste soov on säilitada piirkonnas ilusad elujõulised männimetsad, kuidas seda aga teha, mitte ainult arvamise, vaid teaduslike faktide najal, on üldplaneeringu koostamise kontekstis oluline info.

Valikraiet uuritakse teadusprojekti "Valikraiete mõju metsaökosüsteemi süsinikubilansile ja majanduslikud aspektid" raames.



Allikas: RMK pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.